27.03.2018,  19:19:17 | 0 comentarii | 333 vizualizari
Fundaţia Ianza-Art Inter-Cultural Petroşani / Sărbători pascale româneşti din stânga şi din dreapta Carpaţilor prezentate în Germania în cadrul acţiunilor „România 100”! 
de Corneliu BRAN

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la formarea Statului Unitar Român, iar în țară și străinătate se desfășoară un număr mare de acțiuni care marchează acest eveniment. 

Fundația Ianza-Art Inter-Cultural, cu sprijinul unor colecționari de folclor privați, a organizat marţi, 27 martie, la Galeria Ianza-Art din Marktrodach-Germania, în cadrul evenimentelor „România 100”, expoziția intitulată „Artă şi tradiţii pascale în România”. Pe lângă exponate tradiționale și de etnografie, vor fi expuse picturi, fotografii și sculptură, realizate de Petru Birău, Teodor Dădălău și Cristian Ianza. 
Vernisajul expoziției a avut loc începând cu orele 18:00 la adresa galeriei de artă amintite din Marktrodach, la adresa Kleinvichtach nr. 17, în prezenţa a câtorva zeci de germani pasionaţi de artă, iar de la organizatori am înţeles că expoziția va fi deschisă pentru scurt timp, doar până luni, 2 aprilie, urmând ca după aceea să fie expusă mai departe şi în România, cu ocazia Paștilor Ortodoxe. 
„La 1 Decembrie 1918 în Alba Iulia, Transilvania s-a unit cu Ţara Mamă, România, eveniment petrecut sub conducerea Regelui Ferdinand și al Reginei Maria. Confesiunea religioasă majoritară atunci, ca și acum în România, este ortodoxia. Cu toate acestea, în Transilvania, care în jurul anului 1700 făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, pentru a-i apropia pe românii din Provincia de Vest și de Roma a fost înființată confesiunea greco-catolică (Biserica Unită cu Roma), care păstra, ca şi azi, ritul răsăritean, dar mărturisea sau mărturiseşte credința catolică. Bineînțeles că ulterior au rămas în România şi bisericile catolice sau cele protestanto-evanghelice, în afară de cele ortodoxe. După venirea comuniștilor la conducerea României doar Biserica Greco-Catolică a fost interzisă. Acum, după evenimentele din 1989, această confesiune este din nou liberă, ca de altfel toate confesiunile neoprotestante existente. Calculul datei Paștelui Ortodox este diferit, deoarece se raportează la echinocţiul de primăvară în rit vechi (gregorian). În acest an diferența dintre datele sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe este de o săptămână, dar sunt ani când Paştile cad chiar la o dată comună. De aceea ne-am gândit că fiind vorba de Anul Centenarului, să organizăm la sediul din Germania al fundaţiei, înainte de Paştile Catolice, o expoziţie, sub genericul România 100, după care o expoziţie similară şi la sediul fundaţiei din România, înainte de Sfintele Paşti Ortodoxe”, ne-a declarat marţi, 27 martie, Sergiu Cristian Ianza, preşedintele Fundaţiei Ianza-Art Inter-Cultural, aflat, cum spuneam, în Germania.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter