29.03.2018,  18:22:09 | 0 comentarii | 376 vizualizari GALERIE:     FOTO    
A.N. Cultul Eroilor - Hunedoara a fost reprezentată la Marea Adunare Centenară de la Chișinău!
de Ziarul Vaii Jiului

Duminică, 25 martie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a avut loc ceea ce organizatorii – ”Mișcarea Tinerii Moldovei”, ”Acțiunea 2012”, ”Asociaţia Obştească UNIREA - ODIP” - au numit ”Marea Adunare Centenară”. La chemarea asociațiilor unioniste din Basarabia, zeci de mii de români s-au adunat pentru a celebra împlinirea unui secol de la unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918) și pentru a cere celor două parlamente românești (de la București și Chișinău) desființarea hotarului nedrept de pe Prut!

În calitate de secretar executiv al Filialei Jud. Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” am participat alături de Andrei și de avocatul Mircea Mincea la acest foarte important exercițiu civic desfășurat în capitala Basarabiei. A fost o mare bucurie să văd că motivul unirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului a adunat români din toată Basarabia, din România și chiar din Europa.
A fost citită o proclamație adresată poporului român în integralitatea sa, clasei politice din cele două state românești și comunității internaționale. În această rezoluție se consfințesc, printre altele:
- Prețuirea actului de mare curaj politic și de mare responsabilitate din 27 martie 1918 și al legitimității sale;
- Asentimentul cu aleșii locali și cu autoritățile locale care au votat Declarații de Unire cu România;
- Condamnarea oricărei forme de intimidare a semnatarilor Declarațiilor de Unire;
- Reafirmarea dreptului poporului român la autodeterminare, după modelul german, fără amestec din afară;
- Pledarea pentru revenirea definitivă a populației dintre Prut și Nistru la Patria-Mamă;
- Angajamentul de a contribui cu toate eforturile, în anul Centenarului, pentru reîntregirea națională.
Proclamația s-a încheiat cu textul: ”VOTĂM astăzi Unirea Republicii Moldova cu România, de-a pururi și pentru totdeauna! Așa să ne ajute Dumnezeu!”.
Bineînțeles, am votat această proclamație alături de toți românii din Piața Marii Adunări Naționale, cu convingerea că este momentul anulării unei mari nedreptăți istorice făcute samavolnic de Stalin și Hitler, și ca pe o reparație morală față de ororile pe care populația română din Basarabia le-a suportat după iunie 1940.
Am profitat de oportunitatea acestei deplasări, ne-am recules și am aprins câte o lumânare la mormintele marilor patrioți români, Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea–Teodorovici.
Toată această deplasare a fost o ocazie să descoperim bucuria românilor din Basarabia la întâlnirea cu românii de peste Prut sau de peste Carpați, bucurie care uneori – fără nici o exagerare - a mers până la lacrimi, dar și ocazia stabilirii unor legături cu diverse asociații unioniste care se vor concretiza în perioada următoare în acțiuni comune pentru celebrarea corespunzătoare a Centenarului Marii Uniri și pregătirea readucerii românilor din Basarabia la Patria–Mamă.
Dorel ȘCHIOPU,
Secretar executiv - Filiala Jud. Hunedoara a A.N. Cultul Eroilor ”Regina Maria”Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter