15.04.2018,  13:00:00 | 0 comentarii | 417 vizualizari
1868–2018. 150 de ani de povești ale cărbunelui de Valea Jiului (XI)
de Ziarul Vaii Jiului

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. La ceas jubiliar, „Ziarul Văii Jiului” vă propune câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului, căci poveste cărbunelui este și povestea Văii Jiului. Povestea de mai jos este scrisă după noţile repausatului inginer minier Gustav Polyak de Samson şi adusă la zi de conductorul minier Arpad Schreiber, care o şi publică în serial în revista „Montanistică şi metalurgie”. 
Intertitlurile aparţin lui Marian Boboc, care a republicat-o în volumul II din „Valea Jiului all-inclusive”. Vă invităm să vă aprindeți lampa… 
Lectură plăcută! (ZVJ)

Drum până la Cantonul 4 Surduc
La intervenţia judeţului, ministerul de resort a finanţat cu titlul de lucrare de ajutorare o sumă de 32.000 de fiorini, sumă cu care au fost începute lucrările de construire a drumului. Înainte de toate, a fost construit un pod peste Jiu, la Livezeni. După aceea, s-a tăiat un drum de 4 metri lăţime până la cantonul nr. 2 din Surduc. Epuizându-se fondurile, lucrările au fost sistate. Nu doar judeţul, ci şi Societatea Braşoveană urgenta construirea drumului. S-a tăiat, apoi, o cărare, până la vechea frontieră şi după aceasta, au fost aduşi din Viena 16 ingineri care au trasat drumul.

Directorul Tallatschek. Tir cu arcul. Banda de muzică.
În 1882, Francisc Tallatschek, profesor asistent la Academia Minieră din Selmeczbanya a devenit directorul Societăţii Braşovene, înlocuindu-l pe Benea. Societatea Braşoveană îl concediase fără nici un motiv pe Benea, refuzând să-l pensioneze. Benea a dat în judecată societatea, iar după un proces care a durat 5 ani, Curtea de Casaţie Ungară i-a dat câştig de cauză lui Benea. Sub directoratul lui Tallatschek şi viaţa socială a luat un avânt extraordinar. Fiind cunoscător şi amator de muzică, a protejat şi dezvoltat, în mod intensiv, muzica societăţii. A fondat o societate de tir, din care făceau parte nu doar angajaţii societăţii, ci şi cetăţenii, el fiind chiar preşedintele ei. În zilele de duminică şi de sărbători, se organizau în arena de tir concursuri, iar banda (fanfara) societăţii dădea concerte, unde intelectualii se distrau foarte bine.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter