16.04.2018,  19:37:04 | 1 comentariu | 1002 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Mi-ar fi plăcut ca indignarea aceasta s-o fi sesizat şi acum şapte ani
de Gheorghe OLTEANU

Săptămâna trecută am fost pur şi simplu asaltat cu telefoane venite de la diferiţi vulcăneni. Toate având acelaşi subiect, domnule, se taie pomii din jurul CAP-ului! Al fostului Complex de Alimentaţie Publică, redenumit Restaurantul „Bulevard”, clădire aflată la intersecţia Bulevardului Mihai Viteazul cu strada Preparaţiei din Vulcan. Amănunt pentru cei care nu cunosc bine localitatea.

Unele conversaţii, nu doar telefonice, pentru că am fost oprit pe drum tot pentru treaba asta, aveau chiar un ton de reproş în ce mă priveşte. De parcă - mi-a şi venit să râd! – eu aş fi comandat executarea acelor arbori. Tuturor celor cu care am discutat le-am promis că mă voi interesa care a fost cauza înlăturării lor din peisaj şi că voi scrie negreşit despre asta. Neîndoielnic, tăierea unui pom sau a unui arbore a fost şi este ceva dureros şi este taxată ca atare de către opinia publică. Mai ales când nu sunt plantaţi puieţi în locul lor. Am vorbit cu o persoană care mi-a mărturisit că era cât pe ce să facă atac de cord când a văzut că cei trei nuci nu mai sunt acolo. Şi-a adus aminte că, pe când era mai tânăr, la ţară, era cât pe ce ca el să pună unul la pământ. L-a oprit bunică-sa, nu, maică, e păcat să-l tai, lasă-l acolo!

Ca atare,
pentru a lămuri problema care, observ, a inflamat o parte a Vulcanului, l-am căutat pe domnul Marian Coltescu, a cărui firmă SC Agroaliment SRL Vulcan deţine clădirea. Dar nu numai imobilul. Suprafaţa totală al cărei proprietar este dumnealui e de 3.903 metri pătraţi, ea întinzân­du-se şi pe lateralele imobilului. Ca fapt divers, terenul ce-i aparţine SC Agroaliment SRL se întinde până în peretele sudic al clădirii farmaciei. De ce a fost necesară tăierea arborilor? Clădirea fostului CAP va fi supusă, începând din vară, unui amplu proces de renovare. Rădăcinile arborilor plantaţi la începutul anilor ’80 au pătruns adânc sub temelia clădirii şi au fisurat-o. Apoi, chiar şi „Profi”, chiriaşul unei părţi din imobil, i-a solicitat să cureţe vegetaţia exterioară, pentru ca sigla magazinului să fie perfect vizibilă. Peste cel mult două luni, constructorii vor asalta interiorul şi exteriorul clădirii, iar îndepărtarea arborilor a fost un prim pas pentru a le crea front de lucru, a mai adăugat domnul Marian Coltescu. 

Tăierea celor trei nuci,
trei cireşi sălbatici, zece castani, doi molizi şi trei sălcii s-a făcut după ce au fost obţinute, încă de luna trecută, avizele necesare. Şi de la Primăria municipiului Vulcan, şi de la Ocolul Silvic Lupeni, şi de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Dumnealui mi le-a pus la dispoziţie, pentru a le putea prezenta în paginile ziarului. Aceasta a fost explicaţia oferită de către patronul SC Agroaliment SRL Vulcan şi rămâne la latitudinea fiecăruia dintre dumneavoastră să judece problema asta. Interlocutorul meu a rămas la părerea că, fiind proprietar, dumnealui este singurul care poate să decidă ce se petrece pe terenul său. 

Spuneam, la început,
că tăierea unor pomi sau arbori creează, pe lângă sentimente de emoţie, şi multă indignare. Perfect adevărat. Numai că vreau să vă readuc în memorie ceea ce s-a petrecut cu şapte ani în urmă. Când, pe bulevard, a avut loc un adevărat masacru pomicol. Nu exagerez deloc. Priviţi pozele şi-mi veţi da dreptate. Au fost tăiaţi de-a valma pomi ornamentali foarte scumpi şi rar de găsit, sălcii, molizi etc. Pentru ce? Ca să se pună în locul lor, într-un strat de pământ de nici cincizeci de centimetri, „bocii”, brăduţii ăia mici, cumpăraţi cu bani grei, dintre care mulţi s-au uscat. Cine a „urlat” la vremea aceea denunţând genocidul pomicol de pe Bulevardul Mihai Viteazul? A făcut-o numai subsemnatul în paginile “Undei de Şoc”. Deşi, în tot acel timp, am făcut apel către vulcăneni, pentru ca, împreună, să fie salvat ce se mai putea salva, nu am simţit nicio susţinere. Frica de administraţia publică locală, de primarul Ile, în special, i-a făcut pe mulţi - dintre care poate că unii mi s-ar fi alăturat – să stea departe şi să privească grozăviile ce se petreceau de–o parte şi de alta a bulevardului. Şi ce avem în urma lor? Betoane, aşa zise fântâni arteziene şi dale care mişcă la orice pas. Uitaţi-vă cu atenţie la fotografia care înfăţişează bulevardul cu şapte-opt ani în urmă! Carosabil lat, cu patru benzi, aerisit, şi plin de pomi de la un capăt la altul. Asta a fost odată.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (1 )

#1 vulcanean17.04.2018,  08:38:21
sa taie tot,fir-ar mama lor a dracului!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter