17.04.2018,  19:29:35 | 0 comentarii | 402 vizualizari
1868–2018. 150 de ani de povești ale cărbunelui de Valea Jiului (XII)
de Ziarul Vaii Jiului

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. La ceas jubiliar, „Ziarul Văii Jiului” vă propune câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului, căci poveste cărbunelui este și povestea Văii Jiului.
Povestea de mai jos este scrisă după noţile repausatului inginer minier Gustav Polyak de Samson şi adusă la zi de conductorul minier Arpad Schreiber, care o şi publică în serial în revista „Montanistică şi metalurgie”. Intertitlurile aparţin lui Marian Boboc, care a republicat-o în volumul II din „Valea Jiului all-inclusive”. Vă invităm să vă aprindeți lampa… 
Lectură plăcută! (ZVJ)

Directorul general Welerowszky
Precum am mai amintit, Societatea Braşoveană, în afară de exploatările din Valea Jiului, mai avea şi alte uzine. În fruntea tuturor acestor exploatări şi uzine era directorul general Welerowszky. Acesta nu acorda prea mare importanţă exploatărilor din Valea Jiului, concertându-şi eforturile mai mult asupra dezvoltării fabricii de fier din Călan, chiar în detrimentul celorlalte uzine. Fireşte, această atitudine s-a resimţit şi în Valea Jiului, unde stagna orice lucrare de construcţie.

O afacere bună pentru Societatea Braşoveană
Pe timpul directoratului lui Tallatschek au fost comasate uzinele statului din Valea Lupului, care au devenit toate, fără nici o cheltuială, ale Societăţii Braşovene. Prin această comasare, Societatea Braşoveană a intrat în posesia unor terenuri miniere foarte preţioase. Nu doar că societatea nu a fost recunoscătoare faţă de directorul ei, care i-a câştigat foarte abil o valoare mare, ci nu a făcut nici atât, când şi-a vândut exploatările din Valea Jiului, ca măcar să-i fi propus Societăţii Salgotarjani ca să-l accepte şi pe director odată cu exploatările cumpărate.

Prokop ia în arendă minele Arpad şi Tereza.
Cărbuni căraţi cu carul

În 1884, Rafael Hoffman a trimis 2 maiştri minieri şi mai mulţi lucrători la Lupeni, ca să înceapă exploatarea cărbunilor. Cărbunii scoşi erau transportaţi cu carul la Petroşani, unde erau îmbarcaţi în vagoane.
În acelaşi an, un hotelier din Petroşani, pe numele său, Prokop, a luat în arendă de la fami­lia Kendeffy concesiunile miniere Arpad şi Tereza (exploatarea Valea Jiului de Sus). Şi cărbunii extraşi din aceste mine erau transportaţi la Petroşani tot cu carul. Aici, lucrările nu au durat foarte mult timp, deoarece exploatarea haotică a cărbunilor a dus la apariţia mai multor focuri de mină, care au dat mult de lucru şi proprietarilor din urmă.

Hoffman trimite mostre de cărbuni din Lupeni în Germania
La Lupeni, Rafael Hoffman lucra mult mai sistematic. În fruntea minei l-a numit ca administrator pe Wuth, pe care l-a adus din Ştiria. Exploatările erau dezvoltate, iar cărbunii erau transportaţi cu cărăuşi aduşi din Galiţia. În general, Hoffman a lucrat foarte mult pentru dezvoltarea minelor din Lupeni. El a fost acela care a trimis, în mai multe rânduri, mostre de cărbuni în Germania, unde s-a constatat că din cărbunii din Lupeni se poate face cocs. În urma acestei constatări, a crescut enorm valoarea exploatărilor din Lupeni. Societatea Braşoveană îi punea tot felul de piedici lui Hoffman, vrând să acapereze şi aceste mine, ceea ce nu i-a reuşit.

Un funicular în Aninoasa anului 1885.
Proprietar şi deputat. Geologul Holtsy

În 1885, Societatea Braşoveană a început construirea coloniei din Aninoasa. Tot atunci, a început şi montarea funicularului. Aceste lucrări au fost conduse de inginerii minieri Ieks şi Straka.
În iarna anului 1888, a venit de la Budapesta Iuliu Horvath, mare proprietar şi deputat, fiind însoţit de geologul Pavel Holtsy, care era şi el deputat. Aceştia au vrut să vadă concesiunile Societăţii Transilvania, care atunci erau deja toate proprietatea lui Lazăr Blau.
În primăvara anului 1889, Holtsy a venit din nou la Lupeni, studiind temeinic terenurile, din punct de vedere geologic. După ce s-a convins că acolo se pot înfiinţa exploatări de cărbune rentabile, Horvath a luat în arendă de la Lazăr Blau, pe timp de 90 de ani, concesiunile miniere ale Societăţii Transilvania, care întruneau atunci 264 cuxe (puncte de exploatare - n.r.). După încheierea contractului, Horvath a intrat în asociere cu Beer, comerciant de cărbune din Viena, un om foarte bogat, care a suportat cheltuielile necesare investiţiilor de la Lupeni. Deputatul Horvath era prieten intim cu ministrul-preşedinte Coloman Tisza.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter