22.04.2018,  12:20:00 | 0 comentarii | 360 vizualizari
Alături de primărie şi de cadrele militare în rezervă şi retragere, / Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” Petroşani -pregătiri de Ziua Eroilor şi pentru acţiunile din luna mai legate de Anul Centenarului
de Corneliu BRAN

De la colonelul în rezervă Ioan Leviţchi, preşedintele subfilialei petroşenene a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, am joi calendarul de manifestări şi alte informaţii interesante. 

Astfel, sâmbătă, 21 aprilie, la Deva, conducerea asociaţiei a participat la Conferinţa judeţeană a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, unde s-a făcut bilanţul activităţilor ultimului an de zile. Dacă această întâlnire a fost una aşa-zis tehnică, în luna mai, ce în curând dă să înceapă, alte trei activităţi vor ţine capul de afiş al calendarului asociaţiei.
„Pe 15 mai vom participa la Deva la un simpozion, intitulat Armata şi Biserica, organizat de Episcopia Devei şi Hunedoarei. Tematica nu este întâmplătoare, ţinând cont că anul acesta este Anul Centenarului şi sunt aniversate şi o serie de date istorice rotunde, cum ar fi de exemplu 100 de ani de la finalizarea Primului Război Mondial, o serie de lupte importante din această mare conflagraţie mondială dându-se şi pe meleagurile hunedorene, inclusiv în Valea Jiului. Două zile mai târziu, pe 17 mai, vom sărbători cu toţii Ziua Eroilor şi vom comemora în Cimitirul Eroilor din Petroşani soldaţii-eroi căzuţi la datorie pe fronturile de lupte, unii dintre ei fiind îngropaţi în cimitirul din oraşul nostru. Cu această ocazie, vrem ca împreună cu domnul primar, Primăria municipiului Petroşani şi consiliul local, cu domnul preşedinte Constantin Fulga şi cu cei din Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Valea Jiului să organizăm anul acesta ceva mai deosebit, în zilele următoare urmând să avem în acest sens o primă discuţie cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi privind organizarea manifestării. Personal, pentru acest eveniment vreau să aduc de Ziua Eroilor o copie a Drapelului Regimentului 26 Rovine-Craiova. De ce? Din acest Regiment eroic au făcut parte maiorul Ion Petrescu, plus subordonaţi de-ai dumnealui, precum locotenetul Lungu, comandantul Companiei a 11-a, sublocotenentul Mihai Lăpuşteanu sau căpitanul Mihai Niculescu şi alţii, toţi îngropaţi în Cimitirul Eroilor din Petroşani. Aş dori să evidenţiez faptul că o stradă din Petroşani, strada care merge spre Băniţa, care a fost denumită strada Ion Petrescu în anul 1926 (la 10 ani de la luptele purtate în Valea Jiului în Primul Război Mondial), astăzi nu mai poartă, din păcate, acest nume. Comuniştii au schimbat numele străzii şi e păcat că azi nu reparăm această greşeală. Cine ştie, poate pe viitor se va reveni la acest nume istoric şi demn purtat de un erou de ţară şi de neam.
După aceea, pe 19 mai, împreună cu cei din asociaţia judeţeană şi alături de rezerviştii militari vom participa la Blaj la o activitate mai complexă ce reuneşte o serie de activităţi şi manifestări legate de Marea Unire din acest An Centenar”, ne-a declarat colonelul (r) Ioan Leviţchi.
Tot de la acelaşi interlocutor am mai aflat un fapt demn de reţinut: „Anul acesta, chiar în această lună, se împlinesc 7 ani de când a fost reînfiinţată Asociaţia Cultul Eroilor Regina Maria la Petroşani şi 98 de ani de când s-a înfiinţat Comitetul Societăţii Mormintelor Eroilor Căzuţi  în Război Petroşani. Acest comitet a fost desfiinţat de comunişti, iar după anii 2000, acum şapte ani în urmă, s-a reînfiinţat sub denumirea actuală: Asociaţia Cultul Eroilor”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter