01.05.2018,  18:46:58 | 0 comentarii | 1089 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Longeviv și productiv / Salonul Naţional Studenţesc de Artă Religioasă
de Corneliu BRAN

Între 26 aprilie – 4 mai 2018 la Petroşani se derulează a treizeci şi şasea ediţie a Salonului Naţional Studenţesc de Artă Religioasă, aceasta fiind cu siguranţă cea mai longevivă manifestare culturală din Valea Jiului. Motto-ul salonului anul acesta a fost: A + S = F (Artă + Spiritualitate = Frumuseţe).

Ca şi anii trecuţi, salonul studenţesc este organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani, cu finanţarea efectuată de Ministerul Tineretului şi Sportului şi în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca prin Centrul de Creaţie şi Cercetare Continuă „Sf. Evanghelist Luca”, Secţia Artă Sacră şi Facultatea de Artă şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara.
Joi, 26 mai, începând cu orele 16:00, în sala de expoziţii de la parterul Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane şi, ca de fiecare dată, ZVJ a încercat să surprindă momentul, la eveniment fiind şi de data aceasta destui iubitori de artă şi de spiri­tualitate, oameni cu credinţă şi cu frică de Dumnezeu.
Printre expozanţi am identificat cadre didactice şi studenţi ai celor două facultăţi din Timişoara şi Cluj-Napoca, respectiv pe Ioana Cernău, Petruţa-Mioara Ghenescu, Flaviu Mureşan, Cătălina Stanciu, Lucia Câmpean, Marius Dan Ghenescu, toţi veniţi din Cluj-Napoca, precum şi pe Adriana Vătămanu, Eugen Curelici, Larisa-Alexandra David, Laura Istrate, Medeea Stark, Robert Ecle, Denis Bălaj, toţi sosiţi de la facultatea timişoreană. Au fost prezente şi cadre didactice şi studenţi din cadrul Universităţii din Petroşani, mulţi dintre ei membri activi ai Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani la diverse secţiuni, precum şi profesori sosiţi tocmai din Vulcan sau Petrila, cum ar fi de exemplu profesorul Radu Chinţa de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Petrila, dar şi alţii. Nu trebuie să uităm aici şi seria de artişti plastici locali prezenţi, precum şi destui petroşeneni de toate vârstele, „abonaţi” mereu la astfel de evenimente culturale.
„Trebuie remarcată munca acestor studenţi dar şi a celor care-i coordonează şi de aceea am s-o fac eu şi pe calea ziarului dumneavoastră. Este vorba de doamna prof.univ.dr. Doina Mihăilescu, de conf.univ.dr.habil. Hedz M.-Kiss, de doamna lector univ.dr. Silvia Trion, sau de domnul lector univ.dr. Filip Petcu, toţi de la Timişoara, şi de cunoştinţa noastră mai veche şi prietenul nostru din Cluj-Napoca, domnul asist.univ.dr. Marius Dan Ghenescu.
Proiectul expoziţional cuprinde lucrări de artă sacră în manieră figurativă şi interpretări moderne ale sacralităţii, lucrări finite şi schiţe care ilustrează demersul artistic al creatorilor. Motto-ul salonului: A + S = F (Artă + Spiritualitate = Frumuseţe). Sunt prezente 41 de exponate, lucrări care mai de care mai frumoase şi mai interesante, atât ca şi prezentare, dar şi ca şi idee. Mă bucur să văd din nou printre noi un public destul de numeros şi foarte mulţi tineri, inclusiv o parte din tinerii membri ai Cercului de Arte Vizuale din cadrul instituţiei noastre, artişti tineri care intenţionează să urmeze o carieră în artă. Este un semn că tinerii noştri găsesc şi arta, frumosul, spiritualitatea printre preocupările lor zilnice, ceea ce nu poate decât să ne bucure şi să ne gândim mai cu optimism la viitor”, ne-a declarat doamna Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani.
Cine are timp şi plăcere, chiar dacă a scăpat vernisajul de joi după-amiaza, poate să intre până pe 4 mai să vadă expoziţia. Vă asigurăm că nu veţi regreta, icoanele realizate de tineri sunt absolut superbe!
Merită felicitat și artistul Robert Hummel, un profesor care a sădit în multe generații pasiunea pentru artele frumoase. 
De altfel, Robert Hummel a și vorbit la vernisaj și a fost și o gazdă bună, oferind, în încheiere, tinerilor artiști pită și unsoare și alte bunătăți, chiar din propriul său porc.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter