01.05.2018,  18:57:49 | 0 comentarii | 368 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi / A omagiat-o pe Domnica Ileşoi - ultimul veteran de război din Petroşani
de Corneliu BRAN

Ultimul veteran de război din Petroşani a fost omagiat de către primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi în numele administraţiei publice locale şi al comunităţii. Este vorba de doamna Domnica Ileşoi, ajunsă la frumoasa vârstă de 90 de ani, pe care o va împlini la 2 iunie. 

Vorbim de o distinsă doamnă pe care vârsta nu o împiedică să fie la fel de coerentă şi ageră în gândire ca şi în tinereţe.
Eroul în viaţă al Petroşaniului, fost sanitar printre obuze, gloanţe şi tranşee în cel de-Al Doilea Război Mondial, a venit însoţită în „Sala Albastră” a Primăriei municipiului Petroşani de ofiţerul Vasile Murgilă, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război „Valea Jiului”. 
Exact la orele 12:00, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a întâmpinat vineri invitatul cu multă deschidere şi plăcere, înmânându-i un superb buchet de flori. Totodată, din partea administraţiei publice locale, i-a fost oferită veteranului de război şi suma de 500 lei, o sumă simbolică, recent aprobată de consiliul local printr-un proiect de hotărâre adoptat în unanimitate.
Poveştile de viaţă ale nonagenarei din Petroşani au întotdeauna farmec, iar „radiografia” vieţii româneşti de azi este nu de puţine ori mult peste gândirea unora dintre politicieni. Dacă nu credeți, citiţi câteva dintre gândurile şi răspunsurile exprimate vineri, 27 aprilie, de acest veteran de război adevărat şi nu „vopsit” precum au mai fost cazuri! 
„(...) Îmi pare rău că strămoşii au luptat şi au lăsat o istorie foarte bine pusă la punct şi noi n-am ştiut să păstrăm anumite lucruri. Îmi pare rău de tot ce se întâmplă azi, părerea mea este că mergem într-o direcţie greşită. Trebuie să punem mâna şi să începem să facem ce trebuie şi să punem piciorul în prag pentru totdeauna! (...). De exemplu, pădurile ni le-au distrus austriecii, şi, vorba fratelui meu, dacă nu ne grăbim să murim nu mai avem nici scândură pentru sicriu. Gazele ni le administrează ei, la nivel european, curentul electric îl administrează italienii... tot la nivel european. Apa Nova, francezii! (...). Deci ce avem, unde mergem, unde lucrăm, ce facem? Unde te duci? 
Trăieşti în casa ta dar nu eşti stăpân pe bunurile tale! Dumneavoastră, tinerii, puneţi mână de la mână, luptaţi-vă şi puneţi piciorul în prag! Suntem un popor curajos, mare, nu trebuie să ne lăsăm călcaţi în picioare! Că vine UE sau nu ştiu cine... Ei să-şi vadă de treburile lor, că la ei nu se întâmplă ce se întâmplă la noi. Aşa văd eu situaţia (...)”.
Întrebată cum îl consideră pe generalul Ion Antonescu, erou, sau trădător de ţară, doamna Domnica Ileşoi a răspuns repede, fără să clipească, semn că răspunsul dat îl vede ca pe o certitudine, un răspuns „trăit” pe vremea războiului şi nu „citit” din anale moderne sau spus de istorici „moderni”, care n-au prins o secundă din marea conflagraţie mondială dar vorbesc de război de parcă ar fi fost acolo: „Erou!!! (...) Să ştiţi că Antonescu a fost un erou şi va rămâne un erou! (...)”. Fără comentarii!
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi abia a putut să-și mascheze emoția: „E un moment de bucurie că doamna Ileşoi este aici prezentă la frumoasa vârstă de 90 de ani. Din păcate, această generaţie se stinge şi rămâne regretul că noi, ceilalţi – şi aici includ şi pe cei din administraţia publică locală –, n-am reuşit să facem foarte mult pentru ceea ce au făcut dânşii în vremurile acelea. Eu nici nu trebuie să mai spun nimic pentru că doamna a avut o analiză exhaustivă, încât nu mai ai ce să spui. Aceste lucruri expuse de doamna sunt nişte realităţi şi sigur că până la urmă, aşa cum spune şi dumneaei, sper că acest popor se va trezi. 
La mulţi ani, stimată doamnă, şi sper ca şi la anul să ne vedem cu bine!”.
La mulţi ani, stimată doamnă, şi din partea redacţiei ZVJ! La mulţi ani, tuturor veteranilor de război!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter