02.05.2018,  18:45:36 | 0 comentarii | 639 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lupeni / Bulevardul Vladimirescu se modernizează
de Alina PIPAN

• Puterea obișnuinței: deși lucrarea e la Lupeni, Alpin Construct crede că e la… Vulcan… 

Bulevardul Tudor Vladimirescu din Lupeni este axa principală de circulaţie prin municipiu. Bulevardul, chiar dacă a mai fost plombat ocazional, este degradat, pentru că de la realizarea sa nu au mai fost reali­zate lucrări de modernizare, ci doar lucrări de reabilitare.

2 km - 4.916.106 lei
A venit momentul ca acest tronson important de drum să fie modernizat, ca la carte, sau mai bine zis ca la caietul de sarcini realizat de Alpin Construct, care, din grabă, a făcut o confuzie grosolană în documentaţie. 
Primăria Lupeni a scos la licitaţie atât proiectarea, cât şi execuţia lucrărilor de modernizare pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, estimate la 4.916.106 lei. Ofertele din partea constructorilor vor trebui să fie depuse până în data de 18 mai, iar câştigătorul ar trebui să fie nominalizat deja la data de 18 septembrie. 
Lungimea sectorului care va fi modernizat este de 2.183,48 metri dispus pe două benzi de circulaţie pe sens. Drumul propus pentru asfaltare a fost identificat pe planul urbanistic general și pe planul cadastral al Municipiului Lupeni.
Conform documentaţiei realizate de Alpin Construct din punct de vedere al structurii rutiere existente, bulevardul este realizat din beton asfaltic, şi prezintă făgașe longitudinale, văluriri, faianțări, gropi și fisuri transversale, apărute în îmbrăcămintea rutieră din cauza rosturilor de dilatație din structura rutieră rigidă existentă. Traficul rutier se desfășoară greoi, iar scurgerea apelor este deficitară din cauza colmatării căminelor pluviale și ale podețelor existente, dar şi din cauza pantei transversale a drumului care este necorespunzătoare.

Giratoriu nou 
Bulevardul este stradă de categoria II, de legătură. Tocmai de aceea se propune şi realizarea unei giraţii noi la intersecţia cu centura de ocolire.
„Siguranța circulației în plan se asigură prin amenajarea unui sens giratoriu la intersecția bulevardului Tudor Vladimirescu cu centura de ocolire a Municipiului Vulcani”, se mai precizează în documentaţie, semn că arhitectul a lucrat destul de mult pe la Vulcan încât să bucteze numele centurii Lupeni. 

Structura rutieră mai sigură
Scopul principal al lucrărilor este ranforsarea sistemului rutier. Soluția propusă de expertul tehnic presupune „îndepărtarea stratului de asfalt existent care se află într-o stare de degradare avansată. După îndepărtarea stratului de asfalt existent se realizează o îmbrăcăminte rutieră în două straturi, strat de uzură 4 cm și strat de legătură 6 cm. Îmbrăcămintea rutieră propusă este așezată pe o geogrilă care are scopul de a diminua efectul de <> dintre structura rutieră rigidă care se păstrează și straturile de ranforsare care urmează a fi executate.
Îmbrăcămintea rutieră în două straturi, strat de legătură din BAD 20 care se execută în conformitate cu SR EN 13108-1 și are o grosime de 6 cm. Stratul de uzură se realizează din BA 16, în conformitate cu SR EN 13108-1 care are grosimea de 4 cm.
În cazul structurii rutiere noi, care se adoptă pentru sensul giratoriu și dacă este necesar, pentru intrările în sensul giratoriu are fundația din balast cu o grosime de 30 cm, balast stabilizat cu o grosime de 20 cm”. Colectarea și evacuarea apelor se face prin intermediul sistemului de canalizarea existent, iar dirijarea lor de pe suprafața carosabilă se face prin intermediul gaigărelor.

14 luni de agonie
Lucrările propuse pentru moderni­zarea bulevardului nu sunt puţine şi nici uşor de executat. Modernizarea va fi predată abia la finele a 14 luni de muncă, acestea incluzând şi realizarea proiectului tehnic, dar şi obţinerea autorizaţiilor. Se presupune că în faza de realizare a investiției vor fi angrenați aproximativ 30 de muncitori, deci, dacă toate etapele vor fi trecute fără probleme, lucrarea va fi predată cel târziu în noiembrie 2019. Mai bine de un an lupenenii vor trebui să suporte corvoada unui trafic anevoios, probabil deviat pe centură. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter