07.05.2018,  19:13:14 | 0 comentarii | 582 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La jubileul Universității din Petroşani / Personalităţi naţionale și internaţionale
de Corneliu BRAN

Mult aşteptatul eveniment de către universitarii petroşeneni se apropie cu paşi repezi. Joi, 10 mai, la Universitatea din Petroşani va începe prima mare manifestare dedicată celor 70 de ani de activitate neîntreruptă a celei mai prestigioase universităţi hunedorene, singura instituţie de învăţământ de stat din judeţul Hunedoara. Un bun prilej de mândrie pentru toate cadrele didactice şi studenţi actuali, dar şi pentru foştii dascăli ai acestei universităţi, precum şi pentru absolvenţi, foşti studenţi ai cursurilor facultăţilor ce au activat şi activează de şapte decenii. 

Noutăți direct de la sursă
Mai multe amănunte şi informaţii legate de eveniment am aflat chiar de la rectorul Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin: „Joi, 10 mai, începând cu orele 10,00, în Aula universităţii noastre vom avea festivitatea dedicată aniversării celor 70 de ani de învăţământ superior la Petroşani. La acest eveniment vor participa, pe lângă cadrele didactice şi studenţi, foarte mulţi invitaţi şi personalităţi de marcă ai învăţământului superior de stat, inclusiv din străinătate. Începând cu orele 9,30, joi, vom primi invitaţii. Vor fi prezenţi, printre alţii, rectori sau reprezentanţi ai rectoratelor de la 30 de universităţi din România. Şi-au anunţat participarea şi ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Valentin Popa, precum şi ministru secretar de stat pe probleme de învăţământ superior, domnul Gigel Paraschiv. Din partea Sindicatului Alma Mater va fi prezent la Petroşani domnul preşedinte Anton Hadăr, iar din partea Comisiei de Învăţământ din Senatul României va participa domnul preşedinte al acestei comisii, Liviu Pop. Vor veni, de asemenea, reprezentanţi a şase universităţi din străinătate cu care noi avem relaţii foarte bune de colaborare: Sankt Petersburg (Rusia), Cracovia (Polonia), Freiburg (Germania), Chişinău (Republica Moldova), Viena (Austria) şi Miskolc (Ungaria). Aproape sigur vor ajunge la manifestare câteva personalităţi, cum ar fi preşedintele Consiliului Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior, doamna profesor Rodica Popescu, preşedintele ARACIS, domnul profesor Iordan Petrescu, dar şi alte personalităţi din sistemul de învăţământ superior şi cercetare. Din capitala judeţului au fost invitaţi şi vor fi alături de noi prefectul judeţului Hunedoara şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, iar din Valea Jiului toţi primarii celor şase localităţi. Alături de ei, fireşte, vor fi prezenţi şi parlamentarii judeţului Hunedoara, noi făcându-le invitaţiile din timp tuturor. Tot de la Deva va veni şi doamna profesor Ştefănie, inspectorul general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. În sală vor mai fi prezenţi o serie de directori ai unor firme şi companii cu care noi avem încheiate parteneriate, inclusiv directorul general al INSEMEX-INCD, domnul Arthur Găman, directorul general al CEH, domnul inginer Viorel Stancu şi directorul general al CEO din Gorj, plus specialişti şi ingineri ai acestor companii amintite, dar şi ale altora pe care nu le-am amintit. Nu trebuie uitaţi nici foştii absolvenţi ai noştri din ţară şi din străinătate, foarte mulţi anunţându-şi prezenţa, precum nici fostele şi actualele cadre didactice ale facultăţilor noastre. Am fost anunţat că vom primi mesaje din partea Academiei de Ştiinţe Tehnice şi din partea Asociaţiei Generale a Inginerilor din România şi probabil şi din alte părţi”.

Medalion jubiliar şi dezvelirea unei plăci aniversare
La ora discuţiilor cu rectorul, pe masa acestuia ajunsese deja o medalie care marchează cei 70 de ani. „Aşa vor arăta ele şi le vom înmâna invitaţilor noştri, inclusiv foştilor rectori ai UP. Totodată, în faţa rectoratului, alături de ministrul de resort, vom dezveli o placă aniversară şi apoi vom oferi diplome omagiale şi medalii jubiliare invitaţilor noştri. Pentru cadrele didactice actuale şi pentru fostele cadre universitare vom organiza o manifestare separată, săptămâna viitoare, când toţi vor primi astfel de diplome şi de medalii. Joi, 10 mai, acestea vor fi oferite doar invitaţilor”, a ţinut să precizeze rectorul.

Simpozion ştiinţific studenţesc şi excursie prin judeţ
Manifestarea de joi deschide seria acţiunilor organizate de Universitatea din Petroşani cu ocazia jubileului de 70 de ani de învăţământ superior neîntrerupt la Petroşani. Rectorul Radu Sorin ne-a oferit amănunte și pentru zilele de vineri şi sâmbătă.
Vineri, 11 mai, se va organiza un Simpozion Ştiinţific Studenţesc, la care şi-au anunţat participarea circa 300 de studenţi. „Este vorba de studenţi veniţi la Petroşani din întreaga ţară. În cadrul acestui simpozion, studenţii noştri vor căuta să arate, pe de-o parte, nivelul, măcar la nivel naţional, dacă nu şi internaţional, al cercetării ştiinţifice studenţeşti de la UP. Pe de altă parte, preocupările studenţilor noştri şi legăturile pe care le avem cu alte universităţi din ţară şi pregătirea lor prin aceste lucrări pentru activitatea pentru activitatea viitoare în urma absolvirii studiilor superioare”, a mai completat profesorul Radu Sorin.
Deschiderea simpozinului va avea loc vineri dimineaţa, începând cu orele 9,30, în Aula Universităţii, iar la aceasta va participa şi ministrul secretar de stat Paraschiv. După terminarea prezentării lucrărilor, pe secţiuni, în mai multe amfitiatre, urmează premierea lucrărilor, după care, în ziua de sâmbătă, 12 mai, circa 100 de studenţi şi cadre didactice vor pleca într-o excursie binemeritată prin judeţ.
„Da, avem prevăzută o excursie prin judeţul Hunedoara, pentru ca studenţii noştri să aibă posibilitatea să cunoască pe viu frumuseţile judeţului nostru şi obiectivele istorice şi turistice. Fiind vorba şi de Anul Centenarului, dar şi de o sărbătoare mare a Universităţii din Petroşani – iată ce frumos se împletesc cele două sărbători!, ne-am gândit că o excursie cu autocarele e binevenită şi mult aşteptată de tineri, dar şi de profesorii ce-i vor însoţi”, a menţionat la finalul discuţiei rectorul petroşenean.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter