08.05.2018,  18:49:18 | 0 comentarii | 477 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ministrul Educaţiei / Va vedea cu ochii lui ce înseamnă Universitatea din Petroșani
de Corneliu BRAN

Vizita la Petroşani de pe data de 10 mai a ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, cu ocazia manifestărilor prilejuite de cei „70 de ani de Învăţământ Superior de Stat fără întrerupere la Petroşani”, va constitui o bună ocazie ca un membru al guvernului să vadă la faţa locului ce înseamnă Universitatea din Petroşani. 

O universitate cu tradiţie
Însoţit de ministrul secretar de stat pe probleme de învăţământ superior, Gigel Paraschiv, ministrul Popa va putea vedea cadrul natural minunat în care se situează clădirile universităţii din Dealul Institutului, cum puţine instituţii de învăţământ superior se pot lăuda cu aşa ceva, dar şi baza sportivă cu terenul de rugby şi terenul sintetic şi toate anexele, căminele, biblioteca sau cantina studenţească din campusul universitar şi anumite săli de laboratoare unde studenţii îşi desfăşoară laboratoarele şi studiul de cercetare în cele mai bune condiţii, cu nimic mai prejos decât îşi desfăşoară procesul educaţional şi de cercetare omologii lor de pe la alte universităţi din ţară. Acestea nu le spunem noi, nu că n-am fi de acord, le susţine chiar rectorul Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, şi cadrele didactice ce se ocupă de pregătirea studenţilor. În discuţia purtată la începutul acestei săptămâni cu rectorul Radu Sorin, acesta ne-a dezvăluit, printre altele, cele susţinute mai sus, dar şi ce o să-i arate în mod special ministrului, mai bine spus ce o să-i scoată în evidenţă demnitarului legat de această universitate şi de facultăţile ei, precum şi ce o să-i solicite în mod special ministrului Educaţiei. 
„Vom profita de vizita domnului ministru al Educaţiei ca să cunoască mai bine atât universitatea, cât şi învăţământul preuniversitar din Valea Jiului. Atât domnul ministru, cât şi ceilalţi invitaţi vor fi conduşi să viziteze o parte din laboratoarele universităţii, inclusiv laboratorul de geologie cu deja remarcatele şi minunatele flori de mină, cunoscute şi atât de apreciate mai ales de noi, cei din Valea Jiului, dar şi de experţii din domeniu. În primul rând, ne-am propus să le arătăm, domnului ministru şi domnului ministru secretar de stat, baza noastră materială, să le arătăm pe viu potenţialul uriaş al universităţii noastre, să le arătăm mai bine cum se desfăşoară colaborarea instituţiei noastre de învăţământ superior cu activitatea de antreprenoriat, precum şi cu alte universităţi şi facultăţi din ţară şi din străinătate, atât pe linie de învăţământ cât şi pe linie de cercetare (programe de cercetare, programe de perfecţionare a învăţământului superior, programe de schimburi de studenţi şi cadre didactice, programe de practică în străinătate ş.a.). Vrem să-i arătăm domnului ministru cum decurge parteneriatul nostru cu cei de la INCD-INSEMEX în domeniul cercetării ştiinţifice, o relaţie creată în timp şi care decurge în acest moment foarte bine şi din care ambele instituţii, dar şi cercetarea, profesorii, inginerii şi studenţii au numai de câştigat”, ne-a mai spus rectorul petroşenean.

Cererile conducerii universităţii
Tot rectorul Radu Sorin ne-a dezvăluit ce-i va solicita ministrului de resort: „I-aş solicita să ne poată ajuta cu nişte fonduri pentru investiţii şi cu nişte fonduri pentru ca să compensăm cheltuielilor mari pe care le avem din cauza spaţiilor şi din cauza perioadei lungi a iernii în Valea Jiului. La noi iarna sau frigul încep în octombrie şi se termină în aprilie-mai. Această perioadă lungă aduce universităţii noastre, faţă de alte instituţii de învăţământ superior din ţară, un plus la cheltuieli, vorbesc de cele legate de încălzire şi iluminat. Sper să găsim înţelegere şi să fim sprijiniţi cu suplimentarea fondurilor pe această linie”.

Pregătiri de gazde bune...
Plecând din spaţiosul și primitorul birou al rectorului, odată ajunşi pe scările de la intrarea în corpul principal al UP am constatat că pentru manifestările de joi, 10 mai, şi de vineri 11, mai, când pe lângă miniştrii anunţaţi vor veni şi o serie de personalităţi din ţară şi de pe plan local, profesori din străinătate, dar şi foarte mulţi foşti rectori, profesori, studenţi sau alte cadre didactice, mulţi răspândiţi prin toată lumea după ce au mâncat o pâine albă sau au învăţat pe băncile bătrânului Institut, conducerea UP doreşte să fie o gazdă bună din toate punctele de vedere, inclusiv al imaginii şi curăţeniei. Ca atare, nu degeaba lucrătorii de la „Administrativ” se aflau pe baricade, fie cu maşina de tuns iarba sau gardul viu, fie la trasat de var pe bordurile drumului, fie la curăţenia scărilor ce coboară spre biblioteca de la baza dealului, fie la zonele verzi dimprejurul scărilor ori a corpurilor clădirilor. O muncă de toaletare, curăţenie şi întreţinere în toată regula. 
Văzând furnicarul de oameni, dar şi aspectul fără cusur al zonelor „periate” până la acea oră, ne-au revenit în minte cuvintele rectorului, pe care nu le-am luat la mare atenţie din prima, dar care în cazul de faţă s-au dovedit reale: „Noi oricum facem curăţenie şi muncă de întreţinere la spaţiile verzi, an de an, atât primăvara, cât şi vara sau toamna, câte o acţiune, dacă nu două, pe anotimp aş zice. Ne-am dorit întotdeauna spaţii verzi ireproşabile, ţinând cont ce cadou frumos ne-a oferit Dumnezeu şi în ce locuri minunate se situează Universitatea noastră. Anul acesta, cu atât mai mult, ne-am apucat de mai bine de o săptămână să facem curăţenie peste tot şi să văruim şi să toaletăm copacii şi zonele verzi, bordurile, astfel încât pe 10 mai totul să arate aşa cum trebuie, ca la nişte gazde primitoare care-şi arată respectul faţă de invitaţi dar şi faţă de ei însuşi. Contează foarte mult cum arată locul unde trăieşti, asta îţi spune cam şi cine eşti”.   
Alături de cei de la administrativ, sprijin s-a primit şi de la primărie, tot ieri, dar şi în zilele trecute, au fost reparate trotuarele, s-a măturat tot drumul ce duce sus, spre clădirea principală. În plus, cum spuneam şi în ediţia de ieri, toate străduţele din campus au intrat în reparaţie. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter