08.05.2018,  19:12:34 | 0 comentarii | 715 vizualizari GALERIE:     FOTO    
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XVII) / În 1929 minerii au dat „halt” ridicării monumentului „Minerul”
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. La ceas jubiliar, „Ziarul Văii Jiului” vă propune câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului, căci povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: În 1929 minerii au dat „halt” ridicării monumentului „Minerului”. Vă invităm să vă aprindeți lampa… Lectură plăcută! (ZVJ)

Frumoasa inițiativă a salvatorilor
de pe întreg cuprinsul patriei noastre, organizație mânată în luptă de Artur George Găman, de a edifica un monument închinat eroismului acestor „oameni plus”, are rădăcini mai adânci în Valea Jiului. Mai precis, în 1929, când se pune problema ridicării unui monument „care să simbolizeze caracterul profesional al acestei regiuni” la Petroșani.

1.000.000 de lei pentru un monument
La 8 iunie, aflăm prima știre despre inițiativa ridicării unui monument: „În Petroșani s-a constituit acum câteva zile o comisie, din care fac parte d-nii ing. I. Bujoiu, ca președinte de onoare, și ing. T. Timoc, președinte activ, iar vicepreședinte, primarul orașului (indiferent persoana), comisie care are ca scop adunarea de fonduri necesare ridicării unui monument Minerul la Petroșani”.
Inițiatorii acestui proiect consideră că 1.000.000 de lei ar acoperi edificarea monumentului.

0,9% din salariu – pentru monument
Comitetul de inițiativă este ales pentru un an de zile și din el face parte „toată floarea cea vestită” a mineritului și Petroșaniului: Nicolae Sădeanu (reprezentantul comercianților), maiorul Sârbulescu (reprezentantul garnizoanei), 3 delegați ai muncitorilor, din partea Clubului Cultural  - vicepreședintele și un membru, șefii minelor Dâlja, Est, Petrila și Aninoasa. În calitate de controlori sunt aleși Teodor Munteanu și Vârtop Roman, secretar – Aurel Șinca, casier - inginerul V. Melenciuc, vicepreședinte – primarul Petroșaniului (indiferent cine este acesta), președinte – ing. Tiberiu Timoc (director tehnic al Soc. Petroșani) și, în fine, președinte de onoare – ing. I.E. Bujoiu (directorul general al Soc. Petroșani).
Oameni de acțiune, dar și cu dare de mână, fruntașii societății donează sume consistente, I.E. Bujoiu – 10.000 lei și Tiberiu Timoc – 9.000 lei.
Interesant de reținut e că reprezentanții muncitorimii își dau acordul ca să fie reținut 0,9% din salariul fiecărui lucrător la mină. Conform calculelor preliminare, după un an s-ar strânge 980.000 de lei, bani care ar acoperi ridicarea monumentului „Minerul”.

Toate bune și frumoase,
până în ziua de 28 iunie, când are loc ședința comitetului pentru ridicarea monumentului „Minerul”. De fapt, ultima ședință.  Președintele de onoare Bujoiu și președintele Timoc absentează. În locul lor, ședința este condusă de Aurel Șinca. Secretarul comitetului citește răspunsul pe care organizația l-a trimis lui Tiberiu Timoc, în calitate de director tehnic al societății miniere, nu de președinte al comitetului de ridicare a monumentului „Minerul”. Răspunsul e foarte direct și la obiect: „dacă societatea vrea să facă monument, să-l facă pe cheltuiala ei, întrucât muncitorii nu sunt învoiți să contribuie”. Adică, să doneze 0,9% din salariul lor, timp de un an de zile. 
Refuzul muncitorilor are darul de a tensiona relația cu societatea: „S-a spus că, dacă muncitorii doresc să facă din fiecare caz un motiv cu care să atace Societatea, să procedeze atunci când este locul, nu să dea însă ocazie de nechibzuială și lipsă de tact atunci când chestiunea are un caracter particular, cum este cazul”. În discuție se bagă și Iuliu Farcaș, reprezentantul muncitorilor, dar care, după cronicarul ziarului local, a venit cu temele nefăcute, nefiind „pregătit să răspundă”.
La o asemenea reacție, comisia pune lacăt inițiativei. La fel, și cronicarul: „Astfel fiind situația, chestiunea ridicării monumentului se declară închisă, și sigur închisă va rămâne pentru mult timp, căci Societatea nu se ocupă cu această idee, care a pornit din inițiativă particulară. (…) După unele discuții, toate în jurul acestei chestiuni, se comunică dizolvarea comitetului și închiderea ședinței”.

Loc(uri) ar fi în Petroșani
După cât îl cunosc pe George Artur Găman sunt sigur că monumentul „Salvatorul Minier” din 2018 nu va avea trista soartă a monumentului „Minerul” din 1929 și va fi edificat undeva, în Valea Jiului. Poate chiar în Parcul Central Petroșani… Sau, poate, la Muzeul Mineritului din Petroșani… Ori, peste drum de primărie, în spațiul acela horror cu soclu gol… Ideea de a edifica monumentul „Salvatorul Minier” la Petrila nu mi se pare prea fericită. Cred că trebuie luptat pentru ca acesta să fie ridicat la Petroșani. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter