15.05.2018,  15:05:17 | 0 comentarii | 570 vizualizari
Mâine, la București se vorbește despre Viitorul Văii Jiului
de Alina PIPAN

”Viitorul Văii Jiului:  Perspective de dezvoltare durabilă” este un eveniment realizat de USR și Platforma 100, care se desfășoară mâine la București, la Muzeul Național de Artă Contemporană, de la ora 09.00.

Personajele cheie ale acestui demers sun Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în Guvernul Tehnocrat și deputatul Cristina Prună, membră a Comisie pentru industrii și servicii și a Comisiei pentru afaceri europene.

Dezbaterea își propune să abordeze diverse teme și provocări precum aspecte socio-culturale, economice și de antreprenoriat din Valea Jiului împreună cu sociologul Barbu Mateescu, Oana Toiu, antreprenor social și fost secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Claudiu Vrinceanu, antreprenor și fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Vlad Florea, fost antreprenor, cadru didactic universitar din Valea Jiului și alți reprezentați ai societății civile și din domeniul antreprenoriatului, Adina Vințan, membru fondator al Valea Jiului Society.

Invitat la eveniment este și arhitectul Mihai Danciu, membru al Planetei Petrila, un tip extrem de implicat în proiectele comunitare ale Văii Jiului, un om cu viziune și determinare, pe care Ion Barbu îl vede practic ca pe o dublură a lui, mai tânără.

Depopularea Văii Jiului- primul subiect pe agenda dezbaterii

”Valea Jiului riscă să treacă printr-o perioadă în care depopularea să fie un pericol uriaș. Lipsa perspectivelor, incapacitatea decidenților de a oferi variante alternative și îmbătrânirea populației sunt factori agravanți. În ciuda acestor premise negative, Valea Jiului este o zonă cu un potențial uriaș, atât din perspectivă socială, cât și culturală. Mineritul a contribuit la construcția unei perspective sociale cu bune și cu rele, dar astăzi am vrea să punem accentul pe legătura puternică pe care pericolul o construiește între oameni. În același timp, perspectiva culturală pe care o zonă puternic industrializată o poate aduce prin patrimoniul industrial este relevantă și merită dezvoltată. Valea Jiului poate să fie un exemplu de bune practici pentru societatea românească dacă reușim să renunțăm la prejudecăți și îi oferim o șansă”.

Perspectiva antreprenorială a Văii Jiului

”Valea Jiului înseamnă minerit. Este primul efect pe care o dezvoltarea mono-industrială o are asupra unei zone. O capturează și o definește până la pierderea oricărei alte trăsături identitare. Ce faci însă când industria care te caracterizează se îndreaptă cu pași repezi spre dispariție. Nevoia de redefinire este vitală și cei care locuiesc în zona Văii Jiului au nevoie să redescopere alte activități economice care îi pot ajuta să prospere. Perspectiva antreprenorială funcționează atât timp cât crezi în ea și depui eforturi constante. Dar buna guvernare locală, funcționarea instituțiilor și acordarea politicilor zonale sunt vitale pentru orice antreprenor”.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter