16.05.2018,  16:48:23 | 0 comentarii | 777 vizualizari
Mihai Danciu i-a chemat pe bucureșteni în Valea Jiului. De aici se văd mai bine toate problemele socio-economice
de Alina PIPAN

Mihai Danciu, membru al Asociației Planeta Petrila, alături de Adina Vințan, Valea Jiului Society, Alexandru Kelemen Caritas, sunt printre puținii oameni din Vale care au plecat spre București pentru a participa la dezbaterea ”Viitorul Văii Jiului: Perspective de dezvoltare durabilă” .

Înainte de a purcede la drum am stat de vorbă cu Mihai Danciu, arhitectul care a schimbat aspectul unei străzi din Colonia Petroșani apelând la comunitate și punând în practică idei asimilate în facultate. Tot el este unul dintre membrii Asociației Planeta Petrila care dă din coate ca să facă ceva pentru acel sit industrial pe care îl consideră extrem de valoros.

El plecă la București nu pentru a cere, a se plânge că nu sunt de niciunele, mai ales voință politică: ”De fapt îmi este și puțin frică ca totul să nu fie de fapt doar o propagandă politică”, spunea el. Plecă la București  pentru a prezenta proiectele pe care asociațiile din care face parte le au în toată Valea Jiului, și invita organizatorii dezbaterii să se implice și ei dacă doresc, pentru că este ferm convins că schimbarea se face cu pași mici și trebuie să plece din Valea Jiului.

Tot el spunea că la București va cere celor de la Platforma 100 și USR ca data viitoare să facă astfel de dezbateri în Vale, ca să fie vizibili, și să poată participa mai multă lume pentru că ”Valea Jiului nu se vede și nu se schimbă de la București.

Noi aici trebuie să ne pregătim cu proiecte unitare, reprezentative pentru toată Valea Jiului, și să profităm de fiecare oportunitate pentru a le implementa. O oportunitate pe care nu o putem rata ar fi și ajutorul pe care îl poate acorda Uniunea Europeană zonelor miniere defavorizate. Dar trebuie să existe consens și colaborare la nivel administrativ. Asta este, suntem mai puțini, se închid minele, dar rolul nostru acum este ca noi, ăștia puțini de am rămas, să învățăm să facem toți același lucru (de exemplu turism, n.r.), și facem extrem de bine, pentru a putea fi remarcați ”, spunea el.

”Viitorul Văii Jiului: Perspective de dezvoltare durabilă”  este  un proiect care teoretic a demarat astăzi, la București, dar care practic este continuarea proiectului Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică, lansat la Universitatea din Petroșani, și la care Guvernarea PSD a renunțat. UGAT-ul înființat de cabinetul Dacian Ciloș a debutat bine. Carmen Tarnovski, desemnată de toți primarii din Valea Jiului și-a asumat roulul de mediator între Valea Jiului și București. 4 zile pe săptămână lucra la București, cu echipa din ministere, și două zile la cabinetul de la universitate. Minunea a ținut puțin, pentru că în decembrie 2016 nu i s-a mai reînoit contractul pentru prestarea serviciilor și s-a renunțat la proiectul Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică cu totul.

Însă acest proiect nu răsărise nici el din piatră seacă, ci avea legătură chiar cu proiectele pilot pe care Uniunea Europeană le demarase deja în Europa pentru regiunile care urmau să își piardă producția de cărbune. Însă banii de la UE nu vin din milă, ei vin pentru proiecte unitare, care să deservească toată zona defavorizată, deci un număr cât mai mare de oameni, din acest motiv era nevoie de un UGAT care să aibă rol de mediator, și să garanteze practic atragerea fondurilor. Renunțarea la UGAT a reprezentat doar o pierdere de timp și oportunități. Acum o luăm de la zero.

Este evident, dezbaterea de la București este de fapt un punct dintr-o platformă politică, și cel mai probabil acest lucru se va contura din ce în ce mai bine în lunile următoare, când se vor realiza evenimente țintite, în Valea Jiului. Platforma 100 a începtut o serie de acțiuni în țară, mai ales în locurile în care demaraseră proiecte care ulterior au stagnat, deci Valea Jiului este un viitor punct de propagandă.

 La București astăzi s-au discutat pe de-o parte lucruri constructive, pe de altă parte unii participanți s-au pierdut în lamentări. Indiferent de unde vine inițiativa, ideea de bază este că la nivel local cooperarea dintre administrațiile locale este esențială, și doar prin proiecte comune vom putea evolua. Deci până la orice susținere politică este nevoie de inițiativă locală.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter