16.05.2018,  18:57:59 | 0 comentarii | 586 vizualizari
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XXI) / Minele în primii ani de după război în România Mare
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul „Minele în primii ani de după război în România Mare” din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice 
mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. 
Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)

Straturile sub grosimea de 3 m se exploatează mai uşor, reclamă însă multe lucrări improductive pregătitoare. Explodarea straturilor puternice, îndeobşte aceea a stratului principal de o grosime de 35 metri, e foarte grea şi cere în timpul exploatării o serie de lucrări improductive, aşa zisele lucrări de umplere (remblayage). Straturile acoperitoare (couches du toit), de o grosime mai mică, care dădeau o producţie mai abundentă, la cea mai mare parte s-a exploatat în cursul războiului. Urmarea este că azi abia de mai dispunem de straturi acoperitoare, şi explorările unor straturi noi reclamă multe lucrări improductive de pregătire, partea cea mai mare a producţie urmează, deci, a se extrage din păturile puternice de cărbuni, anume din stratul principal de 35 m tărie, a cărui exploatarea atât în cursul, cât şi după terminarea extragerii cărbunilor, necesitează o serie de lucrări improductive (umplere; întreţinerea galeriilor).
Toate minele din Europa suferă azi de urmările producţiei forţate a celor 4 ani de război şi produc cu mult mai puţin decât înaintea războiului.
2. O altă cauză a producţiei reduse este împrejurarea că minele de cărbuni din Valea Jiului, de la septembrie 1916 până la 1 ianuarie 1917, au stat oprite, n-au lucrat de loc. Pompele au ajuns sub apă, unele părţi din mine, prăbuşindu-se, au luat foc, altor părţi din mine li s-a dat foc, maşini şi cazane au fost aruncate în aer; în aceste 4-5 luni de neactivitate minele s-au deteriorat în aşa măsură, încât unele din ele şi azi suferă încă de urmările stricăciunilor. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter