29.05.2018,  20:28:38 | 0 comentarii | 743 vizualizari
Eveniment creştin-ortodox / Hram de Sfânta Treime la Petroşani!
de Corneliu BRAN

Praznicul „Sfintei Treimi” încheie, ca un corolar, sărbătorile pascale. Ca într-o recunoaştere supremă, personalitatea întreită a Bunului Dumnezeu ni se relevă consfinţind, dacă mai era nevoie, ca toată  această lucrare minunată a venirii în lume, a sacrificiului şi izbânzii Mântuitorului asupra morţii Îi aparţine şi nicicând toate acestea nu vor fi despărţite, pentru că Treimea Sfântă este una şi aceeaşi, aşa cum de altfel noi, credincioşii, o mărturisim în „Crez”.

Biserica „de la Podul Maleii”, cum este ea recunoscută de localnicii Petroşaniului, poartă acest hram, bucurându-se de ocrotirea Lui Dumnezeu întreit cu Fiul şi cu Duhul Sfânt. Un dar nepreţuit pe care preoţi şi alai de credincioşi au ţinut a doua zi de Rusalii să-l marcheze, petroşenenii fiind prezenţi în număr mare la sărbătoarea hramului Bisericii Parohiei Petroşani II. 
Gătit de sărbătoare cu o cunună frumoasă de flori albe pe uşa altarului, sfântul lăcaş ortodox a devenit neîncăpător pentru sutele de credincioşi veniţi să-i sărbătorească hramul cel ocrotitor. Alături de preotul Iulian Selaje, preotul paroh, au alcătuit sobor de zi mare părintele protopop Petrache Creţu, preoţii Ionel Zarie de la Capela Spitalului Petroşani, preotul Gabriel Pârlea de la Parohia Petroşani III (ce sărbătorise cu o zi înainte de Rusalii, alături de credincioşi, hramul Bisericii pe care o păstoreşte), preotul Ciprian Marton de la Parohia Livezeni I şi preotul Ioan Tiric de la Hunedoara, cel care a onorat invitaţia venind la praznic însoţit de credincioşi din propria parohie.
La Sfânta Liturghie a participat şi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, edilul dorind astfel să fie împreună cu creştinii petroşeneni într-o zi de aleasă de sărbătoare. 
Un aspect demn de subliniat şi care ne-a bucurat sufletele şi privirile a fost faptul că am văzut luni foarte mulţi copilaşi şi bunici îmbrăcaţi în frumoasa ie românească, ca nişte români adevăraţi şi în semn de mândrie şi recunoaştere a moştenirii Marii Uniri în Anul Centenarului, un act suprem stabilit acum 100 de ani ce ne aşează indiscutabil în rândul naţiunilor lumii ca pe nişte stăpâni adevăraţi ai unui minunat ţinut numit ROMÂNIA, aflat între şi peste Carpaţi şi Marea Neagră.
Cum îi stă bine gazdei, cuvântul de învăţătură a zilei i-a fost rezervat preotului Ioan Tiric, care, cuprins de emoţie mare, a ajuns imediat la sufletele noastre, precizând că este fiu al locurilor şi un învăţăcel al părintelui protopop actual, fost copil de strană la Cimpa-Petrila. Părintele a subliniat în predica sa că desluşirea tainei celei mari a Sfintei Treimi va fi anevoie de pătruns dacă trecem totul doar prin filtrul gândirii. Sufletul nostru trebuie să fie cel care să completeze ceea ce cuvintele şi gândirea nu acoperă şi totodată trebuie cu toţii să ne bucurăm că suntem ocrotiţi de Dumnezeul Creator, de Mântuitorul Judecător şi de Domnul de Viaţă Făcător, Sfânt Duh, Cel ce într-un tot unitar alcătuieşte Sfânta şi nedespărţita Treime! Dogmatica este bogată în desluşiri ale Treimii celei Dumnezeieşti dar, fără îndoială, tot parabolele mărturisitorilor sunt cele ce pătrund în sufletele mirenilor pentru care credinţa este o moştenire nepreţuită. Şi acestea au fost rostite cu evlavie şi dăruire de la înălţimea amvonului, bucurând în acest final de primăvară a anului 2018 oamenii veniţi să fie împreună şi să se bucure de sărbătoare şi de hram. 
Cum se cuvine acestui popor ospitalier, participanţii au fost invitaţi după slujbă să participe la o agapă în curtea Bisericii. Şirurile de mese pregătite de „nea Tăzlăuan” şi de ajutoarele sale din parohie au fost pline de credincioşii care au primit tradiţionala porţie de fasole cu cârnaţi şi un pahar cu vin, daruri culinare ce au venit prin grija creştinească a enoriaşilor parohiei, dar şi a domnului Constantin Fulga, un adevărat creştin care a dăruit mâncarea caldă.
A fost o zi frumoasă de primăvară, o zi în care sufletele noastre L-au slăvit pe Dumnezeu, i-au pătruns, după puterile şi credinţa fiecăruia, măreţia. Am fost cu toţii luni la Biserică parte a lucrării Sale divine şi pentru o clipă am înţeles că „bobul de mazăre” al credinţei poate deveni „copac” şi că aşa cum Treimea este una şi nedespărţită şi noi, creştinii, ar trebui să fim tot un întreg cu mintea şi cu sufletul ca parte unitară a lucrării Domnului. Atunci L-am bucura nespus!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter