04.06.2018,  19:27:35 | 1 comentariu | 454 vizualizari
Mult a fost, puţin a mai rămas... / Primăria Uricani speră să dea lovitura cu proiectele sale
de Corneliu BRAN

Zilele acestea la Primăria Oraşului Uricani există o preocupare intensă în ceea ce priveşte documentaţiile anumitor proiecte ce urmează să treacă de seria verificărilor şi aprobărilor, spre a putea fi apoi continuat procesul de implementare a lor. Şi din ceea ce ne-a spus luni, 4 iunie, primarul Dănuţ Buhăescu proiectele nu sunt deloc puţine. Ba chiar, istoric vorbind, sunt mai multe decât niciodată şi bine ar fi ca toate să apuce să fie finanţate.

Muncă şi iar muncă...
Încă de dis-de-dimineaţă, aşa cum se întâmplă de ceva săptămâni încoace, primarul Buhăescu i-a convocat la el în birou pe toţi ce se ocupă de aceste proiecte.
„Avem treabă foarte multă cu proiectele astea, dar să nu creadă cineva că ne plângem. Din contră,  bine că sunt şi să sperăm că le vom vedea concretizate pe toate, oraşul având nevoie de fiecare proiect dintre acestea în parte. Pregătim licitaţiile pentru proiectele ce vizează regenerarea urbană şi reabilitarea termică a blocurilor. Mai exact, sunt vreo şase proiecte mari de care ne ocupăm şi care sunt în stadii diferite, unele mai la început cu paşii ce trebuie făcuţi, altele spre final, urmând ca firmele care vor câştiga licitaţia sau care au făcut-o deja să se apuce de treabă. Acum lucrăm la ce ne-au cerut cei de la Agenţia de Reglementare a Achiziţiilor Publice, care au verificat documentaţiile. În urma acestora cer refacere de informaţii pe anumite segmente, acolo unde lor li se pare că nu s-au întocmit bine datele. Este o etapă firească şi facem ce trebuie făcut, aşa cum ni s-a cerut, nicio problemă”, ne-a declarat primarul Uricaniului.

Câteva proiecte esenţiale 
În urma discuţiei cu primarul am înţeles că proiectele de care discutăm sunt legate de lotul 1 al blocurilor ce urmează a fi reabilitate termic (aici procedurile fiind cam gata, finanţarea există, licitaţia are câştigător, urmând să se dea drumul la lucrări cât de curând), de proiectul ce vizează regenerarea urbană, de proiectul ce vizează lotul 2 al blocurilor în vederea reabilitării termice, de proiectul ce urmăreşte regenerarea urbană de pe faleza Jiului şi din zona blocului 13, precum şi de proiectul cu reabilitarea sediului administrativ de la Valea de Brazi. Repetăm, toate acestea aflate în stadii diferite procedurale şi cred că nu ar avea rost să le înşirăm pe toate din moment ce în ZVJ s-a mai scris de toate acestea.
„S-a licitat deja la proiectul ce vizează grădiniţa nouă, se scoate la licitaţie proiectul legat de grădiniţa nr. 1, s-a scos la licitaţie şi s-a încheiat contractul pentru proiectul legat de poduri şi punţi şi, nu în ultimul rând, licitaţia pentru proiectul ce vizează iluminatul public şi-a desemnat câştigătorul, urmând după verificările de rigoare să se semneze contractul. Sunt multe proiecte, mai multe decât niciodată la Uricani, proiecte mari, ambiţioase şi de care cetăţenii, oraşul nostru aveau mare nevoie. Acesta este scopul pe care l-am urmărit, să aducem cât mai mulţi bani pentru proiecte importante, bani care nu vin de la buget ci de la Uniunea Europeană sau guvern, noi plătind o mică parte, cota ce ne revine după cum se ştie”, a mai spus edilul uricănean.

Pe „ţeavă” - alte două proiecte 
Este vorba de proiectul ce vizează anumite străzi din localitate şi anumite drumuri vicinale şi semnarea contractului privind reabilitarea clădirilor primăriei în vederea eficientizării energetice. 
Pe de altă parte, primarul Dănuţ Buhăescu speră să dea lovitura cu un alte proiecte legat de şcoli, este vorba de Şcoala Gimnazială nr. 2, reabilitarea termică şi reabilitarea sălii de sport şi de atelierele pentru liceul tehnologic, „proiecte importante pe linie de învăţământ care au trecut de primele evaluări iar acum se verifică partea tehnică”.

Speranțe în programul cu zonele miniere ale CE
Şi lucrurile tot nu se termină! De ce? Deoarece mai există la Uricani, în vedere, proiectele legate de zonele miniere şi Comisia Europeană. Dacă se va accepta de către CE proiectul ce vizează cel mai mare complex turistic-sportiv, muzeal şi de agrement-aventură din judeţul Hunedoara şi Valea Jiului şi dacă se deschide drumul Câmpu lui Neag-Băile Herculane – tot cu sprijinul CE, Uricaniul efectiv va înflori. 
„Lucrurile nu sunt simple cu aceste zone miniere şi aceste proiecte, dar noi sperăm deoarece vorbim de proiecte ce susţin nu doar Uricaniul, ci întreaga Vale, deci o comunitate de peste 130.000-140.000 de suflete, care a avut serios de suferit în urma închiderii activităţilor miniere. Un reprezentant al CE va face o vizită în Valea Jiului şi după discuţii şi negocieri, sprijiniţi de guvern, toţi primarii vom şti dacă proiectele noastre sunt acceptate la finanţare. Abia atunci va urma să începem pregătirea studiilor de fezabilitate, care înseamnă, pe lângă mucă asiduă, şi bani. Să nu uităm nici de drumul spre comuna Runcu din Gorj, drumul ce leagă Câmpu lui Neag şi Valea de Peşti din Uricani, judeţul Hunedoara, de judeţul vecin, Gorj. Cum şi cei din Gorj agreează ideea, în urma discuţiilor ce le-am purtat cu ei, este un proiect pe care toată lumea şi-l doreşte, un proiect util, care deschide latura turistică dintre cele două judeţe printr-o cale uşor de străbătut dacă drumul va fi făcut. În judeţul nostru ar fi vreo 7 km de făcut, iar în judeţul Gorj vreo 20 km, asta înseamnă un drum sub 30 de km. Am primit asigurări de la conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara că pentru 2019 vor pregăti la buget banii necesari pentru execuţia proiectului tehnic”, a mai menţionat Dănuţ Buhăescu.

Despre declaraţiile fostului premier PNL Cioloş...
În fine, discuţia s-a încheiat cu regretul primarului că fostul premier Cioloş nu spune adevărul decât pe jumătate, când discută despre Valea Jiului, cum a făcut-o recent: „În 2016 a scos drumul spre Herculane din Master Planul de Transport trimis la Uniunea Europeană. S-a dus, de fapt, cu planul acolo fără acest drum. Ştiu din surse sigure şi pe verificate, dacă nu sunt crezut! Asta este o supărare a mea şi a noastră, că nu se spune adevărul şi toată lumea vine şi ne spune că doreşte să ne sprijine, dar, de fapt, unii rămân doar la stadiul de vorbe...”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 OF05.06.2018,  07:15:35
Doamne ajuta cu proiectele ! Dar , fiind eu carcotas, va rog sa imi zica cineva cum va inflorii Uricaniul si Valea Jiului daca se va asfalta drmul spre Herculane. De ani buni se tot bate moneda pe faptul ca turismul si aceste drumuri vor ajuta la dezvoltarea Vaii Jiului. Cum daca nici drumul spre Motelul Valea de Pesti nu e asfaltat. Acest motel mai functioneaza, este deschis ? Cei de la Apele Romane nu te lasa sa faci nici macar o poza lacului de la Valea de Pesti. In rest felicitari Domnului Primar, este un om gospodar, orasul arata bine ZONA E MINUNATA , dar eu ca turist unde imi pot petrece un weekend, cate spatii de cazare sunt si unde ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Licitații


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter