06.06.2018,  19:13:06 | 0 comentarii | 420 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primăria Petroșani / A marcat „Ziua Mediului” 
de Corneliu BRAN

Pentru că au dorit ca neapărat de „Ziua Mediului” (5 iunie) copiii de la şcoli şi licee să participe în mod direct la acţiunea educativă dedicată acestei importante zile, Primăria municipiului Petroşani şi Asociaţia „Pro Parâng”  au decalat cu o zi acţiunea, pentru miercuri 6 iunie, ştiindu-se faptul că tot pe 5 iunie s-a sărbătorit şi „Ziua Educatorului”, elevii fiind angrenaţi atunci în acţiuni ce au legătură cu dascălii lor.

Participanţi
Miercuri, în jurul orelor 13,00, jumătate din amfiteatrul în aer liber de lângă teatru era plin de copii de la şcoli din localitate şi de un grup masiv de elevi de la Colegiul Tehnic „Dimitire Leonida”, printre aceştia evidenţiindu-se în acelaşi timp şi grupul de copii de la Casa Pollicino.
De partea cealaltă, venit tocmai cu bicicleta, stătea primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, alături de Cazimir Radvanski, preşedintele Asociaţiei „Pro Parâng”. Nu în ultimul rând, trebuie evidenţiată prezenţa a mai mulţi dascăli ce i-au însoţit pe aceşti elevi, precum şi prezenţa inspectorilor de mediu din primărie, dar şi al altor funcţionari.

O acţiune reuşită, scurtată de furtună
Evenimentele în sine au constat într-o alocuţiune a primarului Petroşaniului, care s-a adresat copiilor şi tinerilor prezenţi. Apoi, într-o prezentare făcută de câţiva elevi de la „Dimitrie Leonida” a obiectelor confecţionate de către ei din deşeuri şi aduse la eveniment (un om de zăpadă confecţionat din pahare de plastic, un suport de oglindă făcut din tacâmuri de plastic, un suport pentru pixuri realizat din deşeuri de plastic etc.), o colectare de deşeuri din zona teatrului, după care un grup de zeci de biciclişti în frunte cu primarul, alături de copii pe role au plecat în marş spre zona spitalului, ideea acestuia fiind, de fapt, un mesaj adresat locuitorilor de a păstra un mediu sănătos. Ploaia, de fapt mai mult vântul, tunetele şi fulgerele (că de plouat n-a prea fost cazul cel puţin până la orele 15,00, când am scris acest material), a cam stricat planurile organizatorilor, scurtând durata acţiunii, dar, în general, a fost vorba de o acţiune educativă pentru copii destul de reuşită.

Pistă de biciclete pe malul Jiului
Pentru jurnaliştii prezenţi, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a făcut şi o declaraţie de presă legată de subiectul zilei: „Anul acesta Ziua Mediului este dedicată limitării pe cât se poate a deşeurilor din plastic, care sunt materialele cele mai greu de descompus de către natură, acest fapt creând probleme tot mai mari mediului înconjurător. E un exemplu foarte bun pe care cei de la Pro Parâng îl organizează an de an şi iată că vom merge şi azi cu bicicletele tocmai pentru a încuraja mişcarea şi pentru a da un mesaj tuturor de a proteja pe cât posibil mediul înconjurător”. Întrebat de un jurnalist, că tot a venit vorba de biciclete, dacă primăria are în vedere în viitorul apropiat înfiinţarea unor piste de biciclete în localitate, astfel încât cicliştii să poată circula liniştit pe o arie cât mai mare, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a răspuns: „Avem cu siguranţă în plan acest lucru. Există două variante: una dintre ele ar fi să amenajăm pe carosabil aceste piste de biciclete; a doua variantă ar fi să amenajăm aceste piste de biciclete în anumite zone, cum ar fi de exemplu zona Brădet sau chiar malul Jiului”.

Gândurile unui iubitor de munte 
Înainte de startul acţiunilor legate de Ziua Mediului, preşedintele Asociaţiei „Pro Parâng”, Cazimir Radvanski, ne-a oferit câteva informaţii interesante: „Practic, Ziua Mediului a fost în data de 5 iunie, dar suprapunându-se cu Ziua Educatorului şi ca să putem avea câţi mai mulţi copii pe lângă noi, am decalat acţiunile pentru ziua de astăzi. Este o întâlnire în aer liber cu copiii, cu tineretul comunităţii noastre, în care li se va explica semnificaţia acestei zile şi ce trebuie să facem pentru a menţine un mediu înconjurător sănătos. Apoi, dacă nu vine ploaia, va urma o colectare de deşeuri în zonă, iar înainte de asta cei de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida ne vor prezenta obiectele confecţionate de ei din deşeuri, câteva exponate fiind de-a dreptul foarte reuşite. În final, vom face un marş până la parcarea de la magazinul Lidl, cu biciclete şi cu role, dar şi pe jos, fiecare cum crede şi cum poate”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter