10.06.2018,  11:36:53 | 0 comentarii | 440 vizualizari
Muzeul Satului din Sibiu are construcții autentice momârlănești, Primăria Petrila vrea un muzeu al satului cu construcții noi
de Alina PIPAN

Muzeul Satului Astra din Sibiu, cel mai mare din Balcani, a reușit să achiziționeze și să transporte din Valea Jiului construcții autentice momârlănești. Le-a identificat, le-a achiziționat, dezmenbrat, transportat, reconstruit și restaurat în cadrul muzeului. Acest lucru se întâmpla acum 10 ani.

 La Astra, în Sibiu, stau acum o cotroană (perdea) – adapost de sterpari – din Parâng,  o colibă de fânaț din Plaiul Jiețului, o gospodărie, cu un complex format din piua și vaiaga, o stână precum și o troiță de pomenire. Una dintre aceste construcții autentice a fost identificată, dezmembrată și transportată de Marcu Jura, fiul preotului Jura, care lucra în acel moment la muzeu.

Un muzeul al satului este valoros tocmai pentru că poate conserva și expune elemente arhitecturale tradiționale autentice. La Petrila administrația locală are ideea de a realiza, la Jieț, un muzeul al satului, realizat pe o suprafață de 3000 mp, dar care de fapt nu va fi muzeu, pentru că nu va avea exponate de muzeu, ci replici realizate de la zero, după modelul construcțiilor tradiționale momârlănești.  S-au alocat 55.000 lei pentru un realizarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul cultural ”Muzeul Satului” în vederea  atragerii fondurilor europene pentru punerea în evidență a culturii și civilizației locale. Ansamblul muzeal ar urma să conțină un centru de informare turistică, o biserică nouă și alte 15 construcții, și ele noi, replici arhitecturale ale patrimoniului local al  vetrei satului (locuințe, anexe, văiugă, scaldă oi),  sălașelor și fântâni,și zonei alpine (stâne, bordeie, mulgătoare, etc) .  

Acest tip de proiect este mai interesant și mai sustenabil pe termen lung decât cel al domeniului schiabil, ideea în ansablu este bună, dar ar fi extraordinar dacă s-ar putea identifica construcții autentice, care să fie recondiționate.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter