10.06.2018,  12:27:33 | 0 comentarii | 452 vizualizari
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XXVII) / Minele în primii ani de după război în România Mare
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul „Minele în primii ani de după război în România Mare” din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. 
Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)

1928
1 octombrie. Mina Vest Petroşani s-a închis

În 1928, la rubrica „Cronica muncitorimei” este publicat în Avântul articolul „Iar concedieri de muncitori. Închiderea minei West”. Este vorba de mina Vest a Societăţii Petroşani, cea care se ocupa de exploatarea cărbunelui în Vulcan, Aninoasa, Petroşani şi Petrila.
Dintr-un raport asupra preţului de revenire în luna iunie 1928 al Soc. Petroşani aflăm problemele cu care se confrunta mina Vest din Petroşani: „Producţia 6.060 tone, preţul de revenire 651, 53 lei. A rămas la nivelul înalt din luna anterioară; aici presiunea anormală impune cheltuielile mari cu întreţinerea galeriilor şi puţurilor, 617,536 = 101,90 lei”.     
După câteva luni, la 7 octombrie, Avântul titra „Iar concedieri de muncitori”, prilejuite de Închiderea minei West: „Situaţie muncitorilor minieri pare a fi pe zi ce trece tot mai îngreunată, prin noile concedieri ce s-au făcut în ultimele zile. După discontările repetate de un an încoace, pentru luna Octombrie, s-au anunţat circa 300 de concedieri de muncitori şi 40 de suboficianţi. Societăţile miniere îşi restrâng operaţiunile, datorită situaţiei economice de azi. Au de încasat de la furnizori pentru cărbunii livraţi sume considerabile de bani, numai căile ferate se zice că au de plătit 1 miliard lei. Aşa că se găsesc într-o situaţie critică şi măsurile de restricţiune ce s-au luat, denotă cu prisosinţă această stare de lucruri, la care se mai poate adăuga şi lipsa unor importante debuşeuri de desfacere pentru cărbuni. Concedierile, desigur, lovesc destul de greu în soarta muncitorilor, care se văd siliţi, acum în pragul iernii, să-şi asigure resurse de trai. Dar de mai mare importanţă este hotărârea de a se închide mina West din Petroşani, unde nu se mai lucrează de la 1 octombrie. Aici, exploatarea a încetat, de altfel se ventilează ideea de a intenţiona închiderea şi altor mine din Valea Jiului. În cazul de faţă, situaţiunea e tot mai critică, nu numai pentru muncitori, dar şi pentru restul populaţiei, care trăieşte în (…) regiune fără siguranţa zilei de mâine.(…)”.
Din documentul confidenţial nr. 29/ 6 octombrie 1928, al Direcţiei Soc. Petroşani către Direcţiunea Generală Bucureşti, aflăm exact când şi cum s-a pus în practică închiderea minei: „Avem onoarea a vă raporta că, potrivit dvs. nr. 12.033 din 21/ IX/ 1928, am procedat la închiderea minei de Vest din Petroşani. Închiderea propriu-zisă se va termina până în ziua de 15 crt. (adică, 15 octombrie 1928 - n.r.). După această dată se va continua numai rambleierea celor două puţuri (Glück Auf şi Rotund), şi anume cu sterilul scos din mina Dâlja”.
Din aceeaşi adresă reiese clar şi politica de personal aplicată de către soc. Petroşani în urma închiderii minei Vest:
„În scopul de a lichida efectivul Minei Vest, s-a procedat în felul următor:
1. La data de 15 IX şi pentru ziua de 30 IX s-a denunţat  contractul de muncă la 5% a efectivului tuturor exploatărilor.
2. La data de 1 crt. (1 octombrie 1928 - n.r.) şi pentru ziua de 15 crt. s-a denunţat contractul la alţi 168 muncitori.
Până la data de 15 crt. vor fi, deci, concediaţi în total 381 muncitori.
Din efectivul original de 407 muncitori a minei Vest au fost menţinuţi 208; din aceştia 118 au fost transferaţi la alte mine pe ziua de 1 crt., iar 90 vor fi transferaţi pe ziua de 15 crt.
3. Închiderea Minei Vest a adus cu sine o severă revizuire a întreg personalului de supraveghere de la grupul Petroşani, rezultat al cărei revizuiri 36 supraveghetori de diferite categorii vor fi concediaţi la 31/ XII/ 1928, iar 2 la 15/ I/ 1929.
Între supraveghetorii concediaţi sunt 5 de naţionalitate română”.
Cum cei mai mulţi dintre angajaţii la minele Văii Jiului locuiau în casele societăţilor miniere, concedierea nu genera doar pierderea locului de muncă, ci şi a locuinţei. Conform prevederilor legale, personalului concediat de la Mina Vest i s-a permis să mai stea în locuinţa societăţii miniere doar 30 de zile de la data încetării relaţiilor contractuale cu angajatorul. Pe urmă, Dumnezeu cu mila!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter