10.06.2018,  12:37:19 | 0 comentarii | 414 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Peştera Bolii / Concerte și expoziţie
de Corneliu BRAN

Pentru prezentarea evenimentului de la Peştera Bolii, de sâmbătă, 9 iunie, îi vom lăsa pe organizatori, invitaţi sau protagonişti să vorbească. Ca să n-o mai lungim, vă spunem doar că cele trei mini-concerte susţinute de invitaţii catolici din Harghita, de corul ortodox din zona noastră (dirijor doamna profesor Felicia Frigea şi format din dascăli, preoţi, medici, ingineri şi tineri de la şcoli, oameni ce de obicei sunt la strană la slujbele religioase de peste an) şi de trioul Forumului Democrat German au fost ascultate şi apreciate de aproape de 200 de cetăţeni, din toate colţurile Văii Jiului. Şi expoziţia de fotografii din Primul Război Mondial este o realizare.

Imre Szuhanek, unul dintre artizanii organizării acestui eveniment, ne-a declarat: „Este evident că concertul religios organizat de noi pentru a doisprezecea oară atrage şi acum oamenii la peşteră. Este lume destul de multă. Comparativ, cred că sunt cam tot atâţi cât au fost şi de Crăciun, la concertul de colinde. Asta este bine şi ne dă aripi şi în viitor să continuăm. Fiind vorba de Anul Centenarului şi de cei 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, cred că şi expoziţia de poze cu Armata Română şi cu luptele din Valea Jiului şi din Defileul Jiului au atras oameni şi priviri şi mă gândesc în mod special la grupul de ofiţeri şi subofiţeri în rezervă din cadrul Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria prezenţi. Să sperăm că toată lumea se simte bine şi că oamenii vor pleca acasă cu un gust plăcut, care să-i facă să se reîntoarcă la peşteră şi la alte acţiuni organizate aici. Auziţi ce frumos se aude corul în această peşteră! Minunat.
Emil Părău a fost plăcut impresionat de calitatea concertului şi de calitatea celor două expoziţii prezentate: „E o acţiune foarte frumoasă! În primul rând, expoziţia cu poze din Primul Război Mondial este deosebită. Probabil aceste poze cu luptele din Valea Jiului sunt cam singurele, deoarece trebuie să ne aducem aminte că Armata Română nu era dotată pe-atunci cu fotografi, iar tehnica era cum era. Foarte multe din ele sunt realizate de fotografi germani, dar care surprind foarte bine cadrele cu Armata Română, iar unele sunt făcute de fotografi amatori români. Oamenii pot să le vadă şi să le aprecieze. Legat de concert, de acest spectacol religios, mă bucur că putem arăta încă o dată că în România, într-un cadru natural de excepţie, indiferent de naţie şi cultură toţi ne înţelegem foarte bine. Că-i român, că-i maghiar sau german, fiecare are respect faţă de celălalt şi fiecare este legat de credinţa în Dumnezeu şi de aceste melodii înălţătoare. De altfel, în Valea Jiului asta ne dorim, cu toate că a fost un război acum 100 de ani şi creat de alţii, să arătăm că toate etniile şi noi, românii, ne înţelegem bine. Putem spune fără să greşim că Valea Jiului este o mică Americă, unde sunt 16 etnii care se înţeleg bine şi care conlucrează sănătos în evoluţia comunităţilor locale”.
Și Nicolae Gui s-a arătat încântat de spectacolul oferit de corurile ortodoxe şi catolice şi de trioul celor de la Forumul Democrat German, dar şi de cele 66 de poze rare din Primul Război Mondial: „Un spectacol foarte frumos şi o iniţiativă foarte bună. Aşa se mai aude şi de Valea Jiului în ţară şi în lume şi de aceea astfel de acţiuni şi evenimente din Peştera Bolii-Petroşani-Valea Jiului trebuie susţinute şi mediatizate. Serios vă spun, acesta este un eveniment de prim rang, care poate sprijini întotdeauna turismul şi prezentarea zonei noastre minunate, astfel de lucruri întâmplându-se destul de rar. Mă bucur că am putut fi azi aici şi întotdeauna voi fi prezent şi voi susţine acolo unde se va vorbi de frumuseţea Văii Jiului, de minunaţii oamenii din comunitatea locală şi de preocupările lor de a scoate în evidenţă tot ceea ce este bun, pozitiv şi frumos”, ne-a declarat omul de afaceri Georgel Lascăr.
Am obţinut sâmbătă câteva vorbe şi de la doi dintre cei trei preoţi care au cântat în corul Protopopiatului Ortodox Petroşani-Valea Jiului, Corul „Sfânta Varvara”. Primul ce ne-a dat câteva impresii ale sale a fost părintele protopop Petrache Creţu: „Dincolo de organizarea bună şi de toate legate de aceasta, manifestarea de azi are de toate, iar din câte observ lumea se simte foarte bine şi e în număr destul de mare. Ne bucurăm de această acţiune şi e un bun prilej de a ne mai întâlni şi de a-L avea aproape pe Dumnezeu, prin aceste cântece cu siguranţă El este lângă noi, fapt pentru care să-I mulţumim încă o dată, slavă Lui! Bucuria cântării reprezintă comuniunea dintre noi, dintre noi şi Creator şi nimic nu poate fi mai frumos să poţi cânta cântece de slavă a Atotputernicului într-o peşteră. Pe de altă parte, o aducere aminte faţă de eroii noştri, de ce au însemnat ei pentru România de azi, e întotdeauna binevenită şi mă bucur că organizatorii au legat această expoziţie de poze din Primul Război Mondial de acest eveniment, într-un an când sărbătorim un secol de la încetarea acestei nemiloase conflagraţii mondiale şi un secol de la Marea Unire. Dumnezeu să ne ajute să putem şi pe viitor să mai participăm la astfel de evenimente minunate”.
Părintele ortodox petroşenean Iulian Selaje a confirmat starea de bine dată de acest concert ce se desfăşoară pentru a douăsprezecea oară în peşteră: „Foarte interesantă şi educativă - expoziţia de poze! Este inedit, eu cel puţin n-am mai văzut la un loc atâtea poze de acum 100 de ani care să prezinte Armata Română în zona noastră, la luptele ce au avut loc în Primul Război Mondial pe Defileul Jiului şi peste tot prin Valea noastră. Frumos... cum frumos este întotdeauna când venim la peşteră. Concertul este după cum auziţi minunat. Vom intra şi noi cu cinci melodii. Sper ca celor prezenţi să le placă spectacolul corului nostru”.
Plutonierul adjutant în rezervă Sorel Duşa, membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” a judeţului Hunedoara: „Expoziţia este una inedită, am văzut imagini găsite de organizatori pe care nu le-am mai văzut niciodată, unice. Sunt poze reprezentative, Armata Română iese în evidenţă foarte clar, tinerii de azi îşi pot face o imagine clară în ceea ce priveşte ce s-a întâmplat prin anii 1917-1918 vizavi de luptele care au avut loc”. 
Doamna Daniela Onofre, membră Petro Aqua şi prezentatorul concertului: „Mă bucur că am putut să organizăm şi anul acesta cea de-a XII-a ediţie a concertului religios din Peştera Bolii, alături de alte două expoziţii frumoase şi de toţi cei care au ţinut să participe. Văd un public azi destul de numeros, poate nu la fel de numeros ca în alte dăţi, şi sunt fericită să văd că oamenii se simt bine şi interacţionează pozitiv la ceea ce văd şi ascultă. Să sperăm că la final toată lumea va pleca de la peşteră cu o amintire frumoasă. Vă mulţumim dumneavoastră şi ziarului că aţi fost nelipsiţi în cei doisprezece ani de la fiecare ediţie a concertului, precum şi la alte şi alte activităţi, cu adevărat nişte prieteni de-ai asociaţiei noastre de nădejde”.
Încheiem cu declaraţia făcută ziarului nostru de preşedintele Forumului Democrat German din judeţul Caraş-Severin, domnul Erwin Josef Ţigla: „Este o onoare pentru noi ca în fiecare an să fim invitaţi de organizatori aici la Peştera Bolii, la un eveniment cultural deosebit din ţara noastră. Este foarte important ca astfel de concerte şi de spectacole din peşteră să fie susţinute de forurile judeţene şi locale, de oamenii cu inimă din zonă şi cred că tot ceea ce înseamnă cultură trebuie sprijint la fel. Totodată, legat de expoziţia noastră, am expus la intrarea în peşteră câteva exponate de artă naivă realizate de cei doi artişti plastici consacraţi din Reşiţa, este vorba de Doina şi Gustav Hlinka. Este o expoziţie care ilustrează cât de frumoasă poate fi arta naivă. De ce spun asta? Deoarece foarte mulţi iau în derâdere acest tip de artă, dar pe plan internaţional, pe toate continentele Terrei astfel de expoziţii sunt binevenite şi ilustrează gândirea şi transformarea în artă plastică a sentimentului din interiorul omului la un anumit moment. În ceea ce priveşte expoziţia dedicată Primului Război Mondial, se cunoaşte faptul că în noiembrie se vor împlini 100 de ani de la semnarea tratatelor de încheiere a acestei mari conflagraţii mondiale. Chiar venind aici la dumneavoastră am depus o coroană de flori şi am aprins lumânări la cimitirul celor căzuţi în lupte la Baru, cimitir care adăposteşte soldaţi germani şi austrieci. Apreciez pe această cale, foarte mult, faptul că cei de la Petro Aqua şi domnul Emil Părău s-au implicat în refacerea acestui cimitir şi le mulţumesc încă o dată!”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Licitații


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter