11.06.2018,  20:10:13 | 0 comentarii | 311 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La concursul județean / Petrilenii au fost cei mai pricepuţi sanitari
de Corneliu BRAN

A 53-a etapă judeţeană a Concursului Naţional „Sanitarii Pricepuţi”, organizat de Crucea Roşie România pentru elevii de la şcolile şi liceele din judeţ, s-a desfăşurat sâmbătă la Deva în sediul Şcolii Gimnaziale nr. 3 din cadrul Colegiului Tehnic „Transilvania”. Veştile de la acest concurs unic şi foarte educativ în ceea ce priveşte acordarea primului-ajutor şi a cunoaşterii organismului uman sunt extrem de bune pentru elevii din Valea Jiului, în mod special pentru petrileni şi petroşeneni.

Liceeni din Petrila – nr. 1
Concursul a fost împărţit pe două secţiuni. O parte a avut ca protagonişti membrii echipajelor calificate la această fază din cadrul liceelor de pe raza judeţului. Cealaltă parte s-a adresat echipajelor care au avut în componenţă elevi de la şcolile hunedorene. Practic, au fost în concurs 8 echipaje de liceu şi şase de gimnaziu, la câte două probe, teoretică şi practică. Concursul a fost unul foarte echilibrat şi strâns, de înaltă ţinută, fiind jurizat de cadre medicale din municipiul Deva şi de membrii din cadrul filialei judeţene de Cruce Roşie.
Vestea bună este că la secţiunea „licee”, echipajul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila, format din elevii clasei a XI-a B (diriginte prof. Gabriela Belgiu), respectiv Bianca Anghel, Nicoleta Baba, Denisa Ciorbă, Andreea Paraschiv, Mădălina Stoica şi Octavian Ivănescu, coordonaţi de doamna profesor de biologie Mirela Balintoni, au ocupat la final locul I pe judeţ. 
Doamna profesor Cecilia Mitran, directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila, ne-a declarat în prima zi a acestei săptămâni, cu satisfacţie, că e un rezultat extraordinar pentru liceul petrilean şi pentru oraşul Petrila, dorindu-le tinerilor mult succes la faza naţională ce va avea loc în perioada 17-22 iulie în Poiana Pinului din judeţul Buzău, acolo unde se ţin de obicei fazele finale pe ţară: „În fiecare an am obţinut rezultate bune şi cei care merg acum la faza pe ţară a concursului au mers la faza finală şi când erau la gimnaziu. Practic, este o încununare a muncii lor neostenite. Ceea ce mă face să le urez succes şi în continuare şi să-i felicit, în numele meu, al colegilor dascăli, al elevilor şi comunităţii locale pentru efortul depus şi ambiţia de care dau dovadă. Felicitări şi celor care s-au ocupat îndeaproape de pregătirea teoretică şi instruirea practică, respectiv doamnei profesor Mirela Balintoni şi doamnelor asistente din cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani şi membre ale Crucii Roşii Petrila, Flori Grecea şi Alina Dămean. Sunt mândră de aceşti copii şi s-o ţină tot aşa!”.
Doamna profesor Mirela Balintoni, cea care a fost în permanentă legătură de ani de zile cu aceşti elevi ai liceului şi care s-a preocupat îndeaproape de instruirea lor, alături de cele două doamne asistente menţionate de directorul liceului, ne-a declarat: „La cele două probe echipajul nostru a obţinut un punctaj de excepţie: 9 puncte din 10 la proba teoretică şi 10 puncte din 10 la proba practică! Acest fapt a făcut ca echipajul liceului nostru să se claseze pe locul I. Fapt ce mă face să-i felicit încă o dată şi pe această cale şi să le spun să o ţină tot aşa şi la faza naţională de peste o lună, unde vor participa peste 40 de echipaje din toată ţara. Aceşti tineri de care vorbim ne-au făcut mândri şi când erau la gimnaziu, pe lângă alte rezultate bune doi dintre componenţi participând şi la faza naţională atunci. Sunt foarte mândră de ei că au fost ambiţioşi în dorinţa lor de a merge mai departe, după două locuri doi la faza judeţeană, consecutive, anul trecut şi acum doi ani. Iată că a treia oară a fost cu noroc şi sper să venim cu fruntea sus şi de la faza naţională, în condiţiile în care suntem cu toţii conştienţi că nu e uşor şi e un volum foarte mare de învăţat (tot istoricul Crucii Roşii, tot ce ţine în teorie de primul-ajutor şi multe alte chestiuni teoretice şi practice. Ceea ce ştiu este însă faptul că aceşti tineri sunt foarte bine pregătiţi în acest moment, ei ar putea oricând să acorde primul-ajutor într-o unitate specializată şi de aceea sper şi am încredere că vor urma o carieră medicală fiecare. De ce spun asta? Deoarece pe lângă faptul că sunt bine pregătiţi, le şi place ceea ce fac, sunt pasionaţi, or asta contează cel mai mult într-o meserie”.

Încet, încet se „încălzesc” şi juniorii...
Lucrurile bune pentru Petrila nu se opresc aici, la prima lor participare la o fază judeţeană, elevii de clasa a V-a din echipajul „Sanitarii Pricepuţi” din cadrul fostei şcoli „Ana Colda”, actualmente şcoală gimnazială aparţinătoare Colegiului Tehnici „Constantin Brâncuşi” Petrila, au luat o menţiune la această fază judeţeană. „Practic, ei sunt viitoarea pepinieră a liceului şi pe viitor sunt convinsă că pot mai mult şi ne vor aduce la rândul lor satisfacţii în ceea ce privesc rezultatele lor la aceste concursuri. Multă baftă şi lor în continuare!”, a menţionat acelaşi interlocutor de mai sus.

Petroşenenii s-au întors cu fruntea sus 
Eechipajul de la Şcoala Gimnazială nr. 7, coordonat de doamna profesor de biologie şi preşedinte al filialei de Cruce Roşie Petroşani, Cristina Sîrbu, a obţinut un binemeritat loc II.
Deasemenea, elevii echipajului Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, coordonaţi de doamna profesor de biologie Liliana Călburean, s-au întors acasă cu un loc III pe judeţ, ceea ce nu-i puţin lucru. Fireşte este loc şi de mai bine, iar pe viitor suntem convinşi că elevii acestui liceu, precum şi al altora din Valea Jiului se vor mobiliza mai bine şi vor continua isprava celor de la Petrila de anul acesta. 
Doamna Felicia Vitan, directorul subfilialei de Cruce Roşie Petroşani era luni, 11 iunie, mulţumită de rezultatele aduse de aceşti tineri, inclusiv de cei din Petrila: „Valea Jiului arată încă o dată că poate arată că are elevi foarte bine pregătiţi, că în şcolile şi liceele noastre există preocupare şi instructori care doresc să-i perfecţioneze pe aceşti tineri în domeniul sanitar şi al primului ajutor. Mai mult, se observă acum foarte clar că filialele de Cruce Roşie de pe cuprinsul Văii Jiului sprijină foarte mult această preocupare de formare a tinerilor, mulţi dintre ei devenind voluntari de bază ai Crucii Roşii. Îi felicit şi pe calea ziarului dumneavoastră pe aceşti tineri şi pe toţi cei care s-au ocupat şi se ocupă în continuare de instruirea lor”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Licitații


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter