11.06.2018,  20:26:22 | 0 comentarii | 546 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / La hramul bisericuţei de pe dealul din spatele primăriei
de Gheorghe OLTEANU

Duminică a fost hramul bisericii „Sfinții Români” din „Parohia Centru Vechi” a Vulcanului. În afară de cei care merg la slujbele ținute de părintele Mănăsuc Zgâcea, nu știu câți vulcăneni mai știu care e acest așezământ bisericesc. Este bisericuța aceea de pe dealul din spatele primăriei. Nu știu  - și, uite, nici nu am întrebat - de ce parohia are denumirea asta, din moment ce lăcașul sfânt este situat în centrul nou al municipiului. Posibil, însă, la lucrul acesta să țină de treburi administrative ce privesc bisericile, așa că nu-mi mai bat capul cu asta.

Părintele paroh
a avut grijă din timp să mă invite la eveniment. A procedat bine, numai că nici eu nu avusesem de gând să lipsesc. De ce? Fiindcă am și eu un pic de contribuție în ceea ce ține de amplasarea în acest loc a așezământului. Totul a început în primăvara lui 2010 când omul de afaceri Marin Coltescu s-a hotărât să ctitorească o biserică în Vulcan. Unul i-a zis s-o zidească nu mai știu unde, un altul i-a sugerat s-o ridice în spatele chioșcurilor dintre care unul este al „Succes”-ului, la umbra blocului turn F9. La care eu i-am replicat: „Nu dă bine acolo, păi cum o s-arate pe lângă blocul ăla?  Oricât a-i face-o de înaltă, turnul o s-o domine! Hai, să-ți arăt eu un loc fain”. Și l-am dus pe dealul căruia vulcănenii îi zic și acum „la Baba”, după numele medicului care, în anii ’60, a locuit în vila acum dărâmată de pe strada ce purta numele 7 Noiembrie. Mai e necesar să spun că miliardarul  fost de acord prin prima? Terenul trebuia puțin îndreptat, dar asta nu a fost o problemă. Așa a apărut, mai întâi, paraclisul, bisericuța al cărei nume a fost sărbătorit duminică, iar în 24 iunie 2010 a fost sfințit locul pe care se va înălța biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului, din care, în acest moment, este gata paraclisul de la demisol, ce poartă numele Sfântului Prorooc Ioan Botezătorul. 

Lume multă a fost prezentă
la slujba de duminică. Nemaiavând loc în biserică, credincioșii au ascultat-o, în tăcere, în fața intrării. La puțin după ora 10.00, când am pășit în bisericuță,  în stânga sfântului altar, cum stai cu fața la el, erau numai domnii Marin Coltescu, ctitor, și Ioan Dorel Șchiopu, consilier local fost epitrop al bisericii. Primarul Gheorghe Ile și vicele Cristian Merișanu și-au făcut apariția cam după o jumătate de oră. Plecați, duminică, de la București la zece și un sfert seara, au ajuns la Vulcan pe la cinci dimineața. S-a circulat bară la bară, s-a plâns primarul, inclusiv pe autostrada 1. La un moment dat, în timpul slujbei, preotul Zgârcea i-a chemat în sfântul altar pe Coltescu, Ile și Merișanu și i-a băgat în ședință. Tema am aflat-o ulterior. Este necesară mai multă străduință din partea domniilor lor, pentru reluarea într-un ritm vioi a lucrărilor bisericii vecine paraclisului al cărui hram era celebrat. După slujbă, afară, la intrare s-a ținut un părăstas pentru Sfinții Români. Sfinți în număr de peste o sută treizeci, care, a aflat lumea chiar din gura preotului, au fost oameni ca noi toți, diferența fiind că ei și-au trăit viața învrednicindu-L pe Dumnezeu, iar unii dintre ei au murit ca martiri, nelepădându-se de credința creștină chiar dacă au fost supuși la cazne groaznice. Următorul moment a fost acela al felicitării enoriașilor care au optzeci de ani și peste. Parohia are în jur de patruzeci de asemenea persoane octogenare, iar fiecare dintre dumnealor a primit, din partea comitetului bisericesc, câte o diplomă de excelență și o icoană a Sfinților Români. La sfârșit, vârstnicii au fost invitați la o agapă creștinească frățească. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter