12.06.2018,  19:44:13 | 3 comentarii | 542 vizualizari
Ion Hortopan, liderul LSPMVJ: „Pe noi nu trebuie să ne intereseze capra vecinului. Trebuie să ne intereseze şi pe noi să avem cel puţin o capră”
de Corneliu BRAN

Joia trecută doi dintre liderii Ligii Sindicatului Pensionarilor Minieri „Valea Jiului” Petroşani, preşedintele reales Ion Hortopan şi cu preşedintele executiv Barboane Crăciunescu, au luat calea Bucureştiului. Scopul?

O întâlnire cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Robert Stănescu, pusă la cale de doi deputaţi hunedoreni ai PSD.
Această întâlnire a fost o promisiune făcută de Ion Hortopan membrilor asociaţiei. Unul dintre subiectele principale ale întâlnirii ţine de aducerea pensiilor foştilor lucrători din subterane la acelaşi nivel cu al celor ce s-au pensionat după 1 ianuarie 2016, o problemă veche, discutată şi răsdiscutată pe bună dreptate de pensionari şi nu numai.
„Mulţumesc, în primul rând, pentru faptul că ziarul dumneavoastră este cam singurul care mai ascultă şi problemele noastre şi mai pune bine printre rânduri cum stă treaba sau care sunt acţiunile pe care noi, conducerea acestei ligi a pensionarilor, le întreprindem. Noi am fost invitaţi de către parlamentarii noştri de Hunedoara din Camera Deputaţilor la o convorbire cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, domnul economist Robert Stănescu, un om care mi s-a părut un bun profesionist, cu viziune corectă şi clară şi tot ce trebuie. La întâlnirea cu preşedintele ne-am dus cu un material scris, pe care l-am lăsat acolo. Domnul Stănescu a subliniat de mai multe ori faptul că-l va studia şi îl va analiza împreună cu echipa ce trebuie făcuit pentru rezolvarea problemei. 
I-am spus preşedintelui cum le spun şi pensionarilor la şedinţele noastre, că pe noi nu trebuie să ne intereseze capra vecinului şi că trebuie să ne intereseze şi pe noi să avem cel puţin o capră, dacă nu mai mult. Adică, cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, conform Legii 155 din 2016, au abia acum nişte pensii decente, nişte pensii care le merită, având în vedere condiţiile de muncă deosebite pe care le-au avut în subteranele noastre, iar acest lucru trebuie să se întâmple şi cu pensiile celorlalţi. Toţi trebuie să aibă aceste pensii la fel, asta i-am spus preşedintelui, deoarece mulţi dintre noi poate am lucrat poate în condiţii şi mai rele ca unii dintre aceştia! Dorim şi noi pensii la fel, legea trebuie să reglementeze acest fapt cât de repede! Am cerut domnului preşedinte Stănescu şi altor patru persoane din conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice, în prezenţa parlamentarilor hunedoreni, să se repare nedreptatea, deci pensiile pensionarilor minieri din trecut să fie egale cu pensiile celor care s-au pensionat după 1 ianuarie 2016, când a intrat în vigoare legea. Eu zic că am procedat corect şi mi-am ţinut în acest fel şi promisiunea făcută membrilor noştri”, a declarat marţi, 12 iunie, pentru ZVJ, Ion Hortopan.
Fostul deputat și director de mină susţine că a mai ridicat o problemă, legată de anii de subteran pentru ingineri şi persoanele ce au avut la mină funcţii de conducere: „A doua chestiune ridicată preşedintelui Stănescu mă vizează chiar şi pe mine. De altfel, i-am dat exemplul meu. I-am spus că am ieşit în pensie în anul 1998 pe 1 ianuarie. Dar la calcul, conform legii anapoda de-atunci, n-am avut anii de subteran 100%, cei 20 de ani, deoarece aşa era înainte de 1989 cu şefii de sectoare sau cu directorii. Eu ca şef de sector şi adjunct şef de sector am pierdut 60%, 65%, 70% din anii de subteran, ceea ce automat s-au reflectat la pensie. După 1990, Legea 19 din 2001, a reglementat lucrurile susţinând că cei care au în subteran lucraţi 50% din perioadă li se va considera 100%. Dar până în 2001 n-a fost reglementat nimic, iar eu când am ieşit la pensie, cu trei ani înainte de această lege, mi-a ieşit la calcul doar 14 ani şi 10 luni! Ceea ce nu-i normal. Adică cum, cei după 2001, dacă au 50% li se consideră 100%, iar eu, care am aproape 75% cu asta rămân! La fel ca şi mine sute şi sute de foşti ingineri minieri, foşti şefi de sectoare, adjuncţi sau directori! Treaba asta este exact ca şi primul subiect dezbătut, pentru unii legea fiind altfel, în măsura în care cu toţii am lucrat în aceleaşi condiţii de muncă şi tot atâţia ani, unii chiar mult mai mult, mai ales cei pensionaţi înainte de 1989-1990. Domnul preşedinte Stănescu mi-a dat din nou dreptate şi a spus că e justă cererea noastră şi că împreună cu Ministerul Muncii vor încerca să repare aceste inegalităţi şi discriminări ce există azi”.
O a treia chestiune prezentată şefului de la pensii de către Ion Hortopan şi Barboane Crăciunescu are legătură cu biletele de odihnă şi tratament pentru pensionari. „Este de-a dreptul strigător la cer că suntem în luna iunie, la mijlocul ei, şi niciun pensionar din ţara asta, deci nici din Valea Jiului, n-a beneficiat de un astfel de bilet! I-am reamintit domnului preşedinte Stănescu că în acest sens, în numele pensionarilor din liga noastră, deloc puţini, i-am trimis în scris o adresă. Mi-a spus că ştie şi că îmi dă o veste bună, în sensul că la finalul acestui luni se va rezolva această problemă. Motivul invocat de domnul preşedinte este că n-au fost definitivate contractele cu societăţile de turism şi din bazele de tratament din România, existând tot felul de discuţii şi de negocieri. Dar se pare că sunt pe ultima sută de metri şi această chestiune se va rezolva. Este un drept al pensionarilor pe care nimeni nu-l poate anula şi de aceea trebuie să se implice toţi factorii de decizie şi să se dezamorseze problema. Sper ca anul viitor să nu se mai tărăgăneze atâta şi să se facă din timp negocierile, din toamnă chiar, astfel încât să nu ne trezim iar la jumătatea anului! Asta am vrut să ştie toată lumea care citeşte ziarul dumneavoastră şi încă o dată mă bucur că mi-aţi dat acest drept”, a încheiat Ion Hortopan.
Rămâne de văzut câte din cele trei probleme ridicate (una fiind la nivel naţional), vor fi „rezolvate” de către cei de la Ministerul Muncii, în mod special, de către guvern, în plan adiacent şi direct răspunzător, de către Parlamentul României şi de către conducerea Casei Naţionale de Pensii, care are întotdeauna un cuvânt greu de spus şi specialişti care pot găsi soluţii la toate acestea, acestea urmând să fie „împachetate” în legi de către parlamentarii ţării. Să sperăm că nu se doarme iar în papuci şi nu sunt amăgiţi din nou pensionarii.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 W12.06.2018,  22:35:29
Hortopan nu ajunge ca ați votat cu stânga, mai vrei și bilete sau bani la pensii?
#2 misu13.06.2018,  13:39:25
Hortopan are pensie de parlamentar, il doare in cot de ceilalti pensionari, el e intr-o permanenta campanie pentru PSD.
#3 Rapciune13.06.2018,  18:42:32
Hortopan salvatorul pensionarilor din VJUSTITIE? Un fripturist care doar manipuleaza


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Licitații


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter