13.06.2018,  19:05:29 | 0 comentarii | 613 vizualizari
Jubileul cărbunelui (XXIX) / „Acţiunea concentrarea”
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul „Minele în primii ani de după război în România Mare” din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. 
Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)

„Referat asupra programului de exploatare în 1930 şi a programului de lucru” la minele din Lupeni

Indisciplinata clasă muncitoare
„Atât în anul 1929, cât şi în a doua jumătate a anului 1928, exploatările noastre au avut de suferit în special prin dezordine şi cvasi-anarhia personalului inferior, lucrătorii făcând continuu greve sau acte de sabotaj, rezistenţă pasivă sau acte de rea voinţă în lucru. Rezultatul a fost că prin disciplina scăzută lucrările nu au fost făcute în mod satisfăcător, întreţinerea suferind în primul rând, iar preţul de revenire a scăzut”.

Cauze externe
„Tot în acest an am avut de înregistrat, pe lângă scăderi importante ale preţurilor cu care se lichidau furniturile C.F.R. (…), şi o înăsprire a condiţiunilor caetului de sarcini, impunând caracteristici tehnici inuzitaţi. În acelaşi timp, criza din industria petroliferă şi scăderea anormală a preţurilor rezidurilor de petrol, precum şi concurenţa celorlalte mine de lignit şi a lemnului au creat în plasamentul cărbunelui o depresiune, iar clienţii au devenit din ce în ce mai exigenţi, trecând la consumul păcurei, iar alţii, şi nu din cei mai puţin importanţi, ne-au făcut dificultăţi refuzând livrările sau cerând despăgubiri importante. Această situaţiune ne obligă a căuta, cât de curând, o soluţiune radicală pentru îmbunătăţirea calităţii produselor noastre”.

Probleme de exploatare
„Paralel cu  scăderea preţurilor, şi ca atare cu străduinţele de a diminua pe toate căile preţul de revenire, exploatările noastre vor suferi şi o modificare importantă datorită altui fapt. Atât înaintea şi în timpul războiului, cât şi în anii ce au urmat s-au exploatat în special straturile de cărbuni situate în  acoperişul stratului principal, acesta rămânând mult în urmă, spre ex.: Mina Carolina va epuiza complet straturile XIII şi XIV în 1933. Ca urmare a acestei situaţiuni, stratul principal, a cărui exploatare a şi crescut în anii din urmă, va trebui să intre cu un procent din ce în ce mai important în producţia totală a exploatărilor noastre. Totodată, profitând de faptul că vor fi necesare modificări mari în exploatări, vom căuta ca, pe lângă o intensă raţionalizare, să facem şi o concentrare cât de puternică, care ne va da rezultate foarte satisfăcătoare în privinţa reducerii preţului de revenire”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter