19.06.2018,  18:58:21 | 0 comentarii | 552 vizualizari
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XXXII) / Minele în primii ani de după război în România Mare
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul „Minele în primii ani de după război în România Mare” din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. 
Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea 
mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)
Bineînţeles că orice lucrare extraordinară de investiţie sau reînnoire înainte de a fi realizată, este obiectul a foarte serioase studii de rentabilitate, neacceptând nici o lucrare care poate aduce o readucere de beneficiu.
În cazul nostru, amortismentul normal al societăţii fiind de ordinul a 50-70 milioane anual, vedem că, deşi programul nostru este încărcat, nu vom întrece disponibilităţile fondului de reînnoire.
Totuşi, dacă lucrările de reînnoire sunt concepute într-un spirit judicios şi dacă se utilizează intens orice progres de maşinism sau doctrină, se pot obţine şi beneficii suplimentare. În programul nostru de lucrări, beneficiile suplimentare ce aşteptăm provin din două surse:
a) din raţionalizarea şi mecanizarea lucrărilor curente de exploatare şi
b) din minusul de cheltuieli cerute pentru una sau mai multe operaţiuni elementare de noua sau noile instalaţiuni care înlocuiesc instalaţiunile vechi.
Beneficiile din a) sunt foarte greu de calculat separat pe fiecare operaţiune deoarece acestea variază din moment în moment prin deplasarea sau deformarea continuă a lucrărilor. Totuşi, statistica tehnică sau contabilă, singurele care ne pot da o apreciere justă asupra unei mari serii de fapte mereu schimbătoare ne arată că introducerea de noi metode şi raţionalizarea ne aduc în mod cert reduceri de preţ de revenire, pe baza cărora au făcut prevederile de disponibil. În acel tablou însă am socotit şi o reducere a preţului de vânzare şi ca atare nu voi lua în considerare ca măsură de prudenţă nici un plus de beneficiu provenit din raţionalizare şi mecanizare.
b) limitând plusul de rentabilitate ce aşteptăm prin realizarea judicioasă a programului de lucrări extraordinare numai la câteva posturi, şi anume: Organizarea şi centralizarea transporturilor prin sistemul de galerii principale la or. 640, introducerea tracţiunii electrice în locul locomotivelor pneumatice de astăzi, suprimarea a două separaţii şi înlocuirea lor prin o spălătorie centrală, executarea şi completarea sistemului de galerii pe orizontul Ştefan, vom putea înregistra următoarele avantagii:
1. Concentrarea transporturilor la oriz. 640 pe galeria Ştefan. Astăzi Mina Victoria transportă producţia ei prin puţul Victoria şi apoi pe un funicular lung de 1.500 m la Separaţia Victoria. Costul pe tonă a acestui transport se ridică în mediu la 58 lei, pe când transportul pe orizontală prin galeria Ştefan revine la lei 19/ t, de unde pentru producţia de 110.000 t a minei Victoria rezultă o economie, inclusiv întreţinerea, de 3.100.000 lei;
2. Introducând chiar în prima jumătate a anului 1930 tracţiunea electrică în locul locomotivelor de aer comprimat se poate obţine o reducere de cost a tonei/ km de la 15-24 lei t/ astăzi la 4,50 lei/ t, o diferenţă de cca. 11,50 lei t/ km faţă de minim. Considerând că actualmente avem pe galeria Ştefan 600.000 t/ km anual, rezultă o economie de 6.900.000 lei.
3. Avantagiile ce rezultă prin introducerea spălării întregii noastre producţii sunt de diferite feluri. În ultimul timp, prin atacarea atât a stratului 3, cât şi a altor straturi care nu fuseseră exploatate ca fiind murdare şi nerentabile, calitatea cărbunilor noştri a scăzut (în special mărunţi) şi am avut de suferit de neomogenitatea produselor noastre. Firme importante ne-au părăsit şi a trebuit să plătim chiar despăgubiri importante. Prin spălare acest inconvenient va dispare complet. Ceva mai mult, dat fiind că puterea de valorificare, deci efectul util al cărbunilor noştri creşte cu mult mai mult decât pierderea în greutate prin spălare, preţul ce putem obţine la clienţii luminaţi pentru cărbuni spălaţi ne dă pentru cărbunii bruţi nespălaţi un preţ mediu mai mare decât cel mediu obţinut prin vânzarea sub formă brută. (Experienţe şi contract de furnitură obţinem pe bază de licitaţie la uzina electrică Arad).            
Un alt avantagiu este că cheltuielile de transport raportate în efectul util sunt sensibil mai mici la cărbunele spălat decât la cărbunele brut, şi anume scad în proporţia creşterii de vaporizare. Consecinţa acestui fapt este sau augmentarea razei noastre de acţiune sau diminuarea costului efectului util la aceeaşi distanţă de unde va rezulta desigur un plus de plasament. Acest plus va fi augmentat şi de faptul că felul în care se prezintă produsele noastre va face pe mulţi consumatori de combustibili de altă natură să se aprovizioneze pe viitor cu cărbuni de Lupeni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter