28.06.2018,  18:36:31 | 0 comentarii | 625 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Austriacu’” - cel mai bătrân porumbel de rasă din Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

Deşi l-am documentat în urmă cu o săptămână, am vrut ca acest reportaj să apară în ediţia de astăzi a ZJV. Veţi înţelege de ce după ce-i veţi afla numele bărbatului despre care mi-am propus să scriu. Este un pensionar încă în vână, care nu-şi arată deloc vârsta 65 de ani pe care-i face în 3 iulie.

Petre Barabulă, moldovean
din Strunga, judeţul Iaşi, a ajuns în Vulcan la sfârşitul anilor ’70. Câţiva fraţi de-ai lui erau deja aici, iar tânărul de aproape douăzeci şi şase de ani, după ce lucrase la el în sat, şi-a zis că n-ar fi rău să încerce şi la mină. Aşa a ajuns la EM Paroşeni, în subteranul căreia a tras din 1979 până-n 1999. A parcurs toate etapele profesionale. Aşa a ajuns să fie unul dintre cei mai iscusiţi şi cunoscuţi brigadieri de la Paroşeni şi din vale. A condus un complex mecanizat, iar în subordinea lui avea mai bine de o sută de oameni. Fără lăcătuşi şi electricieni. Erau vremurile acelea cu „Patriei cât mai mult cărbune!”, când numai pe un schimb în abatajul lui mecanizat munceau cel puţin douăzeci şi patru de ortaci. Ce mi-a plăcut a fost când mi-a zis că nu a venit singur din Moldova.

Împreună cu el,
au ajuns la Vulcan şi patru porumbei de rasă. După ce au făcut pui, trei dintre ei au plecat acasă. Adică în Strunga. Lui Petre i s-a făcut milă de cel rămas singur. Mai ales că acesta dădea seama că nu-i era prea bine. Aşa că, după ce a chibzuit bine, moldoveanul l–a luat în maşină şi l-a dus şi pe el la ţară. După asta a dat puii şi nu i-a mai trebuit porumbei. S-a apucat din nou de columbofilie după ce a luat treisprezece porumbei de la un fost topograf de la mina Paroşeni. Tot atunci a ajuns la el „Austriacu’”. O minunăţie de porumbel, originar chiar din ţara al cărei nume îl poartă, care, în aprilie, a împlinit douăzeci de ani. Se vede că anii au trecut peste „Austriacu’”. Nu mai vede cu un ochi şi nici de zbor nu-i mai arde. Ce să mai zic de porumbiţele după care alerga când era în putere, nu-i scăpa una până nu-i făcea urmaşi. 

Că tot am adus vorba
de Austria. Cu ocazia unui concurs, Petre Barabulă a ajuns acolo cu doisprezece porumbei. Le-a dat drumul, dar au ajuns acasă numai şapte. Primii trei au fost la Vulcan chiar în seara acelei zile. După câteva zile au venit şi ceilalţi patru. În momentul de faţă are treizeci de porumbei de rasă. Are doi pui pe care îi va duce la Tg.-Jiu, ca să îi dea unuia care are nevoie de ei. Puii nu zboară încă, iar asta e bine. Dacă i-ar lăsa şi pe ei afară, gata, ăştia nu mai pleacă de aici. În curând, numărul puilor va spori, fiindcă multe porumbiţe sunt pe cuibar. Doftorul întregului păsăret este chiar Petre Barabulă. El le pune inele porumbeilor şi tot el îi vaccinează şi le dă medicamente, atunci când e nevoie. De o vreme încoace s-a cam săturat de porumbei. Este sigur că relieful Văii Jiului îi cam deranjează la „cutiuţă”. Plus că s-au înmulţit antenele acelea de telefonie mobilă ale căror radiaţii nu le fac deloc bine zburătoarelor. Şi mai e ceva. Din câţi au fost, în Vulcan au mai rămas doar şase columbofili. Apoi, el nu mai poate pleca nicăieri, fiindcă nu are cine să se ocupe de înaripate. Aşadar, doritorii ar trebui să se hotărască acum, până când pensionarul vulcănean nu se răzgândeşte.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter