01.07.2018,  11:51:26 | 0 comentarii | 394 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De citit: JURNALUL SINUCIDERII
de Marian BOBOC

Am citit zilele acestea „Jurnalul sinuciderii” al lui Ilarie Voronca. Care nu e tocmai un jurnal (nici al sinuciderii, nici altcum..), ci un elogiu (pe alocuri dramatic) adus iubirii. Nu o spun doar eu, ci și un prieten bun al lui Voronca și cunoscător la milimetru literar al operei sale, Sașa Pană: „Deși scrise cu iminența morții, cu stiloul în dreapta și cu robinetul de gaz ucigaș în stânga, aceste pagini sunt un imn închinat vieții, iubirii, un alt manual (tot) al fericirii perfecte, mereu căutate, niciodată pe deplin atinse”. 
Ultimele cuvinte scrise de Voronca: „Da, știu, există coapsele, pântecele, curba mătăsoasă a sânilor, dar ce efort de imaginație îți trebuie pentru asta”. La prima lectură aceste cuvinte par un text neîncheiat, un dicteu suprarealist. La a doua lectură iese din spuma poeziei o superbă poezie de dragoste… Cel puțin, așa am înțeles-o eu…
Tot din carte, apărută în condiții grafice deosebite la Editura „Tracus Arte”, mi-au mai plăcut câteva scrisori/ bilețele către cea care îi va fi soție, Colomba. Și, bineînțeles, foto­grafiile și portretele lui Ilarie Voronca.
„Închis în sine, artistul, ca o flacără sau o vietate într-un borcan ermetic, nu poate merge spre pieire: oxigenul care-l alimentează nu poate fi de lungă durată. Arta are nevoie de spațiu, de mediu, de atmosferă ambiantă”, scria la 18 noiembrie 1934 Ilarie Voronca în „Adevărul”. Observații valabile și în zilele noastre…
Pentru iubitorii avangardei „Jurnalul sinuciderii” constituie o lectură obligatorie, iar pentru împătimiții de cărți o lectură fascinantă. Deci, puneți mâna de citiți…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter