02.07.2018,  16:49:12 | 0 comentarii | 996 vizualizari
Centrele comerciale de altă dată, abandonate din cauza scăderii puterii de cumpărare în Valea Jiului
de Alina PIPAN

Dezvoltarea zonei miniere a  Văii Jiului, extinderea zonelor urbane, a inclus și realizarea de centre comerciale în perioada anilor 1950- 1970. Centrele comerciale au fost construite în fiecare oraș, pe câte două sau trei nivele, și găzduiau raioane cu diferite produse tematice.

În perioada comunistă centrele erau înfloritoare, însă după anii 80 a început declinul. Între anii 1980- 1990 bunurile  puse în vânzare la aceste centre erau puțin diversificate, și de câte ori se primea marfă erau cozi interminabile. După 1990, o dată cu privatizarea lor, centrele au fost încet-încet abandonate. Scăderea puterii de cumpărare a fost continuă, iar aceste centre au devenit nesustenabile.

 

Petroșani este singurul centru comercial din cele care existau înainte de ani 1990 care păstrează același profil. La Petrila, centrul comercial s-a transformat. Doar parterul acestuia mai găzduiește o societate comercială care se ocupă cu vânzarea de bunuri, celelalte etaje fiind folosite pentru a găzdui raioane de producție textilă.

La Aninoasa, în apropierea sediului primăriei, pe strada Libertății,  încă stă în picioare fostul centru comercial al orașului. Geamurile acestuia sunt toate acoperite, vitrinele la fel, ușile stau încuiate, iar pe alocuri clădirea a fost scrisă în batjocură cu spray. Structura clădirii este bună și spațiul ar putea fi folosit cu altă destinație, dar din păcate clădirea este in litigiu.

”Acum clădirea fostului centru comercial este abandonată. Proprietarul este un om de afaceri din Aninoasa, care nu a putut să întrețină clădirea, a vrut să investească dar nu a mai putut, acum clădirea se află în litigiu. Primăria Aninoasa ar fi interesată de această clădire, sincer să fiu, pentru că eu cred că aici ar putea funcționa un mini-market, gen Profi sau Penny. Chiar am avut discuții de genul acesta la un moment dat, dar din păcate nu putem face nimic acum”, a spus primarul Nicolae Dunca.

La Uricani, vizavi de Casa de Cultură, funcționa în vremurile bune un magazin universal pe două nivele. După revoluție, încet, încet, acesta s-a golit, spațiile au rămas vacante. Până anul trecut o firmă de produse pentru amenajarea casei și centrale termice încă mai funcționa la parterul magazinului, dar spațiul nu a mai fost rentabil nici pentru ei, și au părăsit locația. Acum clădirea zace goală, cu toate că este și ea în condiții bune, are poziție, bună în oraș, vitrine mari. Dar comercianții preferă spațiile mici,ușor de administrat. Dacă nu va fi folosită de un investitor pentru producție, clădirea ar putea fi folosită, de asemenea, de un mini-market, dar în momentul de față este neutilizată.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter