03.07.2018,  18:26:28 | 0 comentarii | 705 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De la 1 iulie / Pungile de plastic (foarte) subţiri cu mâner folosite la transportul produselor sunt interzise 
de Corneliu BRAN

• Nu toate supermarketurile din Vale s-au conformat • Personalul - neinstruit 

De la 1 iulie, pungile subţiri şi foarte subţiri din material plastic sunt interzise pe piaţa din România. Acest fapt a început odată cu adoptarea la nivel european, în Comisia Europeană, din luna ianuarie 2018, a strategiei europene privind materialele plastice. S-a luat decizia ca toate ambalajele din plastic de pe piaţa UE să devină reciclabile până în anul 2030, utilizarea de articole din plastic de unică folosinţă urmând să fie redusă corespunzător, toate statele UE asumându-şi toate acestea. „Utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului Comisiei Europene. 

România s-a conformat printre primele ţări
România a fost printre primele ţări care au luat decizia ca din vara aceasta, respectiv 1 iulie, pungile de plastic subţire şi foarte subţire cu mâner folosite la transportul produselor să fie interzise. Proiectul de lege aprobat încă de anul trecut prevede că „pungile de transport din material plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie 2018”. Atenţie, interdicţia vizează deci, exclusiv, pungile cu mâner, NU şi cele fără mâner!
Această decizie şi toată strategia europeană în domeniu legată de acest subiect au fost luate pentru un simplu motiv: reducerea deşeurilor din plastic foarte greu degradabile şi a poluării cu astfel de deşeuri, ţinându-se cont că pe mapamond plasticul reprezintă 85% din deşeurile de pe plaje şi 78% din deşeurile de-a lungul cursurilor de apă!

La supermarketurile din Petroşani: aşa şi-aşa...
Ţinând cont de toate acestea şi de aceste decizii luate la nivel european, dar mai ales la nivel de ţară, marţi, 
3 iulie, am verificat situația la două din supermarketurile din Petroşani, alese aleatoriu, din zona Băncii Comerciale Române. Unul avea pregătite pungi biodegradabile. Totuşi, exista şi un teanc mare de pungi cu mâner subţiri, care nu era puse deoparte, ci lângă cele amintite. Astfel, clienţii puteau oricând să le folosească pentru a-şi pune marfa achiziţionată din magazin şi a o transporta acasă. Am întrebat pe o doamnă ce răspundea de activitatea acestui supermarket ce este cu acele pungi şi n-a prea ştiut ce să ne spună. Oricum, la nivel de magazin, cel puţin la Petroşani, personalul n-a fost înştiinţat de către cei din managementul firmei de această măsură, marţi, doamna respectivă ştiind doar că „aceste pungi n-au voie să se mai fabrice, dar nu să nu folosim ce avem în stoc”. Total greşit!
Peste drum, la supermarketul care foloseşte mult roşu cu galben pe fundal, n-am văzut decât pungi biodegradabile. Semn că s-au luat ceva măsuri în cele câteva zile de la 1 iulie. Totuşi şi aici, e drept mascate de public, am văzut punguliţe cu mâner şi cu antetul firmei, ceea ce denotă că încă n-au dispărut din firmă, chiar dacă nu se mai expun pentru clienţi. Personalul nu prea ştia nici aici cum stă treaba cu aceste pungi subţiri cu mâner. Rămâne de văzut cât de repede vor aplica şi supermarketurile noastre din Vale aceste decizii luate la nivel de ţară şi european. Instituţiile statului, care trebuie să vegheze la aceste aspecte, vor avea suficient ocazia să facă în această vară destule verificări şi pe această linie şi să explice personalului ce spune legea. 

O pungă de plastic se degradează în natură în circa 450 de ani
Într-adevăr, plasticul este duşmanul numărul unu al sistemului ecologic şi al mediului înconjurător. Dacă şi pe fundul Gropii Marianelor în Oceanul Pacific, la 11.022 metri adâncime, au fost găsite recent pungi de plastic, atunci ce să mai vorbim.
Ca să înţelegeţi cu toţii, în final ZVJ vă prezintă cât timp le ia gunoaielor să se degradeze în cadrul natural, conform calculelor specialiştilor ce se ocupă de Mediu şi al inginerilor chimişti: o pungă de hârtie şi o coajă de banană – circa o lună; o pânză de lână – un an; un muc de ţigară – între doi şi cinci ani; o piele de papuci – între 40-50 de ani; o cutie de conservă – între 80-100 ani; (depinde de material); o doză de bere (de aluminiu) – între 200 şi 500 de ani (depinde de grosimea ei); pungile de plastic – 450 de ani; paharele de plastic de unică folosinţă – 450 ani; sticla şi obiectele din polistiren – niciodată!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter