05.07.2018,  18:51:25 | 8 comentarii | 1339 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Medici de familie şi dentişti alungaţi din clădirea ambulatoriului
de Gheorghe OLTEANU

Clădirea Policlinicii Vulcan a fost dată în folosinţă în luna octombrie a anului 1996. An de campanie electorală, fapt care explică presiunea politică ca acest termen să fie devansat. Ceea ce, din fericire, nu s-a întâmplat, fiindcă asta ar fi însemnat lucrări în fugă şi de mântuială, iar SC Conpet SA Petroşani, firma de construcţii care a executat-o, nici nu a vrut să audă.

Vulcănenii mai vechi
îşi amintesc, desigur, de policlinica veche, care semăna cu un castel, cu scările ei în formă de spirală şi de cabinetele medicale dotate cu tehnica acelor ani. Aceasta era un pic mai în spate, actuala fiind ridicată pe locul pe care se afla clădirea farmaciei. O clădire care nu se deosebea cu nimic de casele care se înşirau, deoparte şi de alta, a străzii care ducea la spital. Erau anii în care oraşul avea nu numai un mare număr de locuitori, dar şi medici specialişti, foarte mulţi dintre ei fiind locuitori vechi ai Vulcanului. Nu exista cabinet gol, ca să nu mai vorbesc de secţia de boli contagioase şi de cea de boli de plămâni, mutată la Petroşani, singurele de acest fel existente în Valea Jiului.

Să revenim, însă,
la prezent, când policlinica a devenit Ambulatoriu de Specialitate al Spitalului Municipal Vulcan. Sub acoperişul acestuia se află cabinetele medicilor de specialitate – un oftalmolog, doi de dermatologie, unul la radiologie, unul la ortopedie, un altul la recuperare -, mai puţini decât s-ar dori, dar şi cabinetele a nouă medici de familie şi a trei medici dentişti care lucrează în regim privat. Nu există medic chirurg, iar medicul psihiatru este în regim privat şi ajunge la Vulcan făcând naveta şi la alte două spitale. Ei bine, de ceva vreme, medicii de familie şi stomatologii nu-şi mai găsesc liniştea. Şi asta din cauză că un anunţ al Primăriei Vulcan le pune în vedere ca, până la 28 august 2018, să elibereze cabinetele pe care le deţin în chirie. Asta, pentru că „Primăria Vulcan va depune proiectul <> pentru finanţare pe fonduri europene în cadrul programului operaţional regional 2014-2018”. Justificarea administraţiei publice locale vulcănene pentru acest gest care a încins spiritele în Vulcan este că „în cadrul proiectului nu sunt eligibile cheltuielile pentru spaţiile concesionate, conform ghidului de finanţare POR 2014-2020 – axa 8 program de implementare 8.1 operaţiunea A - Ambulatoriu condiţii de eligibilitate - şi Anexa 3 declaraţia de eligibilitate. Menţionăm că, la data depunerii proiectului, spaţiile concesionate trebuie eliberate”.

Mă întreb ca 
şi alţii cam ce îmbunătăţiri şi modernizări i s-ar putea aduce unei construcţii care încă se ţine foarte bine? Îmi amintesc că, în şedinţa de consiliu în care s-a venit cu proiectul acesta de hotărâre, primarul Gheorghe Ile vorbea de cabinete medicale care vor fi echipate cu dotări medicale de ultimă oră şi că va exista o avalanşă de medici specialişti care vor dori să lucreze cu ele. Există, însă, şi păreri mai puţin optimiste bazate pe ceea ce s-a întâmplat până acum. Bunăoară, la Vulcan au fost, până de curând, doi medici ORL-işti. Acum nu mai e niciunul, fiindcă au plecat la Lupeni şi la Petroşani. Apoi, mai spun scepticii, din cauza reducerii populaţiei este posibil ca, în viitor, în Valea Jiului să rămână o singură instituţie spitalicească - Spitalul de Urgenţă din Petroşani. 

Încercaţi să vă
puneţi în situaţia medicilor de familie şi a dentiştilor cărora li s-a pus în vedere să elibereze, până la 28 august, spaţiile pe care le deţin prin concesiune! O doamnă doctor dentist a plâns, pur şi simplu. Când cu privatizarea, când i s-a pus în mână cartea de muncă şi a trebuit să-şi găsească un spaţiu în care să profeseze. Pe cont propriu şi-a echipat cabinetul cu aparatură de specialitate pe care acum unde s-o ducă? În primele discuţii purtate cu primarul nu s-a găsit o rezolvare. Acesta era categoric: cabinetele trebuie să fie eliberate. Miercuri, 4 iulie, el a părut, însă, mai înduioşat. Le-a oferit medicilor de familie şi stomatologilor spaţiul de la parterul blocului NATO de la Dincă. Acela în care a funcţionat Fiscul. Ba, mai mult, s-a dovedit neaşteptat de generos când a zis că primăria va pune la punct toate încăperile. Încă nu se poate spune câţi dintre medicii de familie alungaţi din ambulatoriu vor mai avea răbdarea ca s-o ia de la început. Fiindcă nici vorbă să-şi poată desfăşura activitatea până la obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, a celei de la ISU, a celei de evaluare a cabinetului, a autorizaţiei ITM şi care or mai fi. Toate costă bani şi necesită drumuri de făcut. Şi ce vor face, oare, în tot acest timp, bolnavii şi asiguraţii înscrişi la cei nouă medici de familie?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (8 )

#1 cristi05.07.2018,  19:18:36
Pana la urma,medicii isi vor baga piciorul in prostiile primarului,ca-s aproape toti cu conditii de pensie,unii poate ca sunt deja,si tot oamenii vor avea de suferit! Sa vedem de unde dracu va scoate Ile medici de familie cand el nu-i in stare sa atraga medici specialisti,spital municipal doar cu numele,medici pauza,ca doar nu-i poate obliga el sa-si desfasoare activitatea haotic asa cum stie el. Ar putea sa renunte la cateva birouri confortabile din primarie ,daca tot tine atat de mult la vulcaneni,si sa asigure spatii pentru cabinete medicale pana la rezolvarea situatiei.Mai ales acum cand se apropie alegerile!!!!!!
#2 ANA GHEORGHE05.07.2018,  22:33:42
Toate ambulatoriile din Valea Jiului sunt reabilitate pe fonduri europene si conditiile de eligibilitate au fost aceleasi, dar nu a fost atata inverssunare,ca la noi la Vulcan. Nici in alte orase nu sunt medicii de familie in ambulatoriu. Exista o legislatie clara ce insemana ambulatoriu, care sunt cabinetele care trebuie sa fie cuprinse intr un ambulatoriu. Cum nu e degradata cladirea? Am fost pacient in iarna aceasta si am vazut ca sistemul de incalzire este degradat, nu mai spun de geamuri si pierderile de caldura/energie, acoperisul si crapaturile in grinzile de sustinere, de la ultimul etaj. Un inginer constructor a zis ca necesita lucrari de consolidare. Dar aceste aspecte, doar un specialist le poate comenta si o documentatie tehnica a unui proiectant adevarat, nu barfe si presupuneri puerile. Stiti de ce au plecat medicii? Ca nu a fost reabilitat ambulatoriul in perioada anterioara de finantare. Aici nu spuneti ca doar Vulcanul nu a facut? Ca pana acum se scria ca nu a facut, acum e bai ca se face? Pai de ce a ramas ultimul oras cu ambulatoriul nereabilitat? Asa ne intrebam noi oamenii din Vulcan. In toamna trecuta un medic specialist mi-a spus ca va pleca de la Vucan, stiti de ce? Ca autoritatea locala nu a reabilitat ambulatoriul. Aceste aspecte poate va scapa. Pacat de oamenii de treaba care au mai ramas in Vulcan si de dezinformarea populatiei. Sa va dea Dumnezeu intelepciune si discernamant!
#3 Jean06.07.2018,  10:26:50
Medicii de familie profeseaza pe bani, in regim privat, nu? De ce vor spatii gratis de la stat daca ei incaseaza pe saerviciile prestate? Atunci vreau si eu un spatiu la spital sa fac o sala de fitness. Dac tot este gratis...
#4 Anonim06.07.2018,  14:56:51
Medicii de familie, medicii stomatologi si tehnicienii dentari care isi desfasoara inca activitatea acolo, au castigat in decursul anilor miliarde de lei pe care i-au folosit numai pentru distractie, apartamente la copii, excursii in strainatate, s-au obisnuit cu ce este usor, nu au reinvestit aproape nimic in afacerea lor, dar tot vor pomana de peste tot si trimit de multe ori la urgenta pacientii dumnealor pentru probleme minore, desi trebuie sa aiba aparat de urgenta si sa stie sa trateze anumite afectiuni!
#5 Ion Caraion06.07.2018,  16:37:14
In mod normal inainte sa fie depus proiectul cineva din primarie ar fi trebuit sa citeasca conditiile impuse pe fondurile europene si daca una din conditii era eliberarea ambulatoriului trebuia discutat cu medicii si relocati in alte spatii care sa indeplineasca toate conditiile impuse de lege,din pacate superficialitatea,incompetenta si reaua vointa sunt noile calitati ale functionarului din administratie.
#6 Gh.O08.07.2018,  13:27:48
Domnule Jean, medicii de familie sunt chiriasi in cabinetele in care-si desfasoara activitatea, platesc chirie primariei pentru spatiiile concesionate!
#7 Veorica09.07.2018,  22:03:38
Pentru Ana Gheorghe din primaria Vulcan Parca s-a reabilitat policlinica din Petrosani, dar nu s-a intrerupt activitatea. Asta stiu, pentru ca am vazut cu ochii mei. Dar la Vulcan trebuie sa lasam front de lucru de patru etaje pentru un constructor foarte vioi care va termina lucrarea in vreo 3-4 ani.De ce oare? PS Oare ce culoare se va alege pentru holuri? Tot gri ca la liceu, ca asa suntem noi; ne invartim in gri.
#8 BIRO BELA10.07.2018,  02:31:29
Ma intreb dece au plecat medicii specialisti din MUNICIPIUL VULCAN ..Oare au fost tratati corect . AU fost platiti corect .. DECE UN MUNICIPIU ARE UN ,,SPITAL " asemanator unei comune bine gospodarite .. dece nu avem DIABETOLOG -NUTRITIONIST .DIABETICII pasati la Lupeni din Lupeni in Petrosani si inapoi fara tratament adecvat sunt CONDAMNATI LA MOARTE DIABETICI , TOT sistemul sanitar este sau va distrus IN MUNICIPIUL VULCAN .. MUNICIPIU FARA spital sau policlinica ,fara parc , fara un WC public., fara o PIATA , FARA MULTE LUCRURI CE AR TREBUI SA AIBE O LOCALITATE de nivel <


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter