05.07.2018,  18:53:10 | 1 comentariu | 765 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Gara Petroșani / Parcare cu probleme
de Corneliu BRAN

O sămânţă de scandal mocneşte în această perioadă între taximetriştii ce fac servicii pentru cetăţeni în spatele Gării CFR Petroşani, pe de-o parte, şi administraţia locală şi Poliţia TF pe de altă parte. Din păcate, contradicţiile de opinii şi idei provin în urma unei decizii bune luate de cei din primărie, aceea de a delimita spaţiul de la ieşirea de pe peroanele din gară cu stâlpi, protejând astfel respectivul spaţiu de staţionare a taxiurilor în aşteptare de clienţi ce vin de la trenurile de călători. Existau intervale orare când în gară era aglomeraţie, iar prin staţionarea taxiului exact în „gura” de intrare în gară, călătorii cu bagaje şi cu copii abia de mai aveau loc să treacă.
Numai că această iniţiativă bună riscă să cadă pe panta derizoriului. Fără să dorim să luăm partea nimănui, în acest moment taximetriştii au şi ei dreptatea lor, deoarece nu au unde să parcheze taximetrele în aşteptarea clienţilor, decât undeva în spatele gării, pe un drum prost şi foarte prost unde călătorii nu pot trage după ei geamantanele pe roţi, sau, dacă cu noroc prind un loc de parcare peste drum de intrarea în gară, pe laterala şoselei, dar în condiţii proaste din mai multe motive pe care le veţi afla citind mai departe. 

O parcare „ca la carte”... Depinde ce carte!
Joi, 5 iulie, încă de dimineaţă de la prima oră am fost invitaţi de mai mulţi taximetrişti în zona respectivă, să vedem „cum stă treaba lucrului bine făcut în România”, după cum s-a exprimat ironic unul dintre dumnealor. Am ajuns acolo.
În primul rând, am sesizat un semn montat de cei din primărie, pe care scria că avem de-a face cu o parcare de taxiuri de opt locuri. Toate bune şi frumoase numai că semnul era montat drept şi nu oblic, ceea ce însemna că parcarea respectivă ar fi undeva în spatele acestui semn, după cum se întâmplă cu celelalte semne şi după legislaţie. Or, asta ar fi însemnat că parcarea ar fi trebuit să existe pe drumul de jos, cum îi spun şoferii. Adică, pe drumul ce trece paralel cu clădirea termoficării şi gară, un drum înfundat şi absolut plin de mormane de gunoaie, pe care nu e prima dată când îl găsim aşa şi pe care oamenii DADPP-ului, coordonaţi de directorul executiv Daniel Vişan, îl curăţă de zeci de ori într-un an din cauza nesimţiţilor ce aruncă gunoaie periodic (aici, cei de la Compartimentul de Mediu din primărie ar trebui să monteze o cameră-două şi să-i prindă pe cei ce aruncă, din informaţiile noastre n-ar fi mai mulţi de patru-cinci „tovarăşi”; credem că Artur Ambruș va aplica imediat această sugestie a ZVJ).
După ce am stat de vorbă cu doi dintre poliţiştii găsiţi în biroul Poliţiei TF Petroşani, care imediat au venit împreună cu noi „la faţa locului”, unul dintre ei şi-a dat seama că semnul nu e montat bine şi l-a răsucit, astfel că acum se poate vedea că acolo ar fi o parcare.
Dar e prea puţin! Ca să fie, într-adevăr, o parcare şi să existe apoi pretenţii de parcare a taxiului într-un spaţiu destinat expres, trebuie să existe o delimitare cu vopsea albă, pentru fiecare dintre cele opt locuri, astfel încât nimeni să nu mai parcheze pe acestea decât taximetriştii autorizaţi. La ora când am ajuns noi la gară, undeva spre ora 9:00, existau doar două locuri libere, restul fiind ocupate de autovehicule ale cetăţenilor din zonă sau aflaţi cu treabă pe-acolo, în condiţiile în care existau patru taxiuri (ulterior rămânând două).

Taximetriştii şi constatările lor...
„Unde să parcăm? Au pretenţii de la noi să parcăm în locul destinat taxiurilor, dar acel loc nu există practic. Eu sunt un şofer cu zeci de ani de experienţă, inclusiv în acest domeniu, dar ştiu un lucru: un loc amenajat taxiului trebuie să fie delimitat cu vopsea albă, să fie asfaltat cum trebuie, să fie tot ce trebuie. Apoi, aici în faţa gării, dacă tot ne-au mutat peste drum cum s-ar zice, trebuie marcată o trecere de pietoni. Că ies din gară călătorii cu bagaje şi cu copii neatenţi şi vine vreun nebun de jos de pe drum şi gata nefericirea! Foarte bine că au pus stâlpişorii, dar să continue treaba, iar până nu e gata, nici poliţiştii de la TF să nu aibă cine ştie ce pretenţii şi să ne ameninţe cu amenzi. În toate gările din ţara asta sunt amenajate astfel de parcări cât mai aproape de peroane, pentru ca lumea să nu care de nebuni bagajele până la taxiuri sau maşini. Aşa trebuie şi la Petroşani. După mine, eu aş asfalta în spatele gării, iar pe latura de lângă gară aş face parcarea pentru taximetrişti, iar în partea cealaltă pentru maşinile obişnuite. Aşa ar fi civilizat şi să ştiţi că aşa era înainte de 1989 pe aici, e drept, cu piatră cubică, cum a rămas, nu cu asfalt. Dar cu aceste geamantane moderne, pe roţi, e clar că trebuie asfaltat, că doar nu-ţi poţi căra bagajul prin bolovani”, ne-a declarat Ion Albu, unul dintre şoferii ce ne-au reclamat situaţia. Declaraţii ar fi mai multe şi de la alţi şoferi de taxi, dar ne oprim aici...

Polițiștii TF recunosc că situaţia nu e cum ar trebui să fie...
Am stat de vorbă cu doi poliţişti de la TF. Aceştia au fost şi ei de acord că se impune o amenajare a acestei parcări. „Dar, să ştiţi, până la trotuar este zona noastră şi a celor din gară, restul ţine de primărie, dumnealor trebuie să facă aceste lucrări. Noi ne bucurăm că au luat această iniţiativă şi că au pus aceşti stâlpi, astfel încât intrarea în gară a călătorilor e acum aerisită, fără probleme ca înainte”, ne-au spus aceştia. La fel ne-a vorbit telefonic şi şeful celor doi, agentul şef principal Sebastian Avram. Care ştia, de asemenea, situaţia şi care ne-a spus tot cam ce au susţinut cei doi subalterni. „Nu ţine de noi, ţine doar de primărie”, a încheiat agentul şef principal.

Răspunsul directorului executiv din primărie
Am luat legătura pe parcursul zilei de joi şi cu cel mai în măsură om să rezolve situaţia: directorul executiv Daniel Vişan. I-am explicat ce am găsit acolo, ne-a ascultat atent până la capăt şi la final ne-a spus: „Cunosc situaţia, dar e bine că m-aţi sunat şi am ascultat şi punctul dumneavoastră de vedere. Eu oricum am făcut o cerere către cei de la Transport, să-mi prezinte situaţia şi soluţiile, astfel încât după aceea voi şti mai multe să vă spun. Oricum nu e o situaţie de nerezolvat şi o vom analiza, dând măsurile ce se impun. Referitor la gunoaiele de pe strada de mai jos, ştiţi că pe parcursul unui an o curăţăm de gunoaie de foarte multe ori. Am făcut-o şi când presa a scris, dar şi de zeci de ori când presa n-a scris. O să fac o sesizare celor de la Mediu, să ia măsuri acolo că aşa nu se mai poate! Este inadmisibil ce se întâmplă acolo. Fireşte că vom merge din nou să curăţăm, că n-avem ce face, dar cei răspunzători trebuie să fie sancţionaţi conform legii”.
Acestea fiind spuse, să sperăm că micul conflict ce mocneşte va fi aplanat şi primăria va face ceea ce trebuie cât mai repede. De partea cealaltă, cei de la Mediu trebuie să se miște din birou și să restabilească ordinea şi disciplina pe acea stradă, prin măsuri urgente şi bine punctate, căci într-adevăr aşa nu se mai poate! Mai ales că e vară, iar „damful” de gunoi şi putreziciuni este plimbat prin toată gara şi prin toată zona adiacentă.

Un gând şi pentru şeful de staţie...
Încheiem şi prin a-i spune domnului Paul Stanciu, şeful de staţie, care şi-a făcut un obicei să se ferească de presă, că promisiunea privind asfaltarea şi a locului de trecere din spatele gării, de la pasarelă, sau taxiuri spre peroane n-a fost ţinută! Ne spunea anul trecut că a vorbit cu constructorul şi că va fi rezolvată şi acea bucată, astfel încât oamenii să nu-şi mai rupă gâtul printre gropi şi plăci de beton denivelate. Stau acum acele plăci precum stâncile din Parâng, unele în sus, altele în jos, la iarnă când mai şi îngheaţă va fi echilibristică în toată regula pe-acolo. Chiar nu se puteau asfalta încă 20-30 de mp, în condiţiile în care s-au asfaltat toate peroanele? Să nu mai spunem că după ce am ajuns noi la gară, la vreo zece minute un „şef” a trimis doi lucrători exact în spatele gării, unde ne aflam împreună cu poliţiştii de la TF şi doi taximetrişti, să sape şi să cureţe buruienile de la baza clădirii CFR şi de la aşa-zisul trotuar ce parcurge toată dimensiunea clădirii din spatele ei. Treaba asta am luat-o ca la o femeie nespălată pe faţă şi care-şi dă cu o „tonă” de machiaj să arate bine... Păi, domnule Stanciu, e tichie de mărgăritar... Clădirea stă să-i pice şi tencuiala cât a mai rămas, cu „cearceaful” ăla verde pe ea de ani de zile, iar subordonaţii dumneavoastră se ocupă de nimicuri. Dacă ar fi existat o clădire reabilitată, o stradă asfaltată, un trotuar perfect, atunci, într-adevăr, această treabă ar fi fost necesară. Dar în condiţiile actuale, această activitate pare o simplă glumă, „de ochii presei” cum s-ar zice... 

Taximetriști, nu fiți nesimțiți!
Dacă locuiești, de exemplu, în zona pieții și te întorci dintr-o călătorie cu trenul și ai norocul de un taximetrist nesimțit, vei veni de la gară pe jos. Sau, în cel mai fericit caz, vei urca pasarela cu calabalâc cu tot, și vei lua un taxi. Sau, dacă ești ghinionist, vei merge pe jos. De ce e nesimțit taximetristul? Pentru că refuză să te ia, motivând că e prea aproape și cursa e prea scurtă. Taximetriști, nu fiți nesimțiți! Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (1 )

#1 Mihai05.07.2018,  23:14:50
si cand va fi modernizata Gara Petrosani ???


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter