08.07.2018,  11:59:27 | 1 comentariu | 787 vizualizari
Senatorul Resmeriță și-a onorat promisiunea electorală: „Mă bucură faptul că pensionarii mineri vor avea o pensie corectă, inclusiv cei pensionaţi din 1990 până în 2011”
de Corneliu BRAN

• Legea 245 este în vigoare, dar se aplică din 1 octombrie 2018

Vineri, 6 iulie, senatorul Cristian Resmeriţă a organizat la sediul PSD Petroşani o conferinţă de presă. Subiectul principal a fost unul mult aşteptat de pensionarii din subteranele minelor Văii Jiului, dar şi de foşti lucrători în sectoare de activitate unde condiţiile de muncă au fost grele şi foarte grele (cum e cazul anumitor fabrici din sectorul chimic sau topitoriile din siderurgie). Veştile sunt cât se poate de bune. Citiți mai la vale care sunt acestea.

Pensii și salarii mărite
„Vă reamintesc că eu de foarte multe ori am mai ţinut câte o conferinţă de presă şi am avut anumite luări de poziţie în care poate că mi-am exprimat anumite nemulţumiri – şi cred că este bine ca să fie aşa, că de asta avem democraţia. Astăzi vreau să vă prezint în primul rând ceea ce s-a întâmplat în această săptămână în Parlamentul României, în Camera Deputaţilor şi în Senat. Vedeţi, eu de foarte multă vreme am spus că această guvernare a adus şi lucruri bune. Poate că nu întotdeauna au fost numai lucruri bune, poate că a mai şi greşit cu unele lucruri, însă cred că nimeni nu poate să le spună social-democraţilor şi să nege faptul că salariile au crescut foarte frumos la anumite categorii din sistemul medical, din sistemul de educaţie, din sistemul administraţiei publice, din poliţie, practic bugetarii în general, toată lumea având salariile crescute. De asemenea, nu putem să uităm că PSD a preluat în urmă cu 18 luni guvernarea, în momentul în care punctul de pensie era 851 lei, iar în momentul de faţă avem punctul de pensie de 1.100 lei, existând o creştere de aproape 30% a tuturor pensiilor din România. De aceea eu zic că şi acest fapt este o chestiune foarte bună atât pentru noi şi pentru cei ce beneficiază de aceste măriri de pensii.
La nivelul Văii Jiului exista o problemă pe care eu am considerat-o foarte gravă. Ştiţi că am şi avut luări de poziţie în acest sens şi nu mai e niciun secret, ştie toată lumea treaba aceasta, iar acum mă bucură faptul că acel moment a dus la un  rezultat foarte bun, rezultat pe care o să vi-l prezint acum foarte pe scurt”, a declarat senatorul Cristian Resmeriţă.

Multe amendamente reparatorii pentru foştii mineri
Apoi senatorul a continuat, ţinând să specifice la final şi faptul că promisiunea electorală a fost onorată prin adoptarea acestei Legi 245:
„Toată lumea vorbea de faptul că minerii, cei care au ieşit la pensie în perioada 1990-2010 decembrie au nişte pensii calculate incorect. Şi aşa am zis şi eu: pensiile nu sunt calculate corect, pentru că stagiul de cotizare nu e de 20 de ani şi la aceşti foşti angajaţi în sistemul minier, aşa cum este la cei ce s-au pensionat din 2011 şi până în prezent.
În acest sens, am reuşit să facem o chestiune foarte bună: Legea 245. Vreau să vă spun de la bun început, ca să nu mai existe niciun fel de discuţie, că această lege este iniţiată de o colegă de-a noastră, pe nume Roşca Lucreţia. Legea dumneaei este pe prima coloană din acest document pe care vi-l prezint, dar ceea ce este şi mai important este că s-au făcut ulterior amendamente care au schimbat această lege, cu acceptul doamnei deputat (deci, nu am intrat peste legea dumneaei ca să-i facem un rău sau mai ştiu eu ce interpretare se poate da). Toate aceste amendamente, multe, sunt făcute de o echipă, din care fac parte și eu, Cristian Resmeriţă. Pe mine mă bucură faptul că pensionarii mineri vor avea o pensie corectă, inclusiv cei pensionaţi din 1990 până în 2011. Iar noi ne-am ţinut promisiunea electorală!”.

Se împarte de-acum la toată lumea la 20, şi nu la 30!
Reamintim că la calculul pensiei celor ieşiţi până în anul 2011 se luau în considerare 30 de ani de muncă, nu 20, ca în cazul celor ieşiţi la pensie după 2011 şi până în prezent, împărţindu-se la 30 în loc de 20, diferenţele de pensie fiind astfel foarte mari şi deloc corecte în condiţiile în care stagiul de cotizare a fost la fel, iar condiţiile de muncă aceleaşi. Legea aplicată de la 1 ianuarie 2016 a reparat situaţia pensiilor doar a celor pensionaţi din 2011 şi până în prezent.
„Faptul că această Lege 245 face ca toate punctajele să fie calculate împărţindu-se la 20, şi nu la 30, cum se procedează acum, pentru minerii din subteran, va face ca acelor ieşiţi la pensie până în 2011 să le crească pensia substanţial, iar perioada de aplicare – ca să nu avem alte discuţii – este începând cu 1 octombrie 2018. Suntem în iulie, trece august şi septembrie, se pregătesc softul şi cele necesare calculelor, iar din 1 octombrie se aplică. Există cazuri în care se va trece de această dată până se recalculează noua pensie, să zicem că acest calcul va fi gata în decembrie (am luat întâmplător un exemplu ce ar putea fi). Nu va fi nicio problemă, pensionarii respectivi vor primi banii în plus de pe fiecare lună începând cu luna octombrie, nimeni nu va pierde absolut nimic. Spun asta deoarece la nivelul Casei de Pensii Locale Petroşani sunt vreo 500 de dosare şi este foarte greu să se recalculeze într-un timp de o zi două, o lună două. Dar o să facem în aşa fel încât să existe o suplimentare de personal de la Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara, astfel încât acest proces de recalculare să se termine cât mai repede. Repet, Legea 245 este în vigoare, dar se aplică din 1 octombrie 2018. Cei care ies la pensie până la 1 octombrie (deci de azi încolo), ies cu calculul pensiei pe Legea 155, pentru care m-am bătut eu în anii trecuţi, ceea ce înseamnă că dumnealor vor primi o pensie corectă (...). Încă o dată: facem o linie imaginară şi pe ea trecem deasupra 1 ianuarie 2011 şi dedesubt trecem 31 decembrie 2010. 
Ca să fie clar pentru toată lumea, repet încă o dată. Cei ieşiţi la pensie din subteran după 1 ianuarie 2011 şi până în momentul de faţă beneficiază de Legea 155 (din 2016), unde calculul e corect făcut (deci, nu pierd la pensie nimic), iar cei ieşiţi din sistem înainte de 1 ianuarie 2016 (deci până în 31 decembrie 2015) vor beneficia la calculul pensiei de această nouă Lege 245 (din 2018) de care v-am vorbit azi (o lege actuală care rezolvă problemele de calcul din trecut)”.

Pensionari „investitori”...
Senatorul Cristian Resmeriţă a explicat importanța acestor două legi: „Legea 245 este, după Legea 155, care e în vigoare acum, cel mai mare investitor în Valea Jiului. De fapt, primul investitor mare este Legea 155, iar al doilea mare investitor este această Lege 245. Vreau să spun că vorbim de investitori, deoarece acei bani în plus ajung în buzunarele pensionarilor. Cu aceşti bani, omul cumpără ziare, pâine, merge cu taxiul şi aşa mai departe, lucruri care poate nu şi le permiteau înainte”.

Foştii angajaţi ai Vâscozei Lupeni beneficiază şi ei de Legea 245
Vestea bună cu această Lege 245 vine şi pentru alte categorii de foşti angajaţi din alte ramuri de activitate, actualmente pensionari, ieşiţi prin anii `90 la pensie sau după aceea (chiar dacă unele fabrici s-au închis, anii lucraţi în mediu toxic sau în condiţii grele de muncă rămân). Dăm ca exemplu aici pe cei ieşiţi din sitemul industriei chimice, cum e cazul multora care au lucrat la fosta întreprindere Vâscoza Lupeni. Există acolo sute de cazuri de oameni, azi pensionaţi, care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă în nişte condiţii toxice de nedescris, în mod special la „Filatură” sau la „Baia de Filare”, precum şi la anumite secţii, „Bobinaj” de exemplu şi aşa mai departe (Vâscoza avea în anul 1990 peste 1.350 de angajaţi, deci deloc puţini!).
Senatorul Cristian Resmeriţă ne-a explicat: „Dacă au grupa I de muncă, li se va recalcula pensia, exact pentru acea perioadă lucrată. Li se va acorda un spor de punctaj de 50% (doar pe acea perioadă, să se înţeleagă bine!). Celor care au grupa a II-a de muncă li se va acorda un spor de punctaj de 25% pentru acea perioadă lucrată. Lucrul acesta e valabil pentru toţi cei care au avut grupa I şi grupa II de muncă (că poate mai sunt şi alte categorii, nu doar la Vâscoza)”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 Pensionar minier08.07.2018,  16:49:41
Felicitari ! Va multumim din suflet !!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter