11.07.2018,  17:55:41 | 0 comentarii | 670 vizualizari
Ședința ordinară a Consiliului Local Petroşani: 24 de proiecte adoptate 
de Corneliu BRAN

În şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani, desfăşurată marţi, 10 iulie, în sala de şedinţe a primăriei, consilierii locali au avut pe ordinea de zi 24 de proiecte. Dintre acestea, 20 au existat iniţial, în timp ce alte patru au fost suplimentare, proiectele fiind la jumătate ca şi număr faţă de şedinţa din iunie. De data aceasta toate proiectele au fost adoptate, cu câteva excepţii votul fiind în unanimitate. Ca atare, şedinţa a mers destul de repede, asta şi datorită preşedintelui de şedinţă, consilierul Viorel Pascu, care nu s-a mai băgat să facă aprecieri şi considerente câte 5-10 minute la fiecare proiect mai de interes general, cum s-a întâmplat la şedinţa trecută. În aproximativ o oră şi zece minute consilierii au ajuns la punctul „diverse”, cu excepţia a trei-patru proiecte nefiind cine ştie ce discuţii pe marginea lor.
Acum vă prezentăm trei proiecte adoptate, precum şi câteva din discuţiile de la unul dintre aceste proiecte.

De Sfântă Măria Mare, gratis la telescaun 
Deşi la şedinţa anterioară câţiva consilieri şi directorul Daniel Vişan au susţinut că e timpul să se mai termine cu „gratuităţile la telescaun”, directorul din primărie dând exemplul Poiana Braşov „unde nici naiba nu te lasă gratis să circuli cu instalaţiile pe cablu, indiferent de eveniment, iar la finalul anului când tragem linie suntem luaţi la întrebări că nu-i profitabil telescaunul”, şi de data aceasta a existat un proiect pe acest subiect. Este vorba de „Nedeia Troiţei” ce se organizează de o bună bucată de vreme în Parâng, la Troiţa ridicată la cota 1.500 m, cu ocazia marii sărbători creştine, Adormirea Maicii Domnului. De data aceasta, deşi era în sală, Daniel Vişan n-a mai spus nimic, la fel şi consilierii, proiectul fiind adoptat în unanimitate.
Astfel s-au alocat din capitolul bugetar „Cultură, recreere şi religie” 5.500 lei pentru eveniment şi pentru „scutirea participanţilor la plata biletelor pentru transportul cu telescaunul”. Orice ar fi zis oricine din sală, credem că e totuşi o măsură bună de promovare şi de sprijin al cabanierilor. Din câte ştim şi la Braşov sau la Sinaia există 3-4 acţiuni pe an unde de asemenea există astfel de facilităţi, mai cu seamă pentru copii, tineri şi pensionari. Nu e un capăt de ţară ca o zi-două peste an să se circule gratuit, cu condiţia să nu se exagereze şi să existe, într-adevăr, mult mai multe astfel de zile.

Un proiect cam lung discutat și apoi votat
Prima discuţie mai lungă, dar destul de ciudată pe tot ansamblul ei, a fost cea de la punctul 16 de pe ordinea de zi. Proiectul s-a numit „aprobarea vânzării prin licitaţie publică a imobilului construcţie Clădire atelier şi teren situate în strada 1 Mai”.
Consilierul Mihai Barbu a cerut lămuriri imediat ce preşedintele de şedinţă a dat drumul discuţiilor pe marginea proiectului. „Vreau să mă lămuriţi cum la un Atelier şcoală în suprafaţă de 463 mp din cărămidă, bolţari, acoperit cu ţiglă, pleacă licitaţia, potrivit domnului Mangu, de la 270 de milioane vechi. Dacă ştiţi preţurile care se practică în oraş, un garaj de 20-25 mp se vinde cu 20 de milioane (corectat imediat de colegi - 20.000 lei)...”, şi-a început discursul Mihai Barbu, fiind întrerupt la un moment dat tot de consilieri. „Faceţi confuzie între teren şi clădire!”.
„Nu fac confuzie! Scrie odată în proiect cât e clădirea şi pe urmă cât e terenul. În total fac 698 de milioane (vechi). Mi se pare un preţ subevaluat! Din acest motiv cred că ar trebui să amânaţi acest proiect până ce se va face o evaluare serioasă, deoarece mi se pare un preţ de nimic, mai ales că zona e chiar în centrul oraşului, nu departe de Liceul Mihai Eminescu...”.
„Vizavi de sistemul constructiv descris de domnul consilier, clădire din cărămidă, acoperiş cu ţigle şi aşa mai departe, normal că sunt descrise aşa altfel nu se puteau intabula în Cartea Funciară. Dar acel atelier este într-o ridicată stare de degradare, acoperişul este distrus în proporţie de 50%, geamuri nu există, structura de rezistenţă este afectată, deci cine va cumpăra acel atelier îl va cumpăra cu siguranţă pentru teren, ca să construiască probabil altceva acolo. Acel atelier nu mai poate fi folosit. Plus că este inundat în totalitate. Acel atelier se va degrada natural şi se va autodemola aşa cum stă treaba acum”, a răspuns directorul executiv Daniel Vişan.
Întrebat dacă doreşte un amendament cu amânarea proiectului, Mihai Barbu a cerut doar atât: „Să fie evaluat corect”. Moment în care a intrat în scena discuţiilor fostul viceprimar Dorina Niţă şi colega de partid a consilierului Barbu.
„Ce contestă domnul Barbu, raportul de evaluare? 
Raportul de evaluare se poate contesta la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor. Dar nu cred că suntem noi specialişti să spunem care este preţul. Asta e părerea mea. Domnul Mangu îşi asumă ce a scris în raport. În momentul în care cineva crede că nu e acela preţul ori are dubii în legătură cu profesionalismul evaluatorului, se poate contesta cum v-am zis. Vor trimite ei verificatori să verifice datele din raport”.
Au urmat câteva minute de confuzie în care consilierii ALDE se arătau nedumeriţi faţă de datele trecute în proiect legate de suprafaţa de teren şi de suprafaţa clădirii, discuţiile fiind multe. 
Cu toată vorbăria, proiectul a trecut cu 15 voturi „pentru”.

Premiul „Excelsior”
Consilierii locali Nicolae Iliaş, Dorina Niţă, Lavinia Grigoriu şi Marius Rad au iniţiat un proiect privind acordarea Premiului „Excelsior” premiu devenut tradiţional şi care se acordă celor care „promovează imaginea culturală a municipiului Petroşani în ţară”. La această secțiune vor primi premiul Marian Boboc și Lucica Dina Muntean, iar la secțiunea externă - scriitorul Valeriu Butulescu.
Interesant cum un alt scriitor din Petroșani s-a autopropus cu un tupeu inimaginabil la ambele secțiuni ale premiului. Deși, conform regulamentului, premiul se acordă la propunerea comisiei de cultură, nu la… autopropunere. Însă, aici poate va dezvolta redactorul șef Marian Boboc acest subiect. 
Trebuie spus că la acest proiect s-a înregistrat o singură abținere, aceea a unui consilier ALDE (parcă Milu Vladislav?). Abținere pe care Valeriu Butulescu a comentat-o cu umoru-i caracteristic: „S-a abținut un consilier care spune VITANJĂ, nu vidanjă, și numele și PRONUMELE, în loc de numele și prenumele. În aceste condiții, fiind vorba și de un proiect cultural, bine a făcut că s-a abținut”. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter