12.07.2018,  18:51:20 | 2 comentarii | 536 vizualizari
Petroşani / Bani pentru două grădiniţe şi lucrări de reabilitare pe strada 1 Decembrie 1918
de Corneliu BRAN

Printr-o rectificare de buget aprobată de Consiliul Local Petroşani, primăria va aloca în perioada imediat următoare sume de bani pentru mai multe obiective ce necesită lucrări urgente.

Astfel, 65.000 lei ajung la lucrările ce se execută la noua grădiniţă de lângă Şcoala „I.G. Duca”, alţi 18.000 lei pentru consolidarea unui planşeu din zona grupurilor sanitare de la Grădiniţa cu Program Prelungit de pe strada Aviatorilor din Aeroport şi tot 18.000 de lei pentru studiul de fezabilitate în vederea construirii unui soclu pentru amplasarea unei statui la intersecţia DN 66 cu strada Mihai Viteazul.
În ceea ce privesc lucrările la străzile municipiului, cu finanţare de la bugetul local, s-a avut în vedere strada 1 Decembrie 1918, cu două tronsoane de pe DN 66 în lungime de 1,6 km, suma alocată prin această rectificare de buget fiind de 250.000 lei. Banii au fost luaţi aici din subcapitolul bugetar „Spitale”, diminuându-se transferul din bugetul local pentru finanţarea cheltuielilor de capital în domeniul sănătăţii cu suma de 250.000 lei.
În cadrul şedinţei au fost şi consilieri reticenţi, în sensul că ar fi dorit să voteze la proiect doar sumele alocate la grădiniţe şi la drum, dar nu şi la studiul de fezabilitate, unora părându-li-se că se azvârle pe geam această sumă din moment ce „nu anul acesta facem lucrarea, iar până la anul sau peste doi ani se schimbă multe prin legislaţie şi rămânem cu banii daţi, cum s-a mai întâmplat”.
După ce directorul Daniel Vişan a explicat cum s-a ajuns la această sumă, subliniind că astea sunt preţurile cu aceste SF-uri, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a explicat că niciodată nu vei putea face o lucrare cu bani publici până n-ai acest studiu de fezabilitate: „Pe unii consilieri văd că-i interesează dacă vreun studiu de fezabilitate ajunge să fie casat, fiindcă după trei ani expiră sau se schimbă legislaţia. Problema e în felul următor: când vrei să faci un proiect - şi dumneavoastră, doamna Niţă, ştiţi, că aţi fost viceprimar – trebuie să faci înainte un studiu de fezabilitate, uneori un studiu de prefezabilitate, sau poate să ţină un studiu de oportunitate în unele cazuri ca şi echivalentul unui studiu de prefezabilitate. Dar fără un studiu de fezabilitate care să spună cât costă şi să-ţi prezinte nişte parametri mari, nu poţi să faci nimic pe proiect. Nici pe PNDL, nici pe vreun program naţional, nici internaţional, nici de care vreţi dumneavoastră. Că noi depunem, dar n-avem siguranţa că primim şi bani, asta e altceva. Și atunci sigur că s-ar putea ca studiile de fezabilitate să expire peste trei ani şi să le casăm. Dar vă întreb altceva: dacă noi nu facem această fază incipientă, ce facem? Că atunci noi nu putem să mai facem niciodată vreun proiect! Deci, întrebarea dacă acest studiu va fi casat, mi se pare un pic anacronică. Fără un studiu de fezabilitate nu poţi să depui o opţiune pentru finanţare. Dacă noi n-o să avem anul viitor bani de-ai noştri de la buget ca să facem acest proiect, o să păstrăm studiul de fezabilitate pentru celălalt an. Noi vrem să facem acest obiectiv, din moment ce facem studiul, dar dacă intervin altele ce nu depind de noi... ce să facem?! Dacă guvernul ne mai ia încă un milion din bugetul local, cum s-a întâmplat, înseamnă că n-o să-l facem... Deci, repet, nu depinde de noi şi nu e rea-credinţă ori altceva, sunt chestiuni care nu ţin de noi şi modifică legislaţia mare (...)”, a explicat primarul consilierilor. După intervenţia edilului discuţiile s-au oprit şi proiectul a fost aprobat în forma stabilită în unanimitate.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (2 )

#1 misu 13.07.2018,  09:52:58
Problema nu e studiul de fezabilitate ci daca chiar avem nevoie de o statuie care nu va interesa pe nimeni. De banii astia puteau sa planteze sute de copaci in oras, mai frumosi ca orice statuie.
#2 petrosenean13.07.2018,  13:56:52
DA, natura, florile, copacii, parcurile, zonele verzi sunt reprezentative si sanatoase pentru orice oras. Ai dreptate. Doar si de statui si de alte simboluri reprezentative are nevoie un oras! Fara ele orice oras pare mort, neinteresant, acestea toate, impreuna cu strazile si cladirile fac parte distincta si peste tot in lume, in tarile cu civilizatie veche, exista. Pana si americanii, cu o istorie recenta, de doar vreo vreo doua secole si jumatate de la Independenta (inainte America era un mare gol umplut de bastinasi, pe care i-au eradicat si i-au inghesuit ulterior pe cei ramasi in ,,rezervatii,,, iar acum ne dau lectii de drepturile omului),le inventeaza si le au. Darmite o zona ce face parte dintr-o regiune locuita de mii de ani, cu drumuri romane nescoase in evidenta (din pacate) si cu urme clare arheologice de tot felul care justifica existenta omului de mii de ani pe aceste meleaguri! Haideti sa ne mai gandim si altfel! Avem valori in cultura, sport, stiinta, tehnica, care pot fi reprezentate prin statui, neme de strazi, monumente... De ce sa nu facem un Petrosani frumos? Si asa banii se duc pe destule prostii. Macar ramane ceva interesant si placut in urma.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter