15.07.2018,  12:03:21 | 0 comentarii | 656 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Reportaj de pe cea mai urâtă stradă din Petroşani: Pe strada Primăverii nu miroase (deloc) a roze
de Corneliu BRAN

Viaţa unor zeci de cetăţeni de pe o stradă aflată la marginea Coloniei Petroşani, înspre Jiul de Est, este un adevărat coşmar. În zilele când plouă devine de-a dreptul de nesuportat. Aşa s-au plâns sâmbătă, 14 iulie, mai mulţi cetăţeni ce locuiesc în cele vreo 15 case de pe strada respectivă, rugându-ne chiar cu lacrimi să-i ajutăm, să le trecem în ziar necazurile „că poate ne-o auzi şi pe noi cineva şi va interveni să schimbe lucrurile şi pe la noi pe aici”.
În cele ce urmează vă prezentăm un cutremurător reportaj edilitar de pe strada Primăverii.

„Strada” Primăverii - un adevărat focar de infecţii
Prima imagine ce îţi trece prin faţa ochilor când o iei la pas pe această stradă ce trece prin spatele fostei unităţi militare din Colonia Petroşani este calitatea proastă a drumului. Practic, vorbim de un drum de pământ, care arată aşa ca acum 100 de ani. Nici măcar drum de ţară nu-i poţi spune acestui drum. Lăsând la o parte bălăriile cu vegetaţie crescută de peste un metru de pe partea dreaptă a drumului, dinspre Jiu, unde probabil şerpii şi lighioanele de tot felul sunt la ele acasă, o adevărată junglă la marginea Coloniei, imaginea pare parcă dintr-un film de groază. Totul arată ca după apocalipsă şi stai şi te întrebi cum de pot supravieţui aceşti oameni ce locuiesc pe această stradă? Dar poate cel mai izbitor fapt este, pe lângă imaginea degradată a fostei cazarme militare, gunoiul ce se întinde pe o rază de zeci de metri pe imaşul de pe partea stângă a drumului. Cum, totuşi, vorbim de o stradă, cu cetăţeni care plătesc şi ei taxe şi impozite, cu câteva case de momârlani ai locului situate peste Jiu „de când ne ştim”, cum spun oamenii, nu înţelegem cum e posibil aşa ceva?! Oare chiar nimeni nu vede cum se aruncă mizeriile acolo, deşeuri menajere şi nemenajere, în special deşeuri rezultate din construcţii şi amenajări interioare? Oamenii ni s-au plâns că acele deşeuri nu sunt aruncate de ei, că ajung acolo „sistematic”, uneori chiar dubios deoarece vorbim de camioane mari sau dubiţe din oraş! 
„Fiind vorba de un drum aflat în apropiere şi de Jandarmeria Petroşani, cu atât mai mult ar fi trebuit ca cineva să vadă! De ce nu montează nimeni o cameră la intrarea pe drum şi într-o săptămână-două i-ar prinde pe toţi ce s-au învăţat să vină să arunce aici, molozul şi materialele de construcţii fiind al unor firme de acest gen, vă asigurăm! Noi am ajuns să credem că nu se vrea rezolvarea acestei probleme, că, tacit, se acceptă aruncarea gunoaielor aici, că e în spate şi nu se vede... Altfel nu ne explicăm de ce se întâmplă aşa. Noi avem container aici, plătim gunoiul, n-avem de ce să ne facem noi rău, singuri, aruncând lângă casă deşeuri, care put îngrozitor acum vara şi care atrag şobolănimea şi câinii vagabonzi”, ne-au spus aproape în acelaşi timp mai multe glasuri. Exprimarea violent verbală de la un moment dat nu mai putem să o redăm, astfel că ne oprim aici.

Trei mari şi late probleme 
Cele mai mari probleme ale celor ce locuiesc „în Cartierul Primăverii de Petroşani”, după cum a glumit amar unul dintre petroşenenii de pe această stradă  ce ne-au întâmpinat sâmbătă, ne-au fost relatate de doamna Carmen Deac. Redăm aici declaraţia dumneaei, că aşa poate că cei din administraţia locală vor încerca să mai rezolve dintre ele: „Cea mai mare problemă aici sunt câinii! Asta e de departe problema numărul unu, deoarece copiii noştri nu pot trece pe drum din cauza lor. Vă spun, din toată inima mea, acesta e adevărul. Uitaţi câţi copii avem aici, mai multe familii! Vedeţi? Câinii, aflaţi peste tot, îi muşcă, îi fugăresc... Ce înseamnă asta? Apoi, a doua problemă este acest drum! Copiii nu pot fi duşi de multe ori la şcoală din cauza mocirlei. Merg cu cizmele pline de noroi şi stropiţi până în gât de mocirlă până la strada asfaltată. A treia problemă e acel gunoi. Pute a hoit peste tot, nu putem deschide un geam din cauza asta, azi-mâine şobolanii ne vor împresura. Am mers la primărie la un domn, nu ştiu cine este dar acolo mi s-a spus să mergem când am ajuns la poartă, nu ştiu cine este, undeva la etajul unu şi i-am spus de gunoi. Mi-a spus că nu este el vinovat că aruncă lumea gunoi acolo. Nu e, dar nici noi nu suntem. Plătesc impozite şi taxe. Haideţi cu mine să vă arăt chitanţele, să vedeţi că sunt la zi la plată cu ele! Este jandarmeria în zonă, de ce nu se iau măsuri? Ei i-ar putea prinde! Că dacă le dai azi o amendă, mâine alta, poimâine alta, gata! Ce, nu pot să monteze o cameră-două şi să-i prindă?! Haide, domnule, las-o încolo de treabă! Cred că nu vor! E de ani de zile, nu de azi... Ce tot atâta încoace şi încolo? Apoi, tot acelui domn, viceprimar, director sau ce o fi (să fie vorba de dl. Daniel Vișan? – n.r.) că n-am reţinut că eram prea supărată, i-am arătat imagini cu fata mea muşcată de picior de câini. Sun acum, doamnă şi rezolvăm, mi-a spus. Nu s-a făcut nimic. Tot acesta mi-a spus că a dat comandă şi săptămâna viitoare vine pietriş. Care săptămână? Că nici vorbă de pietriş. Iar cu ploile astea mocirla ne-a făcut un chin! Nu-mi faceţi mie poză, vă rog frumos, faceţi poze cu drumul şi gunoaiele... că nu sunt eu fotomodel să fiu pozată”.

Rezolvarea e foarte simplă
Ne oprim aici în speranţa că aceste probleme vor fi rezolvate. Rezolvarea e simplă: măcar pietriş turnat pe drum şi nivelat bine, strângerea câinilor violenţi, cosirea imaşului de lângă drum, urmărirea şi prinderea celor care aruncă gunoaie acolo (o simplă cameră video, montată unde trebuie, ar rezolva multe!) şi curăţirea zonei de gunoaie (probabil câteva camioane bune şi vreo trei lucrători vânjoşi, alături chiar de oamenii din zonă – dacă vor finalizarea rapidă a problemelor, atunci trebuie să se implice şi ei, asta le-am spus-o deschis şi dumnealor). Totul e să se vrea. (Îl așteptăm să intre în acțiune pe Arthur Ambruș, șeful Compartimentului „Protecția Mediului” din cadrul Primăriei Petroșani. Sau, pentru dezastrul ecologic se va da vina tot pe  Daniel Vișan, ca în cazul „războiului” coșurilor de gunoi, ca să scape alții cu fața curată? Noi credem că nu Vișan e vinovat, că până la el mai există poliție comunitară, protecția mediului ș.a. – n.r.).Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter