17.07.2018,  19:04:24 | 0 comentarii | 643 vizualizari
În Ajunul Sfântului Ilie, / Parohia viitoarei Catedrale a Văii Jiului va aduce moaştele Sfântului Nectarie 
de Corneliu BRAN

Vineri, 20 iulie, toţi creştinii sărbătorim ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă, un înger întrupat în carne care a primit de la Dumnezeu misiunea şi puterea de a „deschide şi închide cerurile”. Atât de mare a fost personali­tatea acestui sfânt şi atât a fost el îndrăgit de Domnul, încât i-a făcut o mare favoare, aceea de a îl muta din această viaţă pământească la viaţa cerească fără a trece prin „poarta” morţii, ridicându-l la cer. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care primeşte un astfel de dar din partea lui Dumnezeu, iar minunea a fost văzută şi povestită în lumea mare de către ucenicul său, care a spus că Sfântul Ilie s-a înălţat la cer pe o căruţă de foc trasă de cai.

„Sfântul Nectarie” se va afla două zile la Petroşani 
La Petroşani, cu sprijinul comunităţii locale, al unor creştini de bine şi al administraţiei locale, se ridică în aceste vremuri, puţin câte puţin, Catedrala Văii Jiului. Ea poartă la loc de cinste numele acestui Sfânt Ilie, „ocrotitorul recoltelor” după cum se spune în popor, iar vineri va fi cinstit hramul aşa cum se cuvine prin strădania neobositului paroh, preotul Gabriel Bulf. 
Totul va începe însă în Ajunul zilei de Sfântul Ilie, când la paraclisierul din complexul bisericesc de pe strada Avram Iancu, de lângă Parcul Central „Carol Schreter” vor fi aduse moaştele Sfântului Nectarie în cinstea acestei mari sărbători ortodoxe!
Pentru cine nu ştie prea multe despre acest sfânt grec, care a trecut la cele veşnice în 1920, este un sfânt făcător de minuni denumit „doctorul fără de arginţi”, dar şi un mare „dascăl al rugăciunii şi al credinţei ortodoxe”, o adevărată „lumină vie a ortodoxismului” şi „ocrotitorul celor bolnavi de cancer”, după cum l-au denumit chiar grecii săi. Se spune că bolnavii ce au credinţă şi se roagă sfântului, citind zilnic de câteva ori Acatistul Sfântului Nectarie şi ţinând post, au parte de vindecări miraculoase, în cele mai grave boli, precum cancerul sau alte boli grave ale secolului XXI. În România se găsesc moaşte ale sfântului în mai multe locuri, printre cele mai importante fiind Patriarhia Română din Bucureşti, precum şi alte trei mănăstiri, una tot din Capitală, una la Braşov şi a treia la Schitul „Sfântului Necatarie” de la Nandru, o aşezare situată în apropiere de municipiul Hunedoara, de unde vor veni de altfel şi aceste moaşte la Petroşani în ziua de joi, 19 iulie.
„Credincioşii din Petroşani şi din întreaga Valea Jiului sunt aşteptaţi, începând cu orele 17,00 din ziua de joi, 19 iulie, deci din Ajunul sărbătorii de Sfântul Ilie, să vină să se închine la racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie. La ora 17,00 vor începe de altfel şi slujbele speciale, respectiv Vecernia unită cu Litia, Sfânta Taină a Maslului şi Utrenia. Ele vor fi oficiate de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Protopop de Valea Jiului, Petrache Creţu”, ne-a declarat şi a făcut totodată invitaţia tuturor creştinilor doritori să participe, preotul Gabriel Bulf.

500 de pachete, icoane sfinţite şi acatiste 
Fireşte că acţiunile dedicate Sfântului Ilie de obştea bisericească petroşeneană din cadrul viitoarei catedrale nu se încheie aici. A doua zi, începând cu orele 8,30, se va săvârşi Acatistul Sfântului Ilie şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. După slujbă, parohia condusă de părintele Bulf va împărţi 500 de pachete cu un fel principal de mâncare, alături de apă minerală şi fructe. Deasemenea, fiecare participant la slujbă va primi câteun Acatist al Sfântului Ilie, însoţit de o icoană sfinţită. În tot acest timp, creştinii pot participa şi la închinarea la racla cu moaşte ale Sfântului Nectarie, raclă ce va fi ridicată şi transportată înapoi „acasă”, la Schitul din Nandru undeva în jurul orelor 16,00 din ziua de vineri 20 iulie.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter