26.07.2018,  22:45:34 | 2 comentarii | 934 vizualizari
Concluzia unui profesor octogenar vulcănean: Falimentul librăriilor înseamnă dispariţia cărţii
de Gheorghe OLTEANU

Este o încântare sufletească să stai de vorbă cu domnul profesor octogenar Francisc Czimbolmos. Şi, dacă, aşa cum e cazul meu, nu ne vedem preţ de o săptămână, a doua e musai să ne întâlnim. Locul îl stabileşte întotdeauna domnia sa. De obicei grădina de vară sau terasa unui local, dacă e vară, şi, iarna, la o masă înăuntru.

Niciodată dumnealui
nu  vine cu mâna  goală. Aduce cu sine o plasă plină cu cărţi. Pentru mine sau pentru alţii cărora le-a promis că le dă. Toate sunt din biblioteca personală a domnului profesor. Am mai zis-o, dar mă repet ori de câte ori am ocazia. Întregul apartament al domnului profesor Czimbolmos este o bibliotecă. Nu exa­ge­rez deloc. Are atâtea cărţi, încât trebuie să intri şi să umbli cu mare atenţie, altfel vrafurile se pot prăvăli peste tine. Sunt cărţi cumpărate de-a lungul a zeci de ani în Vulcan, dar şi din librăriile bucureştene pe care domnul profesor, ca şi atunci când era student la universitatea bucureşteană, le ia la rând ori de câte ori ajunge în Capitală. Le-a citit pe toate cu creionul în mână. Ca şi cele pe care le am eu, când dau de sublinierile făcute de domnia mă opresc şi mai trec o dată cu vederea peste ele. La întâlnirea din joia trecută, fostul meu profesor de istorie din liceu nu a scos din plasă o carte, ci o coală de hârtie A4 scrisă de mână, cu stiloul. Nu mi-a dat-o imediat, ci, mai întâi, mi-a citit chiar dumnealui ceea ce scrisese. Era vorba despre durerea pe care o resimte, ca intelectual, fiindcă în Vulcan nu mai există nicio librărie. După care, încet, mi-a întins coala de hârtie pe care, sus de tot, era trecut cu litere mari „FALIMENTUL LIBRĂRIILOR”. Permis să-mi fie să îi reproduc întregul conţinut.

„Mult timp, mai ales în oraşele mici,
librăria şi şcoala erau conside­rate surse de cultură. Aşa a fost şi în Vulcan în secolul trecut. Îmi amintesc evoluţia librăriei din Vulcan, începând cu mijlocul secolului trecut, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, eu fiind elev în clasele I-IV. Vulcanul avea, atunci, o populaţie de 5-6.000 de locuitori, mina era închisă, dar exista o librărie frumoasă pe strada principală, Regele Ferdinand, vizavi de parohia ortodoxă a preotului Zamora (cam pe unde-i fosta alimentară la parter din centrul vechi – n.r.) care avea trei fete frumoase. 

Îmi amintesc
şi de proprietarul librăriei, un domn german, respectabil. După război, evenimentele politice, ascensiunea comunismului au influenţat şi existenţa librăriei care s-a mutat în alte case, dar tot pe strada principală, printre care şi în casa domnului Makai, care avea şi el trei fete frumoase. Schimbarea mare s-a produs după naţionalizarea din iunie 1948 când şi librăria a intrat în proprietatea statului. De la mijlocul anilor ’50, librăria se mută în fosta farmacie a domnului Papp Nuţu, la intersecţia cu biserica greco-catolică (actuala biserică ortodoxă cu hramul Duminica Orbului de la intersecţia străzilor 1 Mai şi Nicolae Titulescu – n.r.). La începutul anilor ’50, când s-au ridicat primele blocuri, şi librăria s-a mutat de mai multe ori, de pe vechea stradă principală pe noua stradă principală, devenită bulevard. Acolo, lângă poştă, a funcţionat vreo cincizeci de ani librăria principală a Vulcanului, devenit între timp oraş. Până la începutul anului 2000 librăria şi-a îndeplinit misiunea, deoarece CARTEA ERA APRECIATĂ. Apoi, influenţa televiziunii (total negativă) şi apariţia sculelor care au scos din circulaţie cartea (telefonul mobil, laptopul, internetul, computerul) nu numai că au dus la declinul cărţii, ci la dezastru, la dispariţia ei din preocupările copiilor şi ale PROFESORILOR. 

Acum trei ani,
s-a închis librăria din clădirea pieţei, de peste drum de liceu, iar acum câteva săptămâni s-a închis şi librăria princi­pală, aceea de lângă poştă. VULCANUL, un oraş cu peste 20.000 de locuitori, nu mai are librărie, nu mai are nevoie de cărţi, nu mai cumpără cărţi nici elevii celor şase şcoli, inclusiv liceul, nici cei aproape o mie de profesori ai acestor şcoli! Incredibil! Scandalos! Ruşinos! O casă fără cărţi este ca un oraş fără suflet! Un oraş fără librărie este ca un analfabet, adică un om lipsit de şcoală”. 
Acestea sunt rândurile scrise de către domnul profesor Francisc Czimbolmos. Pentru mine, o spun sincer, ele sunt testamentul unui adevărat intelectual. 
Trebuie să recunoaştem că domnia sa are foarte dreptate în ceea ce spune. Ar mai fi ceva de adăugat? 
N-aş crede! Domnul profesor a zis tot ce era de zis.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Ioan27.07.2018,  11:03:47
Probabil ca d-nul profesor regreta disparitia librariilor din Vulcan,in care sa fi aparut si cartea al carei autor este si in care vorbeste despre apartenenta Transilvaniei!
#2 Mircea27.07.2018,  11:18:37
Lipsa librariilor din orasul Vulcan este o problema comuna majoritatii oraselor mici din aproape toata tara.Locul acestora a fost luat de restaurante,buticuri,jocuri de noroc si alte destinatii.De altfel, odata cu aparitia internetului,majoritatea elevilor si nu numai ei,au renuntat la ideea de a mai citi o carte,evident cu o serie de repercusiuni.Ca sa mai vorbim de imbogatirea vocabularului,totul ramane doar un vis.Acum la orice pas, se citeste telefonul......


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter