30.07.2018,  18:58:10 | 0 comentarii | 733 vizualizari
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XLII) / Minele în primii ani de după război în România Mare
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul „Minele în primii ani de după război în România Mare” din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)    

 

3. Avantagiile ce rezultă prin introducerea spălării întregii noastre producţii sunt de diferite feluri. În ultimul timp, prin atacarea atât a stratului 3, cât şi a altor straturi care nu fuseseră exploatate ca fiind murdare şi nerentabile, calitatea cărbunilor noştri a scăzut (în special mărunţi) şi am avut de suferit de neomogenitatea produselor noastre. Firme importante ne-au părăsit şi a trebuit să plătim chiar despăgubiri importante. Prin spălare acest inconvenient va dispare complet. Ceva mai mult, dat fiind că puterea de valorificare, deci efectul util al cărbunilor noştri creşte cu mult mai mult decât pierderea în greutate prin spălare, preţul ce putem obţine la clienţii luminaţi pentru cărbuni spălaţi ne dă pentru cărbunii bruţi nespălaţi un preţ mediu mai mare decât cel mediu obţinut prin vânzarea sub formă brută. (Experienţe şi contract de furnitură obţinem pe bază de licitaţie la uzina electrică Arad).            
Un alt avantagiu este că cheltuielile de transport raportate în efectul util sunt sensibil mai mici la cărbunele spălat decât la cărbunele brut, şi anume scad în proporţia creşterii de vaporizare. Consecinţa acestui fapt este sau augmentarea razei noastre de acţiune sau diminuarea costului efectului util la aceeaşi distanţă de unde va rezulta desigur un plus de plasament. Acest plus va fi augmentat şi de faptul că felul în care se prezintă produsele noastre va face pe mulţi consumatori de combustibili de altă natură să se aprovizioneze pe viitor cu cărbuni de Lupeni.
De asemenea, cheltuielile de spălare pe tonă, inclusiv amortismentul noilor instalaţiuni sunt sensibil mai mici decât actualele cheltuieli de separare cu mâna.
Un alt avantagiu bănesc mai rezultă şi din faptul că tonajul de cărbune crud ce se va extrage va creşte din următorul fapt. Tonajul brut ce se vinde astăzi este de cca. 480.000 t. Supunând spălării până la 15% cenuşă, cifră ce socotim economică, vom pierde circa 15% din brutul tratat. Ori, este absolut cert că tonajul de cărbuni spălaţi ce vom vinde nu va scădea cu 15%, ci se poate prevede în mod destul de cert cel puţin o creştere de jumătate din pierdere sau cca. 8%. De altă parte, dat fiind că în cheltuielile de exploatare avem cel puţin 50% cheltuieli fixe, prin acest plus de 8% de producţie de cărbune brut se poate conta de o reducere de cca. 4% sau de cca. 30 lei/ t.
Rezumând cele ce preced putem evalua beneficiile ce rezultă din spălare la:
a) Pentru a calcula previziunile cu cea mai mare prudenţă presupunem cazul cel mai defavorabil, şi anume că toată producţia provine exclusiv din stratul 3 şi că acesta ar avea aceeaşi curbă de spălare ca şi stratul corespunzător de la Grupul Petroşani.
De asemeni, vom calcula preţurile de vânzare bazându-ne nu pe încheierile deja realizate (uzina electrică Timişoara, uzina de gaz Bucureşti), ci pe preţul pe care Căile Ferate ni l-au oferit chiar fără să fi făcut încercări de vaporizare, preţ ce reprezintă o scădere destul de mare pentru acea administraţiune a preţului tonei de apă vaporizată.
Spălarea nu va trebui să o împingem la procente de cenuşă mult prea mici, ci va trebui să ne oprim la punctul cel mai economic, adică la procentul cel mai mare de câştig de calorii cu cea mai pierdere de greutate prin spălare. Studiind curbele de spălare şi procentele medii rezultate la ciuruire găsim că procentul de cenuşă economic este 155. În acest caz vom avea:
Separând cu mâna:       80 kg        Peste 80 mm
                632 kg        8 – 80 mm
              183 kg        0,5 – 8 mm
                45 kg    0 – 0,5 mm
                  60 kg    steril
            ……………………………………………
             1.000 kgInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter