08.08.2018,  19:14:52 | 0 comentarii | 370 vizualizari
Când ADI bate de 4 ani holurile tribunalelor, / Este corect să cheltuim banii din bugetele locale ale Văii pentru investiţii în managementul deșeurilor?
de Alina PIPAN

Tot anul acesta, dar și anul trecut, am văzut, am publicat fotografii cu deșeuri neridicate. Cetățenii postează online, sesizează mereu, în toate orașele Văii Jiului, faptul că gunoiul nu se ridică cum trebuie, nu se depozitează unde trebuie. Între timp, sancțiunile se înăspresc. Din 2019 sancțiunile cresc, și ele se vor reflecta în prețul gunoiului, care va fi mai mare pentru toată lumea. 

În 2012
ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara a fost constituit. Imediat ce a scos la licitație contractele de colectare a deșeurilor pentru cele 4 zone și de administrarea a deponeului au început contestațiile și acțiunile în instanță. Tot de atunci, administrațiile locale trebuie să preia obligațiile ADI Deșeuri și să investească bani din bugetul local pentru a achita de obligații ce aparțin ADI, și pot fi rezolvate cu bani europeni. 
Prețul gunoiului a crescut mult, pentru că deja UE ne sancționează incompetența, iar noi așteptăm și plătim. În momentul de față nu știm când se va colecta gunoiul de un operator privat în Valea Jiului. 

Operarea din nou în licitație
Joi, 9 august, este termenul limită de depunere a ofertelor pentru delegarea prin concesiune a operării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea. La 9 iulie a fost publicat în SEAP studiul de fundamentare completat în conformitate cu Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia. Curtea de apel a obligat autoritatea contractantă la refacerea studiului de fundamentare prin prezentarea unei analize economico-financiare, matematic justificată prin calcule, cu luarea în considerare a tarifelor maximale și a veniturilor din punct de vedere al asigurării echilibrului între venituri și costuri, respectiv ale asigurării fezabilității financiare și economice a contractului. 

Colectarea în Valea Jiului - în stand-by
Nici platforma de la Dâlja nu este adusă la starea inițială. Consilierul Florin Mârza a avut o interpelare în Consiliul Județean Hunedoara, întrebând care sunt stadiile la licitațiile pentru Bârcea și cele patru zone de colectare a deșeului menajer. De asemenea, s-a interesat când va fi adusă la starea inițială platforma de la Dâlja.

Zona de colectare Petroșani
În cadrul acestei proceduri, în data de 9 iulie 2018 s-a formulat de ADI recurs în contradictoriu cu contestatoarea SC Supercom SA, împotriva sentinței 600/ 14.05.2018 a Tribunalului Hunedoara, prin care s-a solicitat admiterea recursului, casarea sentinței atacată și respin­gerea contestației formulate de SC Supercom SA. Nu se poate estima un termen pentru finalizarea procedurii. 

Platforma de stocare Dâlja
Privitor la stadiul actual al platformei de stocare temporară a deșeurilor din municipiul Petroșani, zona Dâlja, a fost demarată procedura de aducere a terenului la forma inițială. În acest scop a fost obținut certificatul de urbanism pentru desființarea platformei, s-au depus documentațiile pentru etapa de evaluare inițială în vederea obținerii avizului APM Hunedoara, s-au depus documentațiile pentru etapa de evaluare inițială în vederea obținerii avizului APM Hunedoara, s-au elaborat și aprobat tema de proiectare și nota conceptuală. În data de 10 iulie s-a semnat contractul de servicii privind elaborarea documentației tehnice faza DALI. Următoarea etapă este cea de proiectare și execuție a lucrărilor de desființare a platformei temporare și aducerea terenului la starea inițială.

La Brad
procedura a fost finalizată, a câștigat asocierea SC Brai-Cata SRL și SC Ted Trans 2002 SRL, contractul a intrat în vigoare, investiția se implementează. 
La Hațeg procedura de atribuire este la faza de evaluare tehnică. În prezent, procesul de evaluare tehnică a fost contestat la CNSC, solicitându-se anularea acestuia. Până la data de 10 iulie, contestatoarea nu a depus cauțiunea. În cazul în care nu se depune cauțiunea, contestația va fi respinsă, și o dată cu primirea deciziei CNSC, ADI va continua procedura cu deschiderea și evaluarea ofertei financiare pentru ofertantul declarat admisibil.
Pentru zona de colectare 3 Centru, procedura este contestată la Tribunalul Hunedoara. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter