13.08.2018,  19:27:19 | 0 comentarii | 1148 vizualizari
Pentru capturarea escrocului Augustin Hila, alias Vasile Cornea, / Presa petroşeneană a pus la bătaie o recompensă
de Marian BOBOC

Dacă nu ar fi fost implicat în povestea de mai jos, cu siguranţă Vasile Cornea ar fi rămas un anonim. Aşa, are parte de o nesperată „celebritate” postumă…

Achizitorul
Chiar dacă nu aveau personal excedentar, redacţiile publicaţiilor interbelice din Valea Jiului aveau în mod sigur pe ştatul de plată o funcţie vitală: achizitor. Sau, mai pe înţelesul contemporan: încasator. De la această regulă nu făcea excepţie nici Avântul, săptămânal care apărea la Petroşani. Ţinând cont că în acele timpuri mai toate publicaţiile supravieţuiau din abonamente, nici Avântul nu avea cum să eludeze această funcţie importantă. Concret, achizitorul era cel care strângea banii pentru abonamente de la persoane şi firme şi, uneori, şi banii pentru publicitate. Deci, achizitorul era un om de teren, care gestiona bani cash. Teoretic, ar fi trebuit să fie un om integru. Însă, achizitorul Avântului se „numea”...

...Vasile Cornea
Nu ştim dacă Vasile Cornea fusese angajat chiar din primul an de apariţie al Avântului, 1928. Cert este că în toamna anului 1929 lucrează pentru Avântul. Cum în epocă nici redactorii nu-şi prea iscăleau articolele, numele unui achizitor nu apărea nici atât în ziar. Dar excepţie de la această regulă a anonimatului o face Vasile Cornea. Cum? Foarte simplu: numitul Cornea dispare, pur şi simplu, într-o zi, cu banii încasaţi şi cu chitanţierul publicaţiei petroşenene. Alertată, redacţia Avântul sesizează poliţia.
Din cauză că clişeele fotografice erau scumpe, presa locală publică arareori fotografii, şi atunci doar cu V.I.P-urile (regele, regina, primul-ministru, prefectul, primarul…). Văzând că potera copoilor nu dă rezultate, conducerea Avântului ia o decizie costisitoare: sacrifică niscai bani, investind într-un clişeu fotografic, publicând la 1 decembrie fotografia ţeparului achizitor. 

Wanted!
Fotografia este însoţită şi de un text sugestiv titrat „Escrocul Vasile Cornea”: „Dispărut în luna Octombrie a.c. din serviciul AVÂNTULUI de la Petroşani, unde era angajat în calitate de achizitor (încasator) şi care azi continuă să facă încasări în ţară, în numele ziarului. 
Dat în urmărirea tuturor organelor poliţieneşti din cuprinsul ţării pentru a-l urmări, prinde şi înainta la Petroşani. După actele ce s-au depus la ziar, e născut în 1907 în comuna Căbeşti, Judeţul Bihor, cu ultimul domiciliu în comuna Meziad, jud. Bihor, şi este absolvent a 8 clase de liceu de la liceul de stat din Salonta. Se crede însă că actele nu sunt ale lui, deci s-a prezentat cu nume fals”.
Vrând să dinamizeze vigilenţa cetăţenească, redacţia Avântul oferă şi o recompensă. Din cercetările noastre rezultă că aceasta recompensă are valoare istorică, fiind prima (şi ultima) oferită de un organ de presă din Valea Jiului: „Cel care îl va prinde sau va da indicaţii precise unde se află, pentru a fi arestat, va primi o bună recompensă din partea ziarului Avântul de la Petroşani”.

Capturat în gara Teiuş
Mai mult ca sigur că nici direcţiunea Avântului nu bănuia că iniţiativa sa va da rezultate atât de rapid. Peste o săptămână, redacţia anunţă victorioasă capturarea infractorului:
„Escrocul V. Cornea a fost prins”: „Escrocul dispărut din serviciul ziarului nostru, despre care am scris şi a cărui fotografie am publicat- o în numărul din săptămâna trecută, a fost prins acum 4 zile în gara Teiuş, pe când călătorea cu acceleratul spre Bucureşti. După cum am bănuit, nu se numeşte Vasile Cornea; numele lui adevărat este Augustin Hila şi e de fel din jud. Târnava Mare. În prezent se găseşte în arestul poliţiei din Petroşani pentru cercetări. În numărul viitor vom da amănunte de mare senzaţie asupra antecedentelor acestui ordinar escroc”.

Ţepar de… ţepar
Cititorii dornici de senzaţional ai Avântului află la 15 decembrie o parte „Din isprăvile escrocului V. Cornea”: „(…) Escrocul Augustin Hila, care se dăduse sub numele de Vasile Cornea, a fost prins în staţia Teiuş din Ardeal. El a fost dat pe mâna organelor poliţieneşti de către Dl D. Alexandrescu, student, cumnatul dlui revizor şcolar Lucaciu (de loc din Vulcan - n.a.). Acesta, recunoscându-l după fotografia publicată în ziar, l-a dat în primirea poliţiei, şi astfel, fiind adus la Petroşani sub stare de arest şi legat, a recunoscut toate încasările făcute în numele ziarului, fără autorizaţia noastră. Noi aducem şi pe această cale mulţumiri Dlui Alexandrescu. Escrocul a declarat că a mai escrocat soc. Astra cinegrafică din Sibiu cu 15.000 lei; gazeta Voinţa Poporului din Arad cu vreo 10.000 lei; a mai furat de la un consătean al lui 2.160 lei şi a suferit o pedeapsă de 3 luni închisoare pentru crimă contra liniștii publice cu ocazia tulburărilor studenţeşti de la Oradea Mare - totodată s-au primit scrisori de la dnii Corneliu Z. Codreanu din Iaşi şi I. Moţa din Deva, că numitul le-a cauzat multe neplăceri pe timpul cât a fost la revista Pământul strămoşesc din Iaşi şi arată că doresc să fie prins pentru a-şi ispăşi pedeapsa ce i se cuvine. De altfel, a fost urmărit de acum doi ani, însă fără rezultat. În cele din urmă, după investigaţiile făcute de noi, numitul escroc ce poseda acte furate a fost prins. În ziua de 10 crt. (10 decembrie 1929 - n.r.) a fost înaintat Parchetului la Deva. Actele au fost încheiate de către dl I.T. Buzică, şeful poliţiei, care a făcut personal cercetările, ajutat fiind de dl comisar aj. G. Butuza”.
Cu siguranță, escrocul Augustin Hila, alias Vasile Cornea, cu un asemenea „palmares” infracţional, ar fi făcut faţă cu brio şi provocărilor infracţionale din zilele noastre.
Un final cu happy-end pentru redacţia săptămânalului petroşenean. Din păcate, nu am aflat dacă studentul Alexandrescu, cel care l-a identificat pe escroc, a încasat şi recompensa promisă...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter