13.08.2018,  19:28:41 | 0 comentarii | 1465 vizualizari
Serviciul Special de Siguranţă Petroșani și ziarele / Cenzurat complet
de Marian BOBOC

Ediția din 25 iulie 1926 a „Gazetei Jiului” are lipsă un articol de pe prima pagină. De fapt, din el a mai rămas doar titlul: „În atențiunea Ministerului de Război”. Golul celor două coloane e „umplut” cu „Cenzurat”. E drept că în stânga sus, deasupra frontispiciului ziarului, este precizat: „Cenzurat de Serv. Spec. de siguranță Petroșani”. Un document al acestui serviciu, întocmit la 6 august către superiorii din București și Timișoara, ne lămurește asupra considerentelor care au dus la o asemenea aspră cenzură, scoaterea unui întreg articol:
„Avem onoarea a înainta aici alăturat în copie articolul Ce se petrece în armata Română, care a fost cenzurat în ziarul Gazeta Jiului nr. 30 din 25/ VII/ 1926, ce apare în Petroșani, și care articol fiind scris în termeni care în orice caz, prin comentariile ce le face autorul, nu putea fi lăsat să apară pentru dezonoarea prestigiului armatei și pentru agitarea spiritelor soldaților ce ar fi luat la cunoștință despre el, fapt care ne-a determinat a-l cenzura complet”.
Din păcate, articolul nu este păstrat în Dosarul Comisariatului de Poliție Petroșani, ca să putem aprecia „toxicitatea” acestuia. Interesant e că în ziar titlul apare neutru, „În atențiunea Ministerului de Război”, iar în raport apare probabil titlul original Ce se petrece în armata Română.

Ziarele maghiare - mai iuți ca acelea românești
O altă preocupare a Serviciului Special de Siguranță Petroșani o reprezintă distribuția presei. Mai mulți intelectuali locali se plâng acestuia că ziarele centrale de la București sosesc cu o întârziere de o zi, pe când ziarele de limba maghiară sunt punctuale la întâlnirea cu cititorul. Și nu doar presa, ci și corespondența are acest regim.
 Un subcomisar însărcinat cu elucidarea misterului investighează cazul și raportează la 18 ianuarie 1926: „Ziarele și poșta din București sosesc în Simeria la ora 11 dimineața, și de aici se expediază numai a doua zi cu abulanța (vagonul poștal - n.a.) de la trenul de 4 dimineața, pentru că poșta și ziarele care sosesc prin Oficiul poștal Simeria în interval de 24 ore, numai o dată pleacă la Petroșani. Deci, de aceea ziarele ajung cu întârziere de 24 de ore la Petroșani. Cât privește despre ziarele maghiare, că ajung mai curând la Petroșani, din informații am aflat că aceste ziare vin pe adresa vânzătorului de ziare Doboș prin tranzitul C.F.R. Simeria și se expediază imediat cu trenul de 11,40 la Petroșani, și în aceea zi sosește la Petroșani, pe când ziarele românești trebuie să ajungă cu 24 ore întârziere, că abulanța face cursa dimineața, plecând dimineața din Simeria. Dacă s-ar atașa o abulanță și la trenul care pleacă la ora 11,40 ziua, sau dacă ziarele ar sosi prin tranzitul stației Simeria, s-ar putea avea ziarele și poșta în fiecare zi după amiază”.  
Deci, la mijloc nu este nici o conspirație maghiară împotriva presei românești, ci o chestiune pur administrativă, pendinte doar de români.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter