29.08.2018,  18:30:21 | 0 comentarii | 1982 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ediția nr. 4 / Trofeul „Pro-Parâng” 
de Ziarul Vaii Jiului

Timp de trei zile - 24, 25 și 26 august - în masivul Parâng s-a desfășurat cea de a patra ediție a „Trofeului Pro-Parâng” la turism sportiv, reprezentând etapa cu numărul cinci din cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv „Ștafeta Munților”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația schi turism montan „Pro-Parâng” și a avut ca loc de desfășurare zona Câlcescu din Masivul Parâng. Tabăra de bază a fost amplasată într-o poiană pe malul râului Lotru – podul Ștefanu pe DN 67C Transalpina.          
Au răspuns invitației noastre 13 cluburi și asociații din țară: Hai Pe Munte Iași, Cocoșul de Munte Brașov, Zimbrul Carpatin Argeș, Alpin Club Pro-Mont București, Jnepenii, CTE Buila Vânturarița, Gașka, Arcul Carpatin tot din București, IA și Urcă din Iași, Drumeții Montane Tg-Jiu, Mecanturist Galați. Valea Jiului a fost reprezentată de Montan Club Floarea Reginei Valea Jiului și de Crucea Roșie Petroșani.      
Concursul implică trei probe obligatorii: cunoștințe teoretice, raid montan, orientare turistică și opțional proba culturală la focul de tabără.        
Traseul de drumeție (raid montan) a avut o lungime de 15 km, participanții au urcat până în Căldarea Gâlcescu, unde au putut admira lacurile glaciare Câlcescu, Pencu, Vidal și Păsării amplasat la 2078 m altitudine. După o binemeritată pauză în care s-au bucurat de peisaj și au făcut fotografii, concurenții au trecut în Căldarea Zănoaga, unde au vizitat lacul Zănoaga. Pe un traseu parțial nou au coborât la punctul de finiș unde a fost amenajat poligonul de orientare.
Pentru categoria de concurs „Family”, unde participanți sunt și copii, traseul a fost mai scurt până la Tăul Huluzu și retur.
Ziua de vineri, 24 august, a fost dedicată primirii participanților, organizării taberei de corturi, parcării corespunzătoare a autoturismelor, înscrierii echipajelor în concurs, iar în jurul orei 22 a fost organizată ședința tehnică. Aici au fost prezentate cele două trasee de raid montan, cum va decurge proba de orientare turistică, ora și ordinea de start, informații despre prognoza meteo, surse de apă, echipamentul obligatoriu, astfel încât competiția să se desfășoare în deplină siguranță.
Sâmbătă, 25 august, s-a prezentat la start un număr de 54 echipe, pe cele 7 categorii de concurs (family, elite, juniori, feminin, seniori, veterani și open), adică 162 concurenți. După susținerea testului grilă la cunoștințe teoretice echipele au pornit în proba suverană a competiției, raidul montan. Condițiile meteo au fost bune și nu s-au semnalat accidente și nici evenimente nedorite pe traseu.
Poligonul de orientare turistică având o lungime de circa 750 m și 11 posturi de control trebuia parcurs cu ajutorul busolei pe o hartă special întocmită. Din fiecare echipă a fost delegat un reprezentant pentru a parcurge poligonul. În cazul categoriei „Family” a participat un adult și un copil care utiliza harta și busola.
La ora 22:00 a fost aprins focul de tabără și s-a dat startul probei culturale. 
Duminică, 26 august, s-a desfășurat momentul mult așteptat: festivitatea de premiere. Cele mai bune rezultate pe categoriile de concurs au fost răsplătite cu diplome, medalii, cupe și mici cadouri. Cei mai tineri participanți au primit ca amintire o insignă dedicată acestui eveniment.
În premieră, centralizarea rezultatelor a oferit o uriașă surpriză: trei cluburi participante s-au clasat pe primul loc cu același punctaj cumulat. Cele trei trofee disponibile au fost atribuite prin tragere la sorți, podiumul fiind ocupat de: Hai Pe Munte Iași, Cocoșul de Munte Brașov și Montan Club Floarea Reginei Valea Jiului.
După realizarea fotografiilor de grup participanții ne-au mulțumit pentru organizare și frumoasele momente petrecute împreună, și-au luat rămas bun de la muntele Parâng cu speranța unei noi provocări la ediția din 2019.
Astfel se încheie un eveniment care implică o riguroasă organizare, multă muncă, dar și sprijin din partea unor parteneri și sponsori. Mulțumirile noastre se îndreaptă spre: Adarco Invest SRL, Sala de Evenimente „Prestige”, Electro Promex Invest, Trans Lauran SRL, Costi-Mari SRL, Barul „La Bănița”, Info 98, Electro-Star Petroșani, Centrul de Informare Turistică Petroșani. Nu în ultimul rând mulțumirile noastre se îndreaptă și spre Obștea Rădeiu din Novaci care a pus la dispoziție în mod gratuit terenul și drumul forestier pentru tabără și parcare.
Profesionalism și dăruire din partea Postului de Jandarmi Montani Voineasa, care a fost alături de noi pe durata întregului eveniment.
În încheiere mulțumesc echipei de organizare pentru efortul și dăruirea de care au dat dovadă pentru ca acest eveniment să fie o reușită.
Cazimir RADVANSKI
Asociația schi turism montan Pro-ParângInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter