03.11.2011,  20:17:37 | 0 comentarii | 1853 vizualizari
Rugby. Serial / Știinţa Petroşani, floarea de colţ a rugby-ului românesc
de Ziarul Vaii Jiului

În anul 2009 echipa de rugby Știinţa Petroşani a revenit în primul eşalon al sportului cu balonul oval. Acum echipa se pregăteşte pentru un nou start în Divizia Naţională. De aceea îi vom dedica un serial in extenso, de la începuturi şi până la zi.

 

Rugby-ul s-a născut la Petroşani odată cu apariţia învăţământului superior, prin înfiinţarea Institutului de Mine în 1948.

După un deceniu de maturizare, în anul 1959 echipa Știinţa Petroşani ajunge pe cea mai înaltă treaptă a sportului cu balonul oval, promovând pe prima scenă. Au urmat ani de „magna cum laude”, catalogul studenţilor rugbyşti umplând scena românească de premianţi aplaudaţi la scenă deschisă pe toate stadioanele ţării, atât în campionat cât şi la echipa Naţională.

Au fost momente de neuitat, glorie şi reuşite, dar au venit şi momente de cumpănă...

Anul 60 al echipei Știinţa Petroşani a renăscut dorinţa de revenire a unei grupări sportive, ca un tot unitar, profesori, conducători şi jucători, fiind pe aceeaşi „linie de trei sferturi”: readucerea în elita rugby-ului românesc a „florii de colţ”, Știinţa Petroşani.

 

Născut la... 125 de ani!

Istoricii într-ale sportului spun că jocul cu mingea ovală a apărut din vremuri imemoriale, jocul aticilor numit „harapastrum” semănând oarecum cu ceea ce avea să fie, mai târziu, jocul de rugby. Egiptenii şi chinezii jucau şi ei un fel de rugby.

Inventatorul rugby-ului este însă considerat William Webb Ellias de la Colegiul Rugby din Anglia, în anul 1823, un tânăr viitor portar, care, împotriva regulilor fotbalului a luat mingea în braţe, îndreptându-se cu ea spre poarta adversă!

După apariţia primului regulament în 37 de articole (1846), în anul 1880 va lua naştere oficiul „Internaţional Rugby Football Board”. În urmă cu 100 de ani, pe la 1909, studenţii români întorşi din Franţa au adus rugby-ul în ţara noastră, adevăratul act de naştere fiind în anul 1913, la Tenis Club Român. Primul meci va avea loc pe 8 septembrie 1913 între T.C.R. şi Sporting Club.

În Valea Jiului apare în vara anului 1919, echipa Minerul Lupeni fiind prima echipă provincială din România.

Încet, încet, rugby-ul pătrunde în cele mai diverse structuri de club, creându-se nuclee puternice pe lângă marile uzine, în rândul armatei şi a unor centre universitare.

Astfel, va fi „contaminată” şi studenţimea de la Petroşani încă de la înfiinţarea Institutului Cărbunelui (1948), activitatea rugbystică născându-se exact la 125 de ani de la semnarea actului de naştere a acestui sport pe plan mondial!

 

Mereu un singur gând: promovarea!

Din Capitală pornesc în „provincie” antrenori pricepuţi, pentru a crea o bază solidă în pregătirea echipelor româneşti, Dumitru Moţică ajunge la Petroşani.

În anul 1949 se trece la sistemul de campionat primăvară-toamnă, din anul 1951 apăreau în calendarul competiţional şi echipe din afara Bucureştiului, opt la număr, dar fără Petroşani.

În 1952 campionatul se desfăşoară în două serii. În seria 1, alături de echipele bucureştene Dinamo, Spartac, Metalul, Constructorul şi Știinţa Petroşani. Campionatul seriei 1 este câştigat de Dinamo Bucureşti iar Cupa României de C.C.A. Bucureşti.

În 1953, Știinţa Petroşani va face parte din seria a 2-a, împreună cu C.C.A. Bucureşti, Locomotiva Timişoara, Armata Sibiu, Metalul Bucureşti, Știinţa Timişoara şi Spartac Bucureşti. Este încă perioada romantică a rugby-ului petroşenean, printre „trabadurii” balonului oval de atunci amintindu-l pe antrenorul Eugen Sfetescu sau jucătorii Vasile Ciriperu, Mihai Catană, Petru Ciupercă, Ioan Bozdog, Ioan Ciubuc, Vali Scutelnicu, Petru Stoica, Rafael Popescu, Nicu Oprea, Mihai Gavriliu, Silvestru Mihai, Gheorghe Gavriliu, Radu Gaube, Tibi Bindea, Petru Belba.

Deşi viaţa nu era dintre cele mai uşoare la Petroşani, două echipe de rugby, Știinţa şi Energia Petroşani îşi continuă activitatea competiţională, în ciuda unui drum anevoios. Și, poate impulsionaţi şi de performanţele fotbaliştilor de la Jiul, rugbyştii forţează promovarea pe prima scenă, care se va întâmpla în anul 1959.

Performanţa a fost reuşită de antrenorul-jucător Nicolae Ureche alături de o echipă de entuziaşti sportivi-studenţi: Ion Dijmărescu, Titus Tudor, Mihai Tokaci, Pache Negulescu, Constantin Ghiţă, Horia Atanasiu, Ion Rizescu, Mihai Măcărescu, Dumitru Constantin, Marcu Coiculescu, Valeriu Petrache, Victor Nedolenco, Liviu Drăghici, Dan Râmniceanu, Valentin Catană, Silviu Vladislav, Virgil Mezdrea, Constantin Soare, Ion Ciubuc, Sorin Nicolescu, Emil Anton, Dragoş Burac, Grigore Antimoianu, Cornel Stoian, Emil Crişan, Marin Trancă, Victor Negoiescu, Jean Colţatu şi Otto Bara.

 

Știinţa la zi

În prezent, lotul de 25 sportivi ai Știinţei Petroşani se află în vacanţă, urmând ca pe data de 19 ianuarie a.c. echipa să se reunească la baza sportivă din „Dealul Institutului”. De conducerea tehnică a echipei se ocupă antrenorii Emil Drumea şi Alexandru Lupu. Pregătirea va fi efectuată pe două stagii, până la 1 februarie a.c. fiind la Petroşani, ulterior urmând a fi stabilit un cantonament de iarnă.

Campionatul se preconizează a începe după 15 martie, din acest sezon el urmând a se disputa pe an calendaristic, 2010, în sistem primăvară (tur) - toamnă (retur).  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter