09.09.2018,  19:53:15 | 0 comentarii | 613 vizualizari
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XLV) / Minele în primii ani de după război în România Mare
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul „Minele în primii ani de după război în România Mare” din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. 
Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)    

Tot în această şedinţă, Bujoiu prezintă şi

„Referatul asupra programului de exploatare
pe 1930 şi programului de lucrări extraordinare
pe 1930-1931 şi 1932”, referitor la minele
din Vulcan şi Petroşani

„A. Programul de exploatare
Caracteristica exploatărilor în 1929 a grupului Petroşani diferă mult de caracteristica grupului Vulcan. Grupul Petroşani a înfrânat încontinuu producţia nelucrând mult timp decât 5 zile pe săptămână. Cu toate acestea, a reuşit să-şi reducă la minim efectivul, astfel că randamentul a ajuns la 690 kg/ om şi opt ore, iar mina Est, a cărei raţionalizare şi utilizare de metode sunt mai înaintate, a ajuns la un randament total, subteran şi la zi, de 1.340 kg pe om în opt ore. Până la sfârşitul anului, producţiunea pe 1929 va întrece cu cca. 40.000 tone pe cea din anul 1928.
Grupul Vulcan a avut de luptat cu mari greutăţi datorită în special dezorganizării miniere şi a instalaţiunilor. Marile lucrările de concentrare începute chiar în 1928 şi deschiderea stratului principal la oriz. 400 nu pot merge decât în măsura în care vor înainta galeriile, şi întreaga reţea nu va fi gata decât în 1932. Totodată, Grupul Vulcan a avut de suferit în urma arderii staţiunii intermediare a funicularului Mina Vest-Separaţie-Centrala Electrică, ceea ce a îngreuiat enorm  transportul în suprafaţă. Un alt dezavantaj a provenit din accidentul suferit de motorul electric al compresorului central de 75 m³, care nu a putut fi reparat de Siemens decât după un şi jumătate, fiind repus în funcţiune numai în decembrie a.c. Adăugând la cele de mai sus şi focurile ce s-au declarat la minele Văii Jiului de Sus în lentilele Arpad şi Gervise, fapt ce a redus cu cca. 40% producţia acestor mine, vedem ce neajunsuri a întâmpinat Grupul Vulcan.
Pe de altă parte, Căile Ferate ne-au acordat după greutăţi nesfârşite o cotă de livrare chiar superioară celor din anii anteriori, şi am căutat să o asigurăm cu orice chip, ceea ce ne-a obligat a păstra locuri de lucru cu randament slab şi cu cărbune care avea până la 69% steril.
Toate aceste greutăţi ale Grupului Vulcan nu pot fi complet înlăturate decât prin terminarea reţelei de galerii la orizontul 400, care în acelaşi timp vor permite deschiderea str. III pe o importantă porţiune, prin completarea maşinilor şi instalaţiunilor şi prin asigurarea producţiei cerută Grupului Vulcan prin completarea ei de la Aninoasa, aşa că locurile de lucru dezavantajoase de la Grupul Vulcan vor fi oprite.
Programul Grupului Petroşani pe 1930 prevede o producţiune de 600.000 tone, din care 79% va fi scoasă din stratul 3; această producţiune ar putea fi mărită cu 60.000 tone ce vor fi împrumutate Grupului Vulcan. Se vor rambleia 166.966 m³, din care 74.633 rambleu uscat, iar 94.133 rambleu hidraulic. (…) Din punct de vedere al concepţiei tehnice, lucrările miniere au fost concentrate în sectoare mai puţin întinse, urmând ca după epuizarea rezervelor din sector între anumite orizonturi să se atace un sector vecin. Prin această operaţiune lungimea galeriilor se va reduce progresiv până în 1933 (…), transporturile vor fi concentrate şi mecanizate etc. De asemenea metode noi de exploatare vor fi încercate şi utilizate în fiecare mină afară de Petrila.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter