12.09.2018,  10:53:57 | 0 comentarii | 389 vizualizari
Românii şi jocurile de noroc
de Ziarul Vaii Jiului

Un studiu din 2017 al GfK arată că circa 2,4 milioane de romani (aproximativ 15% din populaţia peste 18 ani) au jucat cel puţin o dată în ultimul an, aceasta în condiţiile în care este luat în calcul şi jocul Loto organizat de Loteria Romana, de departe cel mai popular joc de noroc.

Potrivit aceluiaşi studiu, România se situează la limita de jos a mediei europene, de 0,5-2% privind practicanţii împătimiţi ai jocurilor de noroc din totalul populaţiei de peste 18 ani. În România, acest indicator este de 0,6% din populaţia de peste 18 ani, respectiv 98.000 de indivizi.

Acelaşi studiu arată că majoritatea jucătorilor se regăsesc pe segmentul de vârsta 18-24 de ani, după această vârstă incidenta fiind destul de redusă. Din punct de vedere al ponderii jucătorilor la nivel regional se constată că 24% dintre bucureşteni au pariat măcar o dată în ultimul an, în timp ce în Moldova doar 11% au frecventat un cazino sau o agenţie de pariuri. Următorii clasaţi în ordinea prezenţei la jocurile de noroc este Ardealul cu 17% din populaţie şi Dobrogea cu 16% din populaţie. De asemenea, în întreaga ţară sunt preferate jocurile cu fructe. Doar în Ardeal sunt preferate jocurile tematice, cu diverse personaje şi design HD.

Mulţi, dar mai puţini

Cu toate acestea, proprietarii de aparate electronice sau alte forme de jocuri de noroc spun că numărul de operatori care activează în industria jocurilor de noroc s-a diminuat în ultima perioadă, unul dintre motive fiind şi neclarităţile existente în legislaţie, a declarat Sorin Georgescu, secretar general al Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT).
"Multe dintre companii se închid din cauza legislaţiei, care nu este clară în aplicabilitate. Compania nu o aplica aşa cum o înţelege legiuitorul sau cel care vine în control, adică ANAF, şi atunci ai de-a face cu companii închise. Nu există o armonizare în sensul în care şi cel care vine în control şi cel care trebuie să plătească taxele să folosească aceiaşi raportare, aceiaşi indicatori, aceleaşi formulare, aceleaşi documente. Este destul de dificil pentru că, dacă o să ai o companie în Braşov, care este controlată de o anumită instituţie regională, se face într-un anumit fel, dacă este în Bucureşti este în altfel şi tot aşa. Este foarte mult interpretabil", a spus Sorin Georgescu.

Legislaţia şi comunicarea cu statul

Secretarul general al ROMSLOT a subliniat că este nevoie de o comunicare îmbunătăţită între instituţiile statului, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, în beneficiul industriei jocurilor de noroc. "Este foarte multă tehnologie în această industrie şi există foarte multă transparentă, numai că aceasta transparentă nu o utilizăm în a armoniza ceea ce îşi doreşte legiuitorul, statul, instituţiile de control şi ceea ce face operatorul. Din această diferenţă rezultă închiderea unor companii", a spus Sorin Georgescu.

Potrivit datelor prezentate de directorul executiv al Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT), Viorela Radoi, la nivelul întregii pieţe de jocuri de noroc, în anul 2017, statul a colectat taxe în valoare de aproximativ 296 de milioane de euro, mai mult decât în 2016, când suma colectată a fost de 270 milioane euro. Din taxele colectate de la industria jocurilor de noroc, 7,8 milioane euro au mers spre proiecte sociale şi culturale. De asemenea, în 2017 în România erau 277 de operatori de maşini de slots (sau păcănele) care aveau operaţionale 71.546 de aparate şi asigurau 25.000 de locuri de muncă.

Înfiinţată în anul 2011, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT) îi reuneşte pe cei mai importanţi jucători de pe piaţa de slot machines şi acoperă 20% din piaţa jocurilor de noroc.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter