13.09.2018,  16:04:22 | 0 comentarii | 1213 vizualizari
Fir întins la… scandal / „Pro Pescar” Petroşani acuză AJVPS Hunedoara de ilegalităţi grave
de Corneliu BRAN

• Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IPJ Hunedoara se ocupă de caz

În legătură cu tot mai multele sesizări făcute de pescarii din cadrul Asociaţiei de Pescuit Sportiv „Pro Pescar” Petroşani cotidianului nostru, în legătură cu plata unei taxe de pescuit de 50 lei pe râul Mureş cerută de reprezentanţi ai AJVPS Hunedoara, „aflaţi în control”, de curând am stat de vorbă pe această temă cu preşedintele Ion Carvaţcvhi. 

„AJVPS Hunedoara NU are dreptul să le ceară pescarilor noştri acea taxă şi nici să facă control!”
Auzind ce-l întrebăm, Ion Carvaţchi numai că nu s-a făcut foc şi pară, ţinând imediat şi fără ezitare „să pună lucrurile la punct”, pentru ca toţi membrii asociaţiei „să ştie şi pe viitor să NU mai plătească acea sumă!”.
„Am fost sesizaţi şi noi că anumiţi membri ai AJVPS Hunedoara fac control pe râul Mureş, Strei, de la Covragi şi până la vărsare în Mureş şi Crişul Alb. Problema este următoarea şi o fac publică, ca să nu mai fie alte discuţii: AJVPS Hunedoara are un Contract nr. 687/107 din 1987, deci de dinainte de 1989, la care a anexat un Contract de gestionare a resurselor acvatice vii, şi NU DE UTILIZARE A RESURSELOR ACVATICE VII. Vă rog să subliniaţi chestiunea aceasta că e foarte importantă! Contractul de utilizare a resurselor acvatice vii s-a făcut în baza licitaţiilor cu care dumnealor au participat la licitaţiile zonelor scoase la licitaţie, cum au fost: Cincişul, Lacul Ostrov, Lacul Păclişa, Lacul Subcetate, Strei – de la Pui la Baru-Mare, Jiul de Est, Jiul de Vest, Polatiştea, lacul de la Câmpu lui Neag. Toate acestea enumerate sunt zone de pescuit care au fost câştigate prin licitaţie de APS Pro Pescar Petroşani şi care a încheiat Contractul nr. 50 din 8.01.2018, act încheiat cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Pro Pescar fiind pusă în posesie de către această agenţie naţională. În contractul nostru se stipulează foarte clar: încasăm şi virăm către ANPA 25% din cotizaţia de membru încasată în mod statutar de la membrii noştri pescari şi 25% din cotizaţia de la nemembri, cărora le dăm voie să pescuiască pe zonele noastre atribuite prin contract. AJVPS Hunedoara – şi vă rog să subliniaţi din nou – NU ARE UN ASTFEL DE CONTRACT CUM ARE PRO PESCAR PETROŞANI, DECI EI NU POT SĂ ÎNCASEZE TAXE DE LA NEMEMBRI! A treia chestiune ce trebuie subliniată, ca să înţeleagă toată lumea, e ce vă spun eu acum: MUREŞUL NEFIIND SCOS LA LICITAŢIE – se va scoate şi el, dar deocamdată nu e scos, până în 2020 martie când se va întâmpla asta –, cei de la AJVPS Hunedoara NU au dreptul să controleze şi să amendeze membrii noştri pescari ori nemembrii care pescuiesc pe acest râu!
Al patrulea lucru de subliniat şi de reţinut este că AJVPS Hunedoara NU ARE ÎN PREZENT APROBAT PLANUL DE ORGANIZARE INTERIOARĂ, în condiţiile astea ei pot să-şi pună tot ce-şi doresc în planul de organizare internă a lor. Dar acest plan şi regulament TREBUIE APROBAT DE PLANUL DE MANAGEMENT, APROBAT ŞI EL DE ANPA, PLAN PE CARE ÎN MOMENTUL DE FAŢĂ NU ÎL AU! Neavând acest plan, nu au cum se zice obiectul muncii. Deci, ca atare, AJVPS Hunedoara nu are voie să ia tarif de la nemembri, sau să dea amenzi pe zona Strei, Mureş şi zona Crişul Alb. Aceste trei zone de altfel sunt libere la pescuit pentru toţi pescarii din România, deci şi pentru pescarii Asociaţiei Pro Pescar până se vor face licitaţiile, desigur)”, a menţionat preşedintele Asociaţiei „Pro Pescar” Petroşani.

Plângere „Pro Pescar” - la poliţie
I-am spus şefului asociaţiei de pescari din Petroşani că mai mulţi pescari, membri ai asociaţiei pe care o conduce, s-au plâns ziarului nostru că pe Mureş, de exemplu, pe când erau la pescuit, au venit reprezentanţi ai AJVPS Hunedoara, cu un teanc de documente sub braţ, care le-au cerut să plătească câte 50 de lei, pe motiv că legitimaţia de la „Pro Pescar” nu e valabilă pe râul Mureş. Marea majoritate a plătit acei 50 de lei, unii de frică, alţii din neştiinţă...
„Au contractul cum v-am spus din 1987. Au un act adiţional din martie 2015. Ce fac ei este ilegal pentru că NU POT SĂ OBLIGE nemembrii să plătească 50 lei pe zi. Am făcut sesizare la poliţie, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, cerând suspendarea planului de pază al celor de la AJVPS Hunedoara şi pentru eliminarea abuzurilor pe care le fac membrii AJVPS Hunedoara. Am şi primit deja o adresă de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, de la cei de la biroul respectiv, care ne-au specificat foarte clar că nu se poate suspenda în temei legal Planul de Pază al celor de la AJVPS Hunedoara, însă aspectele referitoare la modul în care personalul de pază al AJVPS Hunedoara îşi va desfăşura activitatea rămâne în atenţia poliţiştilor din cadrul acestui Birou de Combatere a Delictelor Silvice Hunedoara, cu ocazia controalelor pe care le vor exercita pe respectivele zone de pescuit sesizate de noi. Ca atare, recomand membrilor noştri să rămână pe zonele lor, permisul eliberat de APS Pro Pescar Petroşani de culoare albă, cu elementul de securitate pe el este VALABIL ÎN TOATĂ ROMÂNIA, în afară de Dunăre, Marea Neagră şi zonele atribuite prin contract. Deci, este valabil şi pe Mureş, zonă neatribuită. AJVPS Hunedoara trebuie să înţeleagă o dată pentru totdeauna că acest permis de pescuit este valabil. Îi rog foarte mult pe membrii pescari ai asociaţiei noastre care mai păţesc asemenea lucruri să ceară respectivilor de la AJVPS Hunedoara să le arate contractul şi actul adiţional şi paragraful în care se scrie pe acestea că au dreptul să ia taxe de la nemembri! Le mai spun un singur lucru celor de la AJVPS Hunedoara: au scris pe chitanţă taxă de acces cu bicicleta, acces pentru paraşutişti, acces pentru navomodelişti ş.a., acum şi-au revenit când noi am sesizat acest aspect la ANPA, susţinând că au greşit! Cam multe greşeli... În cazul unor următoare abuzuri din partea celor de la AJVPS Hunedoara faţă de membri, îi rog pe cei dăunaţi să ne sune de urgenţă la numerele de telefon ale asociaţiei pe care le au. Eu, personal, voi sesiza imediat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, pentru a trimite la faţa locului, în cel mai scurt timp, echipaje de poliţie ca să-i protejeze. Or, mai au şi posibilitatea să facă plângeri penale la poliţie! Ceea ce le mai recomand pescarilor noştri este un aspect ce ţine de civilizaţie, respectarea legii şi a acestui sport frumos: să nu dea cu plasa, să-şi vadă de hobby-ul lor şi să nu braconeze, să pescuiască în mod legal, având legitimaţia de pescuit la ei şi cartea de identitate. Le mai spun că NU trebuie să plătească nicio taxă, nimănui!”, a menţionat, pe un ton tot mai apăsat pe măsură ce ne vorbea, Ion Carvaţchi, supărat vizibil pe această situaţie creată din ultima vreme.
Vom vedea în continuare ce va mai fi. Până atunci, fir întins tuturor pescarilor asociaţiei şi celor ce practică pescuitul prin apele hunedorene!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter