17.09.2018,  18:46:53 | 1 comentariu | 677 vizualizari
La conferinţa „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică” / Intervenţia senatorului de Valea Jiului Cristian Resmeriţă
de Corneliu BRAN

Ar mai fi încă multe de spus şi de arătat din discursurile celor ce au luat cuvântul la conferinţa „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică” desfăşurată în Aula Universităţii din Petroşani joia trecută. Astăzi vă prezentăm intervenția senatorului Cristian Resmeriţă.

Crearea unei axe speciale de finanţare în CE pentru Valea Jiului
„Valea Jiului este pentru mine o zonă cu totul şi cu totul specială. M-am născut aici, am învăţat aici, 
m-am format ca om şi cunosc foarte bine viaţa de aici de zi cu zi. Valea Jiului are, da, o situaţie cu totul specială, este un pol al sărăciei, şi nu neapărat din punct de vedere financiar, dar sunt deficienţe foarte mari în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei, în domeniul locurilor de muncă. Practic, această sărăcie cuprinde mai multe etape şi mai mulţi factori. Eu consider că Valea Jiului este o problemă specială a României şi cred că şi dumneavoastră, doamnă comisar european, şi dumneavoastră, doamna ministru al Fondurilor Europene, sunteţi de acord cu această teorie. Eu întotdeauna am fost de părere că pentru probleme speciale avem nevoie de soluţii speciale. Deci, ori venim cu nişte soluţii speciale, şi toată această deschidere pe care o văd pentru Vale şi la cei prezenţi aici, dar şi la colegii mei de la Bucureşti cu care discut problemele acestei zone, ori nu avem şanse de rezolvare. Ideea unanimă a celor de aici din sală, localnici – şi nu dorim să fim favorizaţi – este că trebuie făcută o axă de finanţare dedicată acestei zone, care este foarte săracă. Ne confruntăm cu o depopulare masivă, oamenii pleacă nu numai în străinătate, ci şi în oraşele mari din ţară, căutând locuri de muncă, şi cu alte şi alte probleme. Este singura soluţie. Avem şase primari, aici prezenţi, care ştiu ce trebuie să facă. Soluţia ar fi să se creeze la nivelul comunităţii europene o axă cu finanţare specială şi pentru proiectele de dezvoltare urbană şi pentru economic, adică pentru CEH (...). Valea Jiului nu se poate lupta pentru atragerea fondurilor europene cu Timişoara, de exemplu, care este în zona noastră. Ne place, nu ne place, aceasta este situaţia. Astăzi discutăm de o platformă europeană pentru zone carbonifere şi am discutat de ceea ce vom face pe termen mediu şi lung, iar una din soluţii eu şi mulţi din sală aşa o vedem”. 
Ulterior, comisarul european Corina Creţu a susţinut această idee şi a răspuns oarecum indirect senatorului, în sensul că a menţionat că va încerca să propună o astfel de idee celor din cadrul Comisiei Europene, ceva pe modelul Deltei Dunării.

Minele de huilă și siguranţa energetică naţională
Apoi, senatorul a continuat, dar pe o altă idee, aceea legată de susţinerea sau nu a mineritului de huilă existent, atacând inclusiv închiderea celor două mine, de la Lupeni şi Lonea. 
„(...) Doamna comisar european, avem astăzi aici reprezentanţi ai comunităţii europene, avem doamne ministru, practic suntem 10% din guvern, avem parlamentari şi vreau să-i mulţumesc cu această ocazie colegului meu deputat, care m-a ajutat mereu în ceea ce am dorit să fac pentru comunitate, avem reprezentanţi din minerit, inclusiv secretarul de stat din ministerul Energiei, şeful CA al CEH şi directorul general, este domnul secretar de stat de la Finanţe – şi credeţi-mă e un profesionist desăvârşit, un personaj foarte bun în ceea ce practică -, deci suntem cu toţii azi aici şi întrebările sunt simple: ce facem cu complexul energetic? Îl divizăm sau nu? Şi aştept răspunsul. Ce facem cu unităţile miniere Lupeni şi Lonea? Le închidem sau nu? Şi vreau răspuns. Vrem să ştim nişte răspunsuri simple la ce am întrebat, pentru că dacă plecăm acasă şi nu răspundem la aceste întrebări, nu spun că am venit azi aici degeaba, sub nicio formă, dar am venit să concretizăm totuşi ceva. Eu vreau să ştiu ca şi toţi cei de-aici răspunsurile la aceste întrebări (...)”, a spus destul de răspicat senatorul de Valea Jiului.
Dar la întrebările sale n-a primit un răspuns clar, asta şi pe motivul că decidenţii, în primul rând prim-ministrul, ministrul Finanţelor Publice şi ministrul Energiei nu se aflau în sală decât prin reprezentanţi ce nu pot vorbi şi lua decizii în numele miniştrilor. Totuşi, întrebat cu subiect şi predicat dacă mineritul de cărbune mai reprezintă ceva pentru energia electrică a României, secretarul de stat din cadrul ministerului Energiei a menţionat, într-un târziu şi la insistenţele celui ce a pus întrebarea, că ponderea energiei produse de cărbune e de 27%. Un răspuns tot indirect dat şi senatorului, ce demonstrează foarte clar că totuşi cărbunele din ţară e important pentru România şi că e, până la urmă, vorba de o chestiune legată de siguranţa naţională şi de strategia energetică a ţării pe termen scurt şi mediu. Ca atare şi în mod logic, întrebările puse de senator la conferinţa de la Petroşani ar trebui să ajungă şi pe masa CSAT-ului, iar de-acolo să se primească ordine exacte şi stricte, rapide şi pragmatice, de salvare a celor patru mine de huilă încă rămase! Aşa ar fi cum spuneam logic, dar aşa spune şi legea românească, aşa spune şi legea bunului simţ, normalitatea la care ar trebui să ajungem. Dar, din păcate, ce mai e normal în ţara asta? Aşteptăm în continuare cu toţii răspunsuri concrete, faptice, luate pe acest sector de energie ce trebuie desigur îmbunătăţit dacă vrem cu adevărat „siguranţă naţională în domeniul energetic”... Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 tsunami17.09.2018,  22:14:59
Sa ne amintim un pic stimabile si faptul ca tov Vasilescu tot aici a crescut si a facut scoala si totusi cu regret trebuie sa ne amintim ca a semnat alaturi de ceilalti nemernici inchiderea minelor .si atunci se intreaba poporul din vale bineinteles ,de ce dupa atata propaganda de angajari si pastrarea locului de munca disponibilizarile sunt pe primul plan ???.in consecinta cei care apar cu solutii de redresare a CEH sunt doar marionete dirijate de la foruri superioare .e clar un lucru nu va amagiti cu vorbe de ale cutare sau cutare situatia e urmatoarea ..este inceputul sfarsitului si nu de acum de cativa ani decand unii si au dat cu subsemnatul ptr. inchiderea minelor .alde NICA alde VASILESCU si multi alti oameni de treaba care vroiau sa ajute mineritul sa ajunga unde a ajuns .rusine sa va fie .Mineri chiar a ti ajuns sa va doboare o shleata de nelegiuiti ??? Unde va este demnitatea si sufletul cand intonati imnul minerilor ???


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter