19.09.2018,  17:55:19 | 0 comentarii | 641 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Monumente anonime din Petroșani de la 2018
de Marian BOBOC

Un oraș fără monumente pare pustiit de personalitate. Însă cum e o urbe cu monumente fără personalitate? Astăzi mă voi referi la Petroșani.

Când spun fără personalitate, nu mă refer la originalitatea operei artistice, ci la ceva mult mai simplu: la numele și prenumele artistului și la numele operei artistice.
Cu câțiva ani în urmă, câți nu știu că nici asta nu e precizat pe soclul ope­relor, în urma unei tabere artistice organizate de Cristian Sergiu Ianza, Petroșaniul s-a procopsit cu câteva opere realizate aici. Foarte frumos, însă… Ce trebuia să fie un regal estetic a decăzut în penumbra anonimatului. 
Lucrările de artă din fața Casei de cultură și din fața Casei de cultură a studenților nu sunt etichetate. Prin urmare, nu știm numele nici al artistului, nici al operei sale. Acest anonimat mi se pare o lipsă de respect, în primul rând față de artiștii plastici, apoi față de urbe. Tot după tabăra lui Ianza Petroșaniul s-a ales și cu una bucată postament de ciment. Care este amplasat vis-a-vis de Casa de cultură a studenților. De pe acesta opera de artă a fugit. Unele voci susțin că, de fapt, nu ar fi fugit, ci ar fi mers ușor până în atelierul artistului, ca să-i mai tragă câteva… ciocane. Cred că acest postament este o operă în sine și ar putea fi etichetat astfel: „De aici a fugit statuia”, ori „În așteptarea statuii”. Rog să mi se comunice dacă este liber de sarcină fundamentul, ca să îmi dau dimensiunile unui sculptor serios să mă reprezinte.
Lăsând gluma la o parte, chestiunea e cât se poate de serioasă. Întrebarea este cine trebuie să execute plăcuțele lămuritoare? Ca să răspundem la această întrebare trebuie să aflăm statutul acestor opere (care în prezent sunt mai mult… obiecte). 
Cred că aceste opere sunt bunuri de pe domeniu public în afara inventarului. Deci, ca să poată să investească în aceste plăcuțe, operele ar trebui să intre în inventarul public al Petroșaniului. Ca să intre în acest inventar e nevoie de o hotărâre de consiliu local. 
Până la intrarea în legalitate, soluția e mult mai simplă. Artistul plastic Ianza ar putea confecționa și monta aceste plăci. Oricum, la ora actuală el este singurul care știe cine sunt artiștii și cum se numesc operele dumnealor. Ianza, te rog, pune plăcuțele! Artiștii îți vor fi recunoscători. Căci Petroșaniul ți-a fost anticipat recunoscător, conferindu-ți titlul de „Cetățean de onoare”…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter