24.09.2018,  16:37:32 | 1 comentariu | 1053 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La SE Paroșeni / De la un fum negru, otrăvitor pentru mediul înconjurător, la unul de un alb imaculat, lipsit de reziduuri poluante
de Gheorghe OLTEANU

Pe coșul termocentralei nu mai iese pic de fum. Îți vine să crezi că uzina-i oprită, dar nu este așa. Grupul IV al termocentralei funcționează, numai că, de ceva timp, toate reziduurile, rezultate în urma arderii combustibilului solid utilizat în cazane, pe care le conținea fumul care ieșea, mai apoi, din coșul înalt de 220 de metri sunt reținute, acum, de către componentele instalație de desulfurare. Așa poate fi explicată, pe scurt, desigur, prezența fumului curat și de un alb imaculat care iese din absorber și urcă la cer.

Un fum de un alb
imaculat care nu va mai înnegri zăpada care se va așterne în curtea uzinei și în împrejurimi. Va fi prima dată când se va întâmpla o astfel de minune la care, în urmă cu câteva decenii, nu cred să fi sperat careva. Pentru că cine s-ar fi gândit, pe vremea aceea, că, lângă clădirea laboratorului chimic, pe locul pe care se aflau depozitul principal și atelierul mecanic, se vor înălța, mândre, instalația de desulfurare și cea de producere a șlamului dens? Instalații demne de secolul în care trăim când, iată, orice abuz împotriva mediului este aspru sancționat. Și ar mai fi ceva de adăugat. Cui i-ar fi trecut prin minte că, spre deosebire de vechile grupuri ale uzinei, înfăptuite cu tehnologia sovietică a anilor șaizeci, noile instalații vor fi realizate cu tehnologie occidentală de ultimul răcnet? Asta după ce și bătrânul grup IV, alintat „Mișa”, răcit cu hidrogen, a fost înlocuit de un altul, mult mai modern și fiabil, construit de japonezi. 

Începutul a fost
în 2013, când SC Tecnoservice București SA, căreia concernul franco-german CNIM/Lab îi încredințase realizarea obiectivului, începea amenajarea de șantier în partea din spate a curții termocentralei. De atunci, an de an, constructorul și-a îndeplinit ireproșabil sarcinile, iar pentru sincopele care au intervenit altcineva a fost de vină. E bine că, în cele din urmă, am ajuns la momentul în care, conform celor spuse mie de către domnul ing. Constantin Juncu, mâna dreaptă a domnului ing. Octavian Dobrescu, șeful de șantier, suntem „în faza reglajelor, a corecției și verificării dozajelor, astfel încât să se ajungă la parametrii proiectați”. Nu este greșit nici cum au scris câțiva colegi în ale gazetăriei, cum că instalația de desulfurare a fost pusă în funcțiune. Da, funcționează, e adevărat, numai că totul este încă în faza menționată de distinsul meu interlocutor. Plus că mai sunt locuri în care încă este de lucru, fiindcă, așa cum îmi relatase ing. Gheorghe Avram, a cărui sarcină este să vegheze la siguranța muncii, pe șantier mai sunt prezenți, zilnic, cam patruzeci de lucrători.

Am mers să-i văd pe câțiva,
însoțit de domnul inginer Cristian Purcaru. Întâlnirea cu doamna inginer Mirela Vișan, șefa „chimicului”, cea care va coordona activitatea din noile instalații odată ce acestea îi vor fi predate beneficiarului, ne-a făcut să intrăm, mai întâi, în camera de comandă. În care, pe câteva ecrane mari, se observă pe loc orice anomalie în funcționarea utilajelor și în care, acum, specialiștii germani îi instruiesc pe angajații termocentralei desemnați să lucreze aici. Ne-am oprit, mai apoi, în spatele clădirii DSS-ului. Locul în care inginerul Cristian Purcaru trebuia neapărat să ajungă. A fost acolo la timp, fiindcă exact, în acel moment, o echipă de muncitori de la TSB se pregătea să monteze o pompă electrică de șlam, acționată cu motor Diesel, care să intre automat în funcțiune în caz de avarie electrică la instalația care trimite șlamul dens la amenajarea de la Căprișoara. Echipa care o montează este una complexă, ai cărei componenți sunt Dorin Moldovan, Constantin Mănescu, Octavian Bălănică, Marius Bacoș, Ion Baciu și Marinică Voinea. Pe muncitorii de la TIAB i-am găsit la electrofiltre. Acolo unde, luna trecută, tot ei au executat traseul de cabluri electrice care face posibilă funcționarea aparatelor de măsurare a debitului, iar acum montează cablurile de la sistemul care le asigură încălzirea contra înghețului. Din câți au fost au rămas numai patru: Doru Drăghescu, șef coordonator de lucrări, Cornel Nedelcu, un vechi și experimentat conexionist, Constantin Gîdei, specialist în estacade, și Ion Nicola, electrician specialist în construcții și automatizări. Acesta din urmă a mai lucrat la TIAB între 1976-1982 și a revenit la firma la care a avut primul loc de muncă în 2017, după ce, în 2015, s-a pensionat de la mină. Nu m-a mirat deloc faptul că șeful lor, inginerul Adrian Huszar, i-a reținut taman pe ei, din moment ce toți patru fac parte din crema TIAB-ului, ca să spun așa.

La întoarcere
am poposit în sala morilor cu bile. Sunt două mori de acest gen. Una care funcționează și o alta care e de rezervă. Moara cu bile aduce la granulația necesară calcarul provenit din depozit și care, apoi, amestecat cu apă, este trimis în absorberul din care, la urmă de tot, iese șlamul. La întoarcere am trecut din nou pe lângă vechea clădire de lângă depozitul de calcar, pregătită să fie pusă la pământ. Operațiune necesară, pentru a crea mai mult loc de manevră autovehiculelor de mare capacitate care aduc și descarcă, aici, calcarul brut. Să nu uit. Iarba din fața camerei de comandă a crescut și a devenit un adevărat covor verde. Cu el acolo, instalația arată de parcă ar fi într-un parc, așa cum bine a remarcat domnul ing. Constantin Juncu.


Comentarii articol (1 )

#1 Vasile24.09.2018,  17:17:34
Felicitari ! Termocentrala Paroseni este motorul mineritului si economiei vaii jiului .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter